Langkau ke kandungan utama

Media Islam Melaporkan : Turki Tangkap 50 Warga Negara Asing yang Akan Bergabung dengan Daulah Islam (IS) di Irak dan Suriah

 

ISTANBUL, TURKI (voa-islam.com) - Polisi Turki menangkap sekitar 50 warga negara asing di Istanbul Ahad (18/10/2015) pagi dalam sapuan yang menargetkan Daulah Islam (IS) yang diduga terlibat dalam pemboman jibaku di Ankara akhir pekan lalu, kata laporan.

Penggerebegan itu difokuskan pada beberapa apartemen di pinggiran Pendik di sisi Istanbul Asia, saluran berita NTV melaporkan.

Saluran berita itu tidak menyebutkan kebangsaan dari mereka yang ditahan dan diinterogasi oleh polisi.

Kantor berita Dogan mengatakan para tersangka sedang mempersiapkan untuk melakukan perjalanan ke Irak dan Suriah untuk bergabung dengan IS.

Perdana Menteri Ahmet Davutoglu mengatakan IS adalah tersangka utama dalam pemboman jibaku ganda yang menewaskan 102 orang di sebuah aksi damai di Ankara pada 10 Oktober dalam serangan paling mematikan dalam sejarah modern negara itu.

Laporan media-media Turki mengatakan salah satu dari dua pembom diidentifikasi sebagai Yunus Emre Alagoz, saudara laki-laki dari pelaku yang melakukan serangan serupa pada bulan Juli di Suruc, sebuah kota di Turki selatan di perbatasan dengan Suriah, yang menewaskan 34 orang.


Yang lainnya, yang diidentifikasi sebagai Omer Deniz Dundar, sudah dua kali berkunjung ke Suriah dalam beberapa kesempatan, kata laporan itu.

Serangan itu telah menimbulkan ketegangan politik ke tingkat baru ketika Turki mempersiapkan untuk pemilihan sela pada 1 November, di negara yang telah menjadi lebih terpolarisasi dari sebelumnya.

Tekanan telah menumpuk di pundak Presiden Recep Tayyip Erdogan, dengan tokoh oposisi menyalahkan dia untuk penyimpangan keamanan atas serangan Ankara.

Selama hampir tiga bulan, Turki telah melancarkan serangan terhadap pemberontak Komunis PKK, yang telah merespon dengan serangan mereka sendiri, dimana mereka telah menewaskan lebih dari 140 anggota pasukan keamanan. (st/AFP)

Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

LEBIH 700 RAKYAT MALAYSIA TELAH PUN BERJAYA DENGAN SISTEM INI...NAK TAU?

Assalamualaikum dan Apa khabar! 
Ramai orang tanya saya, bagaimana buat duit/sale hanya tanpa belanja sesen pun?? Anda mungkin telah join banyak program tapi semuanya tak berjaya bukan...
Akan tetapi, saya yakin kali ini, ini adalah program terakhir yang bakal anda akan join! Program hebat ini akan memukau anda dengan kecanggihan dan ketelusan sistem ini. Pada bulan April 2017 sahaja, lebih 700 rakyat Malaysia telah pun berjaya dengan sistem ini...Nak tau? Caranya dibongkar di sini...
http://www.jutawanapp.com/?id=blogpopular
NAK JOIN GROUP FB KLIK SINI https://www.facebook.com/groups/mudah55/

Tun Daim ramal Harapan tawan Putrajaya

LANGKAWI – Bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin meramalkan Pakatan Harapan (Harapan) akan menawan Putrajaya pada PRU14. Menurut  beliau, jangkaan itu bersandarkan kepada ‘mood’ rakyat yang rata-ratanya menginginkan perubahan kerajaan. “Ke mana  saja saya pergi, orang akan bertanya saya apa kamu jangka keputusan PRU14... saya kata Pakatan Harapan akan menang. Insya-ALLAH. “Mood nak perubahan,  rakyat nak tukar, nak ubah. Tapi perlu hati-hati kerajaan akan buat apa saja untuk menang,”katanya ketika sidang media, di sini, petang tadi. Daim berkata, sebelum berjuang bersama Harapan beliau pernah menasihati Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai cara urus tadbir negara. “Saya dengan Najib kawan baik, kawan lama, jadi ada cara untuk nasihat takkan saya nak bagitau semua. “Sebab bila saya kempen untuk Pakatan Harapan beliau (Najib) tak cakap seperti Tan Sri Shahrizat Jalil, Khairy Jamaluddin Abu Bakar, Datuk Seri  Hishamuddin Tun Hussein sebaliknya Najib cuma kata saya v…

Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


: Bersikap Adil Terhadap Islamic State (ISIS)/Daulah Islam >> SEJARAH BERDIRINYA ISIS >> Membantah Fitnah Keji Media Mainstream ::

Oleh : Ibnu Nasrullah

Khilafah yang dideklarasikan oleh oleh Islamic State of Iraq and Sham (ISIS) memang fenomenal. Selain fenomenal deklarasi ini juga kontroversial karena menimbulkan pro dan kontra dikalangan umat Islam bahkan para aktivis dakwah.

Tak sedikit yang setuju kemudian menjadi ansharnya, ada juga yang tidak setuju dengan alasan yang dianggap syar’i, tetapi ada juga yang gelap mata memfitnah secara membabi buta tanpa dasar yang jelas dan tabayyun terlebih dahulu.

Padahal keagungan Islam telah mengajarkan umatnya untuk adil dalam menilai, apalagi dosa lisan adalah salah satu dosa yang paling banyak menjerumuskan manusia ke dalam jilatan api neraka.

“Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.” (QS. Al-Hujurat : 6)

“Hai orang-orang yang beriman hendaklah ka…

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI