Langkau ke kandungan utama

Gagal manfaat FB: 78% peniaga berisiko gulung tikar

Facebook
Gambar hiasan


SHAH ALAM - Hampir 80 peratus pemilik bisnes didapati tidak memanfaatkan teknologi media sosial seperti Facebook.

Ketua Pegawai Eksekutif SifuFBads Sdn Bhd, Mohd Effandy Saadon berkata, ini menyebabkan peluang peniaga untuk mengembangkan perniagaan ke peringkat lebih tinggi menjadi sukar dan hampir mustahil.

"Angka tersebut merupakan dapatan daripada hasil kajian oleh pasukan SifuFBads Sdn Bhd dalam tempoh 2015 hingga 2016.
"Facebook adalah salah satu platform terbaik untuk peniaga memberitahu kewujudan produk atau servis mereka kepada bakal pembeli. Sayangnya ramai dalam kalangan mereka yang gagal menggunakan Facebook sebagai medan perniagaan," katanya dalam satu kenyataan.

Mohd Effandy dalam masa sama turut menekankan kepentingan ilmu perniagaan bagi mereka yang cuba meluaskan empayar perniagaan masing-masing.
Jelasnya, peniaga yang 'kosong' ilmu di dada juga pasti akan mengalami kerugian besar sekiranya tiada ilmu untuk dimanfaatkan.

"Biar modal anda menimbun setinggi Gunung Fuji tetapi tanpa ilmu perniagaan anda mungkin akan menjurus kepada kerugian. Seperti juga ilmu pengiklanan Facebook, anda perlu berhati-hati memilihnya kerana ia sentiasa berubah mengikut peredaran masa. Perubahannya sangat pantas, jadi pastikan setiap iklan yang anda lakukan tidak sia-sia dan sampai kepada audiens sasaran. Di sinilah pentingnya pembelajaran untuk mendapatkan ilmu itu.



“Ilmu akan membuatkan anda yakin untuk terus berada di dalam lapangan perniagaan. Keyakinan akan membawa anda pergi lebih jauh untuk mencapai matlamat dan menguatkan lagi tindakan mengejar kejayaan," ujarnya.

Menurut Mohd Effandy lagi, pihaknya kini turut mempromosikan Siri Jelajah SifuFBads 2017 yang akan berlangsung di beberapa lokasi pada masa tertentu.

Difahamkan, siri jelajah ini diadakan untuk memberi pendedahan kepada bakal usahawan dan usahawan supaya menggunakan platform Facebook sebagai medium pemasaran dengan lebih bijak dan berilmu.

“Siri Jelajah FBads 2017 antara usaha kami untuk menyampai di samping berkongsi ilmu tentang pengiklanan Facebook kepada seramai mungkin mereka yang berada di luar Kuala Lumpur seperti mana di Johor Bahru pada 18 Februari dan Kota Bharu pada 11 Mac lalu.

“Alhamdulillah sambutannya sangat menggalakkan dan berdasarkan sambutan itu, nampaknya kami terpaksa mempertimbangkan sekali lagi untuk mengadakan seminar di kedua-dua bandar itu untuk memberi peluang kepada mereka yang terlepas,” katanya.

Siri jelajah akan diteruskan di Pulau Pinang pada 22 April, Kuala Lumpur (29 April), Shah Alam (6 Mei) serta Kota Kinabalu, Kuantan dan Ipoh yang masih belum mempunyai tarikh tetap.
“Alhamdulillah, setakat ini kami di SifuFBads telah melahirkan ramai alumni yang berjaya dalam perniagaan dan membina jenama di pasaran tempatan seperti De’Xandra, Marshmallowscarf, Caryazara, Mamadil dan banyak lagi.

"Mereka juga seperti kebanyakan usahawan lain yang bermula dari kecil sehingga menjadi jenama gergasi di dalam perniagaan internet,” katanya lagi.

Sinar Harian Online

Nak duit extra tapi tak tahu cara
Nak mula bisnes modal besar sangat
Nak bisnes tapi tak mahu promote
Nak buat bisnes tak mahu cari orang
Penyelesainya disini
http://te88.lot.my
http://te88.lot.my
http://te88.lot.my

Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

Sengsara 'ketua' pelabur kena kelentong

BERIKUTAN dituduh menipu dan melarikan wang yang dilabur peserta skim pelaburan mata wang digital, seorang guru di Kota Bharu trauma apabila kerap diganggu serta menerima ugutan pihak tidak berpuas hati. Mohamad Azmi Hamat, 57, yang menjadi ketua dan menyertai skim anjuran sebuah syarikat tempatan itu sejak Oktober tahun lalu, sudah mengutip pelaburan melebihi RM300,000 daripada 86 pelabur. Malangnya, dia dikatakan gagal memberi pulangan keuntungan dan bonus pemasaran seperti dijanjikan penganjur skim dalam tempoh sebulan selepas menyertai dengan bayaran serendah RM2,000.

Sedangkan, Mohamad Azmi berkata, dia sendiri tertipu dengan pelaburan berkenaan dan hanya sempat merasa imbuhan selama tiga bulan sahaja. "Rata-rata pelabur menyalahkan saya dan menuduh saya melarikan wang pelaburan mereka sedangkan, saya sendiri ditipu syarikat ini serta tidak pernah lagi menerima imbuhan selepas tiga bulan. "Saya turut menjadi mangsa, bagaimana saya hendak membantu mereka. Ada kalangan p…

Pita data sokongan hilang, CIMB tingkat keselamatan

CIMB Group Holdings Bhd meningkatkan langkah keselamatan di semua salurannya, berikutan beberapa pita magnetik mengandungi data sokongan telah hilang dalam perjalanan semasa satu operasi rutin. Bagaimanapun, CIMB Group mengesahkan pita tersebut tidak mengandungi sebarang maklumat pengesahan peribadi seperti Nombor Pengesahan Peribadi (PIN), kata laluan atau nombor Nilai PengesahanKad (CVV). “Sesetengah pita tersebut mengandungi maklumat tertentu pelanggan CIMB Bank dan anak-anak syarikatnya. Berikutan siasatan menyeluruh dan terperinci, pihak bank mendapati tiada bukti bahawa maklumat tersebut telah dikompromi sama sekali,” menurut CIMB Group dalam kenyataan hari ini.
Menurutnya, pihak bank memilih untuk mengambil langkah konservatif dalam menitikberatkan​​​​​​​keselamatan dan perlindungan data, dan sedang bekerjasama dengan pihak berkuasa selain mengandakan usaha untuk melindungi kepentingan para pelanggan. Oleh kerana pita tersebut mengandungi data sokongan, maklumat pelanggan masih…

Kisah seorang anak muda melayu menjadi jutawan diusia 26 tahun kini sudah viral!

[VIRAL] Kisah seorang anak muda melayu menjadi jutawan diusia 26 tahun kini sudah viral! Baru2 ni kami telah menemuramahnya untuk mengorek rahsia bagaimana beliau dapat menjadi jutawan diusia muda. Ikuti perbualan dialog dibawah:
Kami: Assalamualaikum dik Naim. Apa khabar? Maaf mengganggu, kami dari KERJAYA ONLINE ingin temuramah adik sekejap boleh? Naim: Waalaikumussalam, alhamdulillah baik. Boleh tuan.
Kami: Sebenarnya dik buat apa sampai bole jd jutawan sekarang? Naim: Ooh.. Saya buat bisnes kecik2 je.. Bisnes dari rumah..
Kami: Duduk rumah je buat bisnes ni? Adik jual apa? Naim: Saya tak jual apa2 pun. Duk wat kerja copypaste link website je. Tu yg duk umah je, seronok buat bisnes online.
Kami: Wahh.. Best lah kan, duk umah je tapi mampu beli kereta GTR.. Memang adik punya ke kereta tu? Naim: Alhamdulillah ya sy punya. Memang tu kete idaman sejak sy Tingkatan 2 lagi.. Tak sangka jgk sy boleh dpt capai impian hasil buat bisnes online ni. Kerja kopipes je. Lagipun da ramai jgk berja…

485 laporan polis kes penipuan pelaburan diterima

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman Datuk Seri Mortadza Nazarene pada sidang media mengenai Analisis Prestasi Tahunan Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Tahun 2015 di Menara 238 Jalan Tun Razak hari ini. - Foto Bernama

KUALA LUMPUR - Sebanyak 485 laporan dengan kerugian lebih RM100 juta diterima polis sehingga Jun ini membabitkan kes penipuan pelaburan skim cepat kaya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Bukit Aman, Datuk Seri Mortadza Nazarene berkata dari siasatan yang dijalankan, kes penipuan itu terus berlaku kerana mangsa selalunya mudah terpedaya dengan pulangan wang lebih tinggi dari nilai yang dilaburkan.

"Mangsa juga dijanjikan faedah atau keuntungan yang lebih tinggi daripada apa yang ditawarkan oleh institusi-institusi kewangan berlesen," katanya sambil menambah antara skim cepat kaya tersebut ialah Skim Piramid dan Skim Ponzi.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Menara 238 di sini, hari ini.

Dalam kejayaan te…

Bisnes Online, Hanya Daftar dan Terima duit ke CIMB atau Maybank anda.

Modal anda RM1100 anda akan dapat RM8000.
Modal anda RM2200 anda akan dapat RM16,000.
Modal anda RM3300 anda akan dapat RM24,000.
Modal anda RM4400 anda akan dapat RM32,000.
Modal anda RM5500 anda akan dapat RM40,000. Untuk maklumat layari bit.ly/1lotdapatRM400
bit.ly/1lotdapatRM400 Nota : sebelum join sila faham plan dan konsep bisnes real ini. Jangan buat keputusan terburu-buru.

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI