Langkau ke kandungan utama

Islamic State (IS) Bangun Angkatan Udara di Libya & Mulai Latih Mujahidin IS Jadi Pilot

 

SIRTE (Manjanik.com) – Dalam setahun terakhir ini, wilayah Daulah Islam/Islamic State (IS) rutin dibom dari udara oleh sejumlah negara, mulai dari Amerika Serikat (AS), Arab Saudi, Turki, Yordania, Perancis, hingga Rusia. Terus dibombardir membuat IS gerah, sehingga memutuskan harus punya divisi tempur mengurusi pertempuran udara.

Menurut laporan intelijen terbaru, Islamic State (IS) kini membangun angkatan udara di Libya, tepatnya di Kota Sirte, dan mulai melatih para mujahidin Islamic State (IS) menjadi pilot. Manuver ini sekaligus melebarkan sayap mujahidin Islamic State (IS) ke Afrika.

Para para mujahidin Islamic State (IS) belajar menerbangkan pesawat menggunakan simulator penerbangan, seperti dilaporkan militer yang mengatur strategi pengawasan di wilayah Afrika Utara. “Mereka menggunakan simulator modern yang didatangkan dari luar negeri,” tulis salah satu situs Arab Asharq Al-Awsat, seperti dilansir FoxNews padaRabu (2/12/2015).

Islamic State (IS) juga mengincar pilot potensial dari Libya yang mau bergabung. Pilot yang berpotensi itu akan mereka gunakan sebagai alat untuk membajak pesawat, seperti yang dilakukan oleh 10 anggota Al-Qaeda di balik serangan berbarokah pada 11 September 2001 terhadap gedung WTC di Amerika.


PBB memperkirakan Islamic State (IS) bakal merekrut 2.000 hingga 3.000 mujahidin di Libya. Dan mereka semua akan dijadikan strategi untuk mempertahankan wilayah kekuasaan kekhalifahan.
Laporan 24 halaman dari Pusat Kajian Terorisme London menyatakan, berada di Libya merupakan kesempatan terbaik untuk menegakkan khilafah dibanding terus membuka front pertempuran Suriah dan Iraq. Di 2 negara kaya minyak itu, Islamic State (IS) kini digempur dari semua sudut oleh banyak pihak.

Sebelumnya, laporan yang sama sempat diturunkan oleh media lokal Asharq al-Awsat. Al-Awsat melaporkan, mengacu pada sumber militer di Libya, Islamic State (IS) telah melakukan pelatihan simulator pesawat baru yang dikirim dari luar negeri pada bulan Oktober lalu. Hardware ini dilengkapi dengan layar radar dan perangkat untuk komunikasi dengan pengedali lalu lintas.

Sedangkan pada akhir November lalu, Wall Street Journal mengutip sumber intelijen di Libya yang mengatakan bahwa jumlah mujahidin Islamic State (IS) telah mencapai 5.000. Ada juga laporan yang menyatakan Islamic State (IS) telah membangun sebuah pangkalan militer baru di kota Sirte.
Sejak Muammar Khadafi lengser pada tahun 2011, kondisi Libya morat-marit. Pengaruh Mesir dan Amerika sangat dominan pada pemerintahan sekarang. Sementara itu, para mujahidin yang dulu bergabung dengan Al-Qaeda dan sukses menguasai wilayah Benghazi, pada tahun 2014 lalu menyatakan berbaiat pada IS. [SS/atj]

Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

Trend belian online meningkat

PENGELUAR pakaian sekolah jenama Canggih, My-Sutera Sdn Bhd (My-Sutera) melihat trend pembelian keperluan persekolahan secara atas talian (online) meningkat lima peratus dari tahun ke tahun. Pengarah Eksekutifnya, Laila Satria Suhaimi berkata, ia berdasarkan data diperoleh selepas lima tahun menggunakan platform online sendiri menerusi eshop Canggih sebelum ini dan terbaru canggih.biz.

Katanya, menerusi canggih.biz yang diperkenalkan hujung tahun lalu, jenama Canggih mencatatkan purata jualan RM2,000 sehari dalam platform onlinenya, didorong oleh sambutan menggalakkan daripada pelanggan yang membeli pakaian sekolah, alat tulis, beg sekolah dan lain-lain.
“Jenama Canggih mula meneroka platform online sejak 2012 lagi. Kami bermula dengan eshop Canggih, sebelum menukar kepada canggih.biz yang lebih mesra dan boleh diakses menggunakan telefon pintar. “Pada awal pembangunan platform online kami, sambutan agak kurang memberangsangkan kerana faktor-faktor tertentu dan kekangan dari segi tena…

Sengsara 'ketua' pelabur kena kelentong

BERIKUTAN dituduh menipu dan melarikan wang yang dilabur peserta skim pelaburan mata wang digital, seorang guru di Kota Bharu trauma apabila kerap diganggu serta menerima ugutan pihak tidak berpuas hati. Mohamad Azmi Hamat, 57, yang menjadi ketua dan menyertai skim anjuran sebuah syarikat tempatan itu sejak Oktober tahun lalu, sudah mengutip pelaburan melebihi RM300,000 daripada 86 pelabur. Malangnya, dia dikatakan gagal memberi pulangan keuntungan dan bonus pemasaran seperti dijanjikan penganjur skim dalam tempoh sebulan selepas menyertai dengan bayaran serendah RM2,000.

Sedangkan, Mohamad Azmi berkata, dia sendiri tertipu dengan pelaburan berkenaan dan hanya sempat merasa imbuhan selama tiga bulan sahaja. "Rata-rata pelabur menyalahkan saya dan menuduh saya melarikan wang pelaburan mereka sedangkan, saya sendiri ditipu syarikat ini serta tidak pernah lagi menerima imbuhan selepas tiga bulan. "Saya turut menjadi mangsa, bagaimana saya hendak membantu mereka. Ada kalangan p…

Jawapan Tuduhan dan Fitnah Bodoh Syria care Malaysia Terhadap Daulah Islam. [ Dunia Islam ]

ini pula adalah kebodohan syriakari kali yang ke-100.

Untuk melihat kebodohan,fitnah dan penipuan mereka 1-99 sila rujuk revolusiislam.com. pada kotak search sila taip kari atau FSA atau syriakari... admin telah tunjukkan bukti fitnah, penipuan dan kebodohan mereka dalam melaporkan berita2 konflik di Syria dan Iraq.

Kebodohan Syriakari dalam melaporkan sesuatu isu sebenarnya reflect akan kebodohan admin2nya. ustaz2 dan Sheikh di belakang syriakari pula tidak mengambil berat akan bentuk reporting.

Daulah mengeluarkan kenyataan menjemput kristian kepada Islam. Jika mereka tidak mahu kepada Islam tidak mengapa. (Kristian adalah kafir najis dan pig anyway). Daulah memberi mereka syarat ke dua iaitu bayar jizyah 2% dan sebagai balasan ISIS akan protect jiwa dan harta kristian. Sesiapa yang memerangi kristian yang telah membayar jizyah, golongan ini akan diperangi oleh Daulah.

 dan jika kristian ini tidak mahu kepada Islam dan tidak mahu membayar jizyah.. di dalam hukum Islam, me…

Syarikat MLM terkemuka di malaysia CNI Malaysia kini berwajah baru.

CNI Malaysia kini berwajah baru dan menggunakan sistem online dalam bisnesnya. Mereka memperkenalkan O2O frenz plan.

Apa itu o2o frenz plan? o2o frenz plan adalah MENJANA KEUNTUNGAN SETIAP KALI ANDA BERBELANJA. Dengan pengalaman CNI 30 tahun dalam industri MLM di malaysia.

CNI malaysia menyediakan tawan paling hebat dan diskaun untuk 7 juta produk dan termasuk produk CNI yang bertarah GMP.

O2O plan juga adalah peluang terbaik untuk rakyat malaysia memulakan perniagaan secara online. Hanya bermodal permulaan RM50 sahaja anda sudah layak untuk menyertai plan O2O plan terkini CNI Malaysia.

jika anda berminat boleh layari link ini : www.cni.my/976745/o2o


www.gajimasyuk.com

AWEK-AWEK CUN AJAK BUAT BISNES..RUGI TAK JOIN..

FOTO HIASAN.

[ IKLAN ] Bisnes Online..

Modal cuma RM55.00 untuk memulakan bisnes.

beli 1 lot = RM55 bonus anda RM400.00 
beli 2 lot = RM110 bonus anda RM800.00 
beli 10 lot = RM550 bonus anda RM4000.00 
beli 100 lot = RM5500 bonus anda RM40,000.00

Belilah berapa lot yang anda mampu...

Tiada paksaan...

Cuba anda perhatikan jika anda beli 4000 lot = RM220,000.00

Ini hasilnya : RM1,600,000.00

Anda sudah bergelar JUTAWAN!!!!! Mudah kan kan kan..

Sertai kami sekarang anda mampu megubahnya!!

Maklumat link kat sini :

* http://biz55.lot.my
* http://revobiziklan.blogspot.com
* https://www.facebook.com/UsahawanInternetBoss
* https://www.facebook.com/groups/geng2usahawan

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI