Langkau ke kandungan utama

5 Jenis Bisnes Pasti Untung (Kajian Kes) Tahun 2012

Perniagaan sentiasa dikaitkan dengan risiko. Risiko gagal dan risiko rugi. Kebanyakan kita sedia maklum dengan data yang menjelaskan 90% perniagaan tutup kedai pada tahun yang pertama.
Perniagaan Tutup Kedai
Ini tidak kira perniagaan itu jenis perniagaan online atau konvensional. Kedua-duanya mempunyai risiko yang sama ditanggung oleh pemiliknya.
Namun begitu, perniagaan sentiasa menjadi pilihan yang terbaik untuk mereka yang berminat untuk membina empayar, atau membuka lebih banyak pekerjaan.
Perkongsian kali ini adalah berlandaskan dengan jenis perniagaan yang menguntungkan.

Cara Selamat – Kaji Formula S&D

Kajian Supply and DemandBiasanya, para usahawan baru yang memulakan perniagaan tidak berlandaskan kajian S&D. Ia bermaksud supply & demand. Memulakan bisnes yang tidak mempunyai permintaan pasaran adalah bisnes yang berisiko yang tinggi.
Formula supply & demand adalah formula luar biasa yang dapat membantu kita, untuk memulakan perniagaan yang dijamin ada potensi pelanggannya. Supply bermaksud kita bertindak sebagai pembekal.
Manakala demand pula berdasarkan pasaran dan pelanggan. Apa yang pelanggan minta (demand), itu yang kita akan supply (bekal).
Justeru itu, perkara pertama memulakan perniagaan bukan sekadar ‘memulakan sesuatu’ secara membabi buta. Adalah lebih baik kita bermula dengan mengkaji sama ada bisnes yang kita mahu mulakan itu mempunyai permintaan atau sebaliknya.

5 Jenis Bisnes Pasti Untung – Tahun 2012

Bagi yang rasa sukar untuk melakukan kajian permintaan pasaran pada tahun 2012 ini, ketepikan rasa sukar itu sekarang.
Kaji Permintaan Pasaran
Kerana pasukan laman web Inc.com telah melakukan kajian terhadap potensi perniagaan yang menguntungkan pada tahun 2012. Berikut adalah di antara senarai perniagaan yang mempunyai potensi besar.
  1. Penjagaan haiwan.
  2. Penerbitan di Internet.
  3. Mobil & social gaming.
  4. Restoran.
  5. E-Commerce.
#1 – Penjagaan Haiwan
Manusia dan haiwan peliharaan memang tidak dapat dipisahkan. Di Amerika Syarikat, penduduk di negara itu sanggup mengeluarkan kos untuk menjaga binatang kesayangan mereka.
Hal ini dibuktikan dengan data yang diperoleh menerusi American Pet Products Association. Di mana mereka menganggarkan penjaga-penjaga binatang peliharaan ini akan membelanjakan sebanyak USD53 bilion pada tahun 2012.
Satu angka besar yang boleh dimanipulasikan sekiiranya kita memulakan perniagaan berasaskan penjagaan haiwan.
#2 – Penerbitan Di Internet
Atau lebih dikenali sebagai produk informasi.
Bisnes Penerbitan Di Internet
Pada tahun 2012, penerimaan rakyat Malaysia terhadap transaksi jual beli informasi semakin baik. Perniagaan informasi sentiasa mempunyai permintaan. Selaras dengan kepentingan pendidikan, kepuasan ilmu dan sebagainya.
Industri penerbitan berasaskan Internet di dunia sudah lama bertapak. Tetapi di Malaysia, tidak ramai yang mengambil peluang kecuali beberapa individu dan organisasi sahaja.
Majalah Niaga juga adalah di antara organisasi yang mengambil kesempatan terhadap industri penerbitan di Internet.
#3 – Gajet & Social Gaming
Tahun 2012 menunjukkan perkembangan penduduk di seluruh muka bumi ini termasuk Malaysia, sudah mula menjadikan gajet sebagai alat rasmi dalam kehidupan seharian.
Kita dapat lihat orang ramai menggunakan gajet seperti tablet iPad, Galaxy Tab, dan juga telefon pintar (smartphone) seperti iPhone, Samsung Galaxy S2 dan pelbagai lagi.
Inovasi dalam dunia teknologi akan tetap diteruskan tanpa menunggu kita. Ini termasuk permainan video yang terdapat dalam gajet-gajet ini. Ia digelar social gaming.
Industri ini sahaja telah membantu 1,500 pembangun untuk membuka peluang pekerjaan kepada 28,000 orang dan mengaut keuntungan lebih USD4.5 bilion. Ia adalah peningkatan sebanyak 397% jika dibandingkan pada tahun 2007.
Contoh permainan video yang terhangat adalah Angry BirdsDraw Something dan banyak lagi.
#4 – Restoran
Manusia mana yang tidak mahu makan?
Industri makanan adalah industri yang sentiasa berkembang setiap tahun. Lebih spesifik, kajian yang dikeluarkan oleh National Restaurant Association mendapati, industri makanan berasaskan makanan sihat adalah industri paling hangat.
Bagi mereka yang mempunyai kemahiran memasak, sinergi dengan orang yang mempunyai gaya fikir sebagai seorang usahawan untuk mengambil peluang dalam industri pemakanan ini.
Satu daripadanya adalah membuka restoran.
#5 – E-Commerce
E-commerce adalah industri perniagaan yang popular pada tahun 2012. Peningkatan terhadap industri ini sepanjang tahun 2007 sehingga tahun 2012 adalah 10.4%.
Malah industri ini dianggarkan akan membuka lebih banyak peluang pekerjaan sehingga 210,000 peluang pada tahun 2007. Di Malaysia sendiri, penduduk kita sudah biasa dengan pembelian secara online menerusi beberapa laman web seperti:
  1. Facebok.
  2. Mudah.my.
  3. eBay.
  4. Lelong.
Justeru itu, ini adalah satu peluang yang baik untuk usahawan yang baru mula bertapak. Kos yang perlu kita tanggung juga adalah rendah. Manakala keuntungannya pula sentiasa menjangkaui imaginasi kita.

Ambil Peluang, Bertindak Sekarang

Perkongsian maklumat tentang peluang perniagaan terhangat pada tahun 2012 ini bukan sekadar maklumat biasa. Ia adalah untuk membuka mata kita terhadap peluang yang boleh diambil pada tahun ini.
Ambil Peluang Sekarang
Bagi yang masih bekerja, gunakan maklumat ini untuk kita memulakan perniagaan secarapart time. Ia secara tidak langsung menambah sumber pendapatan baru untuk membayar kos-kos kehidupan setiap bulan, tanpa perlu usik gaji bulanan.
Kredit: Employ Scoop, Investopedia, Wax Impressions

Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

LEBIH 700 RAKYAT MALAYSIA TELAH PUN BERJAYA DENGAN SISTEM INI...NAK TAU?

Assalamualaikum dan Apa khabar! 
Ramai orang tanya saya, bagaimana buat duit/sale hanya tanpa belanja sesen pun?? Anda mungkin telah join banyak program tapi semuanya tak berjaya bukan...
Akan tetapi, saya yakin kali ini, ini adalah program terakhir yang bakal anda akan join! Program hebat ini akan memukau anda dengan kecanggihan dan ketelusan sistem ini. Pada bulan April 2017 sahaja, lebih 700 rakyat Malaysia telah pun berjaya dengan sistem ini...Nak tau? Caranya dibongkar di sini...
http://www.jutawanapp.com/?id=blogpopular
NAK JOIN GROUP FB KLIK SINI https://www.facebook.com/groups/mudah55/

Simpan rekod perniagaan selepas penghapusan GST

SYARIKAT-syarikat harus terus menyimpan rekod perniagaan mereka selepas penghapusan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) kerana audit terhadap cukai enam peratus berkenaan dijangka akan terus berlaku yang akan mengambil masa sehingga tujuh tahun dari masa pembekalan, kata Ernst & Young Advisory Services Sdn Bhd. Firma berkenaan juga  berkata, peraturan dan kewajipan GST akan terus diterapkan, termasuk memfailkan pemulangan GST, pengeluaran invois cukai serta tuntutan kredit cukai input, di mana perlu, selain pelarasan hutang lapuk.  
Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, di bawah kerajaan Pakatan Harapan, mengarahkan GST pada kadar sifar mulai 1 Jun, 2018 dan akan memperkenalkan semula Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan (SST).“Peniaga perlu memahami kesan terhadap arahan kadar sifar seperti yang membabitkan harga dan sistem cukai,” kata Rakan Pengurusan Cukai Aseannya, Yeo Eng Ping, dalam satu kenyataan.
Proses peralihan  dari GST ke SST, mungkin mengambil masa yang singkat, ju…

Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI

: Bersikap Adil Terhadap Islamic State (ISIS)/Daulah Islam >> SEJARAH BERDIRINYA ISIS >> Membantah Fitnah Keji Media Mainstream ::

Oleh : Ibnu Nasrullah

Khilafah yang dideklarasikan oleh oleh Islamic State of Iraq and Sham (ISIS) memang fenomenal. Selain fenomenal deklarasi ini juga kontroversial karena menimbulkan pro dan kontra dikalangan umat Islam bahkan para aktivis dakwah.

Tak sedikit yang setuju kemudian menjadi ansharnya, ada juga yang tidak setuju dengan alasan yang dianggap syar’i, tetapi ada juga yang gelap mata memfitnah secara membabi buta tanpa dasar yang jelas dan tabayyun terlebih dahulu.

Padahal keagungan Islam telah mengajarkan umatnya untuk adil dalam menilai, apalagi dosa lisan adalah salah satu dosa yang paling banyak menjerumuskan manusia ke dalam jilatan api neraka.

“Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.” (QS. Al-Hujurat : 6)

“Hai orang-orang yang beriman hendaklah ka…

AWEK-AWEK CUN AJAK BUAT BISNES..RUGI TAK JOIN..

FOTO HIASAN.

[ IKLAN ] Bisnes Online..

Modal cuma RM55.00 untuk memulakan bisnes.

beli 1 lot = RM55 bonus anda RM400.00 
beli 2 lot = RM110 bonus anda RM800.00 
beli 10 lot = RM550 bonus anda RM4000.00 
beli 100 lot = RM5500 bonus anda RM40,000.00

Belilah berapa lot yang anda mampu...

Tiada paksaan...

Cuba anda perhatikan jika anda beli 4000 lot = RM220,000.00

Ini hasilnya : RM1,600,000.00

Anda sudah bergelar JUTAWAN!!!!! Mudah kan kan kan..

Sertai kami sekarang anda mampu megubahnya!!

Maklumat link kat sini :

* http://biz55.lot.my
* http://revobiziklan.blogspot.com
* https://www.facebook.com/UsahawanInternetBoss
* https://www.facebook.com/groups/geng2usahawan

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI