Langkau ke kandungan utama

KFC cipta kelainan menerusi hidangan bucket

KFC

KENTUCKY Fried Chicken (KFC) adalah syarikat rangkaian restoran makanan segera khusus menjual ayam goreng sejak 1930, di Louisville, Kentucky.
KFC merupakan syarikat rangkaian makanan segera kedua terbesar dunia selepas McDonald's dengan hampir 20,000 lokasi secara global dan 123 negara (sehingga Disember 2015).
Rangkaian makanan segera itu adalah anak syarikat, Yum! Brands, syarikat restoran memiliki jenama Pizza Hut dan Taco Bell.
KFC diasaskan Kolonel Harland Sanders, pengusaha ayam goreng restoran tepi jalan di Corbin, Kentucky.
Sanders mula mengenal pasti potensi konsep perniagaan restoran berasaskan francais dan memulakan cawangan francais KFC pertamanya di Utah pada 1952.
Daripada itu, jenama KFC mula dikenali ramai di dalam industri makanan segera dan jadi pilihan serta mendominasi populariti hamburger.
Dengan jenamakan dirinya sebagai Kolonel Sanders, Harland menjadi tokoh sejarah budaya Amerika yang terkenal ketika itu dan imejnya masih banyak digunakan dalam pengiklanan KFC.

Bagaimanapun, perkembangan pesat syarikat mendorong Sanders menjualnya kepada sekumpulan pelabur diketuai John Y Brown Jr dan Jack C Massey pada 1964.
KFC antara rantaian makanan segera Amerika yang pertama berkembang di peringkat antarabangsa, membuka cawangan di Kanada, United Kingdom, Mexico dan Jamaica pada pertengahan 1960-an.
Pada awal 1970-an, KFC dijual kepada pengedar jenama, Spirit iaitu Heublein, yang diambil alih RJ Reynolds, makanan dan konglomerat tembakau.
Syarikat kemudian menjual rangkaian restoran itu kepada PepsiCo dan terus berkembang di luar negara.
Pada 1987, ia menjadi rangkaian restoran Barat pertama di China, berkembang dengan pesat yang kini menjadi pasaran tunggal terbesar di dunia.
PepsiCo memecah bahagian restorannya sebagai Tricon Global Restaurants sebelum Yum! Brands.

Produk asli KFC adalah kepingan ayam goreng, diproses dengan resipi Sanders 11 herba dan rempah ratus.
Sebahagian besar ayam goreng dihidangkan dalam 'bucket' yang menjadi ciri terkenal sejak mula diperkenalkan francais Pete Harman pada 1957.
Sejak awal 1990-an, KFC memperluas menu ayam lain seperti burger ayam dan bungkus ayam, salad, kentang goreng Perancis dan coleslaw, pencuci mulut dan minuman ringan yang dibekalkan PepsiCo.
KFC terkenal dengan slogannya Finger Lickin ‘Good, Nobody Does Chicken Like KFC dan So Good.

Sinar Harian

Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

LEBIH 700 RAKYAT MALAYSIA TELAH PUN BERJAYA DENGAN SISTEM INI...NAK TAU?

Assalamualaikum dan Apa khabar! 
Ramai orang tanya saya, bagaimana buat duit/sale hanya tanpa belanja sesen pun?? Anda mungkin telah join banyak program tapi semuanya tak berjaya bukan...
Akan tetapi, saya yakin kali ini, ini adalah program terakhir yang bakal anda akan join! Program hebat ini akan memukau anda dengan kecanggihan dan ketelusan sistem ini. Pada bulan April 2017 sahaja, lebih 700 rakyat Malaysia telah pun berjaya dengan sistem ini...Nak tau? Caranya dibongkar di sini...
http://www.jutawanapp.com/?id=blogpopular
NAK JOIN GROUP FB KLIK SINI https://www.facebook.com/groups/mudah55/

Simpan rekod perniagaan selepas penghapusan GST

SYARIKAT-syarikat harus terus menyimpan rekod perniagaan mereka selepas penghapusan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) kerana audit terhadap cukai enam peratus berkenaan dijangka akan terus berlaku yang akan mengambil masa sehingga tujuh tahun dari masa pembekalan, kata Ernst & Young Advisory Services Sdn Bhd. Firma berkenaan juga  berkata, peraturan dan kewajipan GST akan terus diterapkan, termasuk memfailkan pemulangan GST, pengeluaran invois cukai serta tuntutan kredit cukai input, di mana perlu, selain pelarasan hutang lapuk.  
Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, di bawah kerajaan Pakatan Harapan, mengarahkan GST pada kadar sifar mulai 1 Jun, 2018 dan akan memperkenalkan semula Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan (SST).“Peniaga perlu memahami kesan terhadap arahan kadar sifar seperti yang membabitkan harga dan sistem cukai,” kata Rakan Pengurusan Cukai Aseannya, Yeo Eng Ping, dalam satu kenyataan.
Proses peralihan  dari GST ke SST, mungkin mengambil masa yang singkat, ju…

Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI

: Bersikap Adil Terhadap Islamic State (ISIS)/Daulah Islam >> SEJARAH BERDIRINYA ISIS >> Membantah Fitnah Keji Media Mainstream ::

Oleh : Ibnu Nasrullah

Khilafah yang dideklarasikan oleh oleh Islamic State of Iraq and Sham (ISIS) memang fenomenal. Selain fenomenal deklarasi ini juga kontroversial karena menimbulkan pro dan kontra dikalangan umat Islam bahkan para aktivis dakwah.

Tak sedikit yang setuju kemudian menjadi ansharnya, ada juga yang tidak setuju dengan alasan yang dianggap syar’i, tetapi ada juga yang gelap mata memfitnah secara membabi buta tanpa dasar yang jelas dan tabayyun terlebih dahulu.

Padahal keagungan Islam telah mengajarkan umatnya untuk adil dalam menilai, apalagi dosa lisan adalah salah satu dosa yang paling banyak menjerumuskan manusia ke dalam jilatan api neraka.

“Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.” (QS. Al-Hujurat : 6)

“Hai orang-orang yang beriman hendaklah ka…

AWEK-AWEK CUN AJAK BUAT BISNES..RUGI TAK JOIN..

FOTO HIASAN.

[ IKLAN ] Bisnes Online..

Modal cuma RM55.00 untuk memulakan bisnes.

beli 1 lot = RM55 bonus anda RM400.00 
beli 2 lot = RM110 bonus anda RM800.00 
beli 10 lot = RM550 bonus anda RM4000.00 
beli 100 lot = RM5500 bonus anda RM40,000.00

Belilah berapa lot yang anda mampu...

Tiada paksaan...

Cuba anda perhatikan jika anda beli 4000 lot = RM220,000.00

Ini hasilnya : RM1,600,000.00

Anda sudah bergelar JUTAWAN!!!!! Mudah kan kan kan..

Sertai kami sekarang anda mampu megubahnya!!

Maklumat link kat sini :

* http://biz55.lot.my
* http://revobiziklan.blogspot.com
* https://www.facebook.com/UsahawanInternetBoss
* https://www.facebook.com/groups/geng2usahawan

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI