Langkau ke kandungan utama

Islamic State (IS) Bangun Angkatan Udara di Libya & Mulai Latih Mujahidin IS Jadi Pilot

 

SIRTE (Manjanik.com) – Dalam setahun terakhir ini, wilayah Daulah Islam/Islamic State (IS) rutin dibom dari udara oleh sejumlah negara, mulai dari Amerika Serikat (AS), Arab Saudi, Turki, Yordania, Perancis, hingga Rusia. Terus dibombardir membuat IS gerah, sehingga memutuskan harus punya divisi tempur mengurusi pertempuran udara.

Menurut laporan intelijen terbaru, Islamic State (IS) kini membangun angkatan udara di Libya, tepatnya di Kota Sirte, dan mulai melatih para mujahidin Islamic State (IS) menjadi pilot. Manuver ini sekaligus melebarkan sayap mujahidin Islamic State (IS) ke Afrika.

Para para mujahidin Islamic State (IS) belajar menerbangkan pesawat menggunakan simulator penerbangan, seperti dilaporkan militer yang mengatur strategi pengawasan di wilayah Afrika Utara. “Mereka menggunakan simulator modern yang didatangkan dari luar negeri,” tulis salah satu situs Arab Asharq Al-Awsat, seperti dilansir FoxNews padaRabu (2/12/2015).

Islamic State (IS) juga mengincar pilot potensial dari Libya yang mau bergabung. Pilot yang berpotensi itu akan mereka gunakan sebagai alat untuk membajak pesawat, seperti yang dilakukan oleh 10 anggota Al-Qaeda di balik serangan berbarokah pada 11 September 2001 terhadap gedung WTC di Amerika.


PBB memperkirakan Islamic State (IS) bakal merekrut 2.000 hingga 3.000 mujahidin di Libya. Dan mereka semua akan dijadikan strategi untuk mempertahankan wilayah kekuasaan kekhalifahan.
Laporan 24 halaman dari Pusat Kajian Terorisme London menyatakan, berada di Libya merupakan kesempatan terbaik untuk menegakkan khilafah dibanding terus membuka front pertempuran Suriah dan Iraq. Di 2 negara kaya minyak itu, Islamic State (IS) kini digempur dari semua sudut oleh banyak pihak.

Sebelumnya, laporan yang sama sempat diturunkan oleh media lokal Asharq al-Awsat. Al-Awsat melaporkan, mengacu pada sumber militer di Libya, Islamic State (IS) telah melakukan pelatihan simulator pesawat baru yang dikirim dari luar negeri pada bulan Oktober lalu. Hardware ini dilengkapi dengan layar radar dan perangkat untuk komunikasi dengan pengedali lalu lintas.

Sedangkan pada akhir November lalu, Wall Street Journal mengutip sumber intelijen di Libya yang mengatakan bahwa jumlah mujahidin Islamic State (IS) telah mencapai 5.000. Ada juga laporan yang menyatakan Islamic State (IS) telah membangun sebuah pangkalan militer baru di kota Sirte.
Sejak Muammar Khadafi lengser pada tahun 2011, kondisi Libya morat-marit. Pengaruh Mesir dan Amerika sangat dominan pada pemerintahan sekarang. Sementara itu, para mujahidin yang dulu bergabung dengan Al-Qaeda dan sukses menguasai wilayah Benghazi, pada tahun 2014 lalu menyatakan berbaiat pada IS. [SS/atj]

Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

Syarikat MLM terkemuka di malaysia CNI Malaysia kini berwajah baru.

CNI Malaysia kini berwajah baru dan menggunakan sistem online dalam bisnesnya. Mereka memperkenalkan O2O frenz plan.

Apa itu o2o frenz plan? o2o frenz plan adalah MENJANA KEUNTUNGAN SETIAP KALI ANDA BERBELANJA. Dengan pengalaman CNI 30 tahun dalam industri MLM di malaysia.

CNI malaysia menyediakan tawan paling hebat dan diskaun untuk 7 juta produk dan termasuk produk CNI yang bertarah GMP.

O2O plan juga adalah peluang terbaik untuk rakyat malaysia memulakan perniagaan secara online. Hanya bermodal permulaan RM50 sahaja anda sudah layak untuk menyertai plan O2O plan terkini CNI Malaysia.

jika anda berminat boleh layari link ini : www.cni.my/976745/o2o


www.gajimasyuk.com

Menjadi Hamba Seks, Jutawan Kosmetik Jadi Tumpuan Ramai

Biodata Hanni Borhan jutawan kosmetik Jamu Susuk Dara dijadikan hamba seks oleh suami. Facebook Dato Seri Hanni Borhan mengemparkan ramai pengguna laman sosial apabila beliau meluahkan masalah rumah tangga kepada umum. Menerusi luahannya dilaman sosial, Hanni Borhan kecewa dengan sikap suaminya yang hanya menjadikan beliau sebagai hamba seks dan juga tempat pengeluaran duit seperti mesin ATM. Lebih teruk lagi, suami Hanni Borhan yang dikenali sebagai remi turut terjerumus ke dalam penagihan dadah. Kisah perit Hanni Borhan kini mendapat perhatian dan sokongan moral oleh ramai pembaca yang mengikuti perkembangannya dilaman sosial.


Biodata Hanni Borhan Jutawan Dijadikan Hamba Seks Suami

Nama Penuh: Hanni Binti Borhan

Umur: 27 Tahun

Asal: Klang Selangor

Pekerjaan: Ahli perniagaan dan pengasas produk Jamu Susuk Dara (JSD)

Nama Suami: Remi

Gelaran Pangkat: Dato Seri

Tahun Perkahwinan: 23 November 2012

Bilangan anak: 3 orang

Facebook: https://www.facebook.com/borhan.hanni

Produk Hanni Borhan Pengasas …

5 Jenis Bisnes Pasti Untung (Kajian Kes) Tahun 2012

Perniagaan sentiasa dikaitkan dengan risiko. Risiko gagal dan risiko rugi. Kebanyakan kita sedia maklum dengan data yang menjelaskan 90% perniagaan tutup kedai pada tahun yang pertama. Ini tidak kira perniagaan itu jenis perniagaan online atau konvensional. Kedua-duanya mempunyai risiko yang sama ditanggung oleh pemiliknya. Namun begitu, perniagaan sentiasa menjadi pilihan yang terbaik untuk mereka yang berminat untuk membina empayar, atau membuka lebih banyak pekerjaan. Perkongsian kali ini adalah berlandaskan dengan jenis perniagaan yang menguntungkan. Cara Selamat – Kaji Formula S&DBiasanya, para usahawan baru yang memulakan perniagaan tidak berlandaskan kajian S&D. Ia bermaksud supply & demand. Memulakan bisnes yang tidak mempunyai permintaan pasaran adalah bisnes yang berisiko yang tinggi. Formula supply & demand adalah formula luar biasa yang dapat membantu kita, untuk memulakan perniagaan yang dijamin ada potensi pelanggannya. Supply bermaksud kita bertindak se…

Perniagaan Online vs Perniagaan Offline

Terdapat 2 model perniagaan pada masa kini yang disebut sebagai perniagaan online (atas talian) dan perniagaan offline (membuka kedai). Seiring dengan perkembangan teknologi internet, semakin ramai
yang mula berjinak-jinak dengan perniagaan online sama ada secara serius juga secara sambilan. Perbandingan perniagaan online vs perniagaan offline yang dibuat menunjukkan perniagaan online mempunyai kelebihan yang menjadi pilihan ramai perniaga. Ada di antara mereka yang sudah bergelar jutawan. Kelebihan bisnes online berbanding offline ialah: 1. Waktu bisnes
Bisnes online: waktu perniagaan 24 jam seminggu Bisnes offline: waktu perniagaan terhad. 2. Kos overhead
Bisnes online: Anda hanya perlu ada laptop dan sambungan internet. Daftarkan domain & webhosting berharga dalam lingkungan RM200 – RM250 SETAHUN.Namun jika anda seorang yang memang bermodal ciput, ada penyedia webhosting yang menawarkan webhosting percuma atau gunakan saja blog percuma sebagai kedai’ maya anda. Bisnes offline: ko…

KEDAI IKLAN ONLINE..DAFTAR JE VIP.. TERUS ADA BONUS RM400.00

KAMI MEMBUAT JUALAN LOT IKLAN DI KEDAI IKLAN ONLINE KAMI.

HARGA 1 LOT RM55.00, KAMI BERI INSENTIF KEPADA MEREKA YANG MENJADI VIP KAMI..

UNTUK MENJADI VIP KAMI ANDA HANYA BELI 1 LOT YANG BERHARGA RM55.00.

INSENTIF YANG KAMI TAWARKAN..SETIAP LOT YANG ANDA BERI KAMI BAYAR BONUS RM400.00.

JIKA ANDA BELI 10 LOT ANDA SUDAH ADA BONUS RM4000.00.. JIKA ANDA BELI 100 LOT ANDA SUDAH ADA BONUS RM40,000.00..

LAGI BESAR ANDA BELI LOT BERTAMBAH BESARLAH BONUS ANDA...

APA LAGI TUNGGU...ANDA X PERLU BUAT APA2...

HANYA TUNGGU KEUNTUNGAN MASUK TERUS KE BANK ANDA....

BELILAH SEKARANG!!! DIhttp://biz55.lot.my

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI