Langkau ke kandungan utama

Tips elak Penipuan tawaran kerja di rumah

Penipuan tawaran kerja di rumah

Pernahkah anda melihat atau terbaca iklan menawarkan pekerjaan menarik yang boleh dilakukan di rumah? Kerja mengisi katalog dalam sampul surat memang mudah dan menarik.

Begitu juga memasang barang permainan, mengirim koleksi setem dan foto bukannya peluang untuk kita mendapatkan wang, sebaliknya peluang mereka untuk membuat wang dengan menipu kita.Kebanyakan iklan sebegini tersiar di akhbar, internet termasuk diedarkan melalui risalah yang dihantar ke peti surat rumah.

Sebahagian daripadanya terbukti benar menawarkan pekerjaan seperti yang diiklankan, namun sebahagian lagi dikesan menipu orang ramai sehingga membabitkan kerugian mencecah ratusan ringgit.

Kegiatan ini bukan perkara baru, namun ia terus berleluasa kerana sukar untuk menjejak penjenayah yang bijak berselindung di sebalik taktik licik. Ikuti kupasan modus operandi minggu ini.

Si Penipu

- Licik dan gemar ambil kesempatan terhadap orang lain
-Tahu akan proses membuka serta menguruskan akaun di bank
-Mempunyai rakan untuk kendalikan panggilan, SMS, penghantaran borang dan lain-lain

Sasaran mangsa

-Individu yang ada masa lapang

-Mahu cari rezeki sampingan
-Suri rumah yang ingin bantu meringankan beban tanggungan keluarga
-Tertarik dengan tawaran lumayan
-Mudah percaya sesuatu perkara, tidak mengesyaki orang lain
-Kurang ikuti perkembangan dunia luar

Modus Operandi

-Suspek masukkan iklan kecil dalam akhbar harian untuk tarik perhatian mangsa
-Alamat digunakan palsu - tidak wujud, pejabat kosong, pejabat orang lain atau alamat peti surat perkhidmatan pos- agar identiti serta kegiatan mereka sukar dikesan
-Orang yang tertarik boleh terus hubungi melalui telefon bimbit atau SMS
-Suspek akan minta nama dan alamat mangsa untuk kirim borang pendaftaran
-Mangsa diminta masukkan wang deposit (wang pendaftaran kerja) ke dalam akaun syarikat atau dibayar melalui kiriman wang, cek serta wang pos
-Mangsa kemudiannya perlu mengirim borang pendaftaran yang diisi bersama slip bank ke alamat syarikat berserta dengan satu sampul kosong bersetem
-Setelah mangsa kirim semua dokumen diminta, suspek akan hilangkan diri

Tip elak jadi mangsa

-Jangan mudah percaya dengan iklan yang disiarkan terutamanya yang meminta berhubung melalui telefon bimbit atau SMS
-Dapatkan pengesahan perkhidmatan tawaran syarikat daripada Kementerian Sumber Manusia
-Dapatkan khidmat nasihat daripada Tribunal Tuntutan Pengguna Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna
-Waspada akan teknik membuat bayaran dahulu, sebelum mendapat atau menerima sebarang perkhidmatan atau kerja yang ditawarkan
-Jika curiga dengan tawaran yang diiklankan, buat laporan polis

Pengalaman mangsa 1

“Kejadian berlaku enam tahun lalu. Walaupun kerugian dialami tak banyak tetapi saya tetap tidak dapat lupakan pengalaman itu,” kata Rahayu ketika ditemui baru-baru ini.

Menurutnya, ketika itu dia baru menamatkan persekolahan dan bercadang mencari kerja sambilan, sementara menunggu keputusan SPM.

Dia dan adiknya cuba mencari kerja kosong melalui iklan yang tersiar dalam beberapa akhbar tempatan.

“Kami sangat tertarik dengan satu iklan yang tawarkan kerja memasang anak patung sebab ia boleh dibuat di rumah. Gajinya pun, boleh tahan.
“Kami tidak perlu masuk pejabat tapi hanya perlu buat bayaran daftar kerja  RM70 seorang,” katanya.
Rahayu berkata, dia dan adiknya bertambah yakin dengan pekerjaan itu kerana terdapat testimoni beberapa pekerja lain yang dilampirkan bersama mengatakan mereka menerima gaji lumayan dalam tempoh singkat.

Menurutnya, dia dan adiknya diminta menukarkan wang pendaftaran berjumlah RM140 kepada wang pos dan menghantar ke alamat seperti yang tertera dalam iklan. Mereka diminta menunggu selama dua minggu, sebelum anak patung dihantar ke rumah untuk dipasang.

“Namun selepas tempoh itu, kami masih tak terima anak patung. Syarikat itu tak dapat dihubungi.
“Kami sangat kecewa kerana itu adalah pengalaman pertama kami mencari kerja. Tak sangka jadi mangsa tipu,” katanya. ( Kakitangan swasta, Rahayu Kamal, 29)

Pengalaman mangsa 2

Menurut Abu Salim, dia kerugian kira-kira RM500 selepas tertipu dengan tawaran iklan kerja di rumah iaitu memasukkan katalog ke dalam sampul surat yang disiarkan dalam sebuah akhbar tempatan.

Katanya, dia hanya mencari kerja sambilan secara suka-suka, sebelum tertarik dengan iklan tersebut yang menawarkan gaji lebih RM3,000.
“Siapa yang tidak berminat kalau dapat gaji lumayan, kerja pula mudah dan boleh dibuat di rumah sahaja.

“Saya memang tak syak apa-apa sebab iklan tu keluar dalam akhbar terkenal,” katanya.

Menurutnya, setelah menghubungi nombor yang tertera di dalam iklan, dia diarahkan untuk memberikan nombor MyKad dan membuat pembayaran pendaftaran bekerja sebanyak RM500.

Abu Salim berkata, tanpa berfikir panjang, dia kemudiannya segera memasukkan wang dengan jumlah yang diminta ke dalam akaun bank serta diarahkan menunggu selama dua minggu untuk proses seterusnya.
Bagaimanapun katanya, selepas tempoh itu, tiada sebarang maklum balas diterima dari pihak pengiklan. Apabila dia cuba menghubungi pihak terbabit, dia mendapati nombor telefon sudah ditamatkan perkhidmatan.
“Ingatkan boleh tambah pendapatan, tapi jadi mangsa tipu pulak.
“Saya kesal sebab akhbar tu tak tapis iklan yang nak disiarkan,” katanya dengan nada kesal.
Dia percaya dan yakin mungkin sudah ramai yang terpedaya dengan iklan tersebut dan berharap ada pihak bertanggungjawab dapat menangani iklan seumpama itu. ( Peneroka, Abu Salim Hassan, 50)
 

*Sumber: ASP Foo Chek Seng Pegawai Penyelaras Kor Sukarelawan Polis Siswa Siswi (SUKSIS) Universiti Malaya

Sinar Harian

Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

AmInvestment Bank Berhad (AmInvestment Bank) dinobatkan empat anugerah

Empat anugerah yang dimenangi adalah bukti usaha dan ketabahan AmInvestment Bank dalam mengekalkan kepimpinan dalam pasaran korporat dan Sukuk.
AmInvestment Bank Berhad (AmInvestment Bank) dinobatkan sebagai pemenang bagi empat anugerah pada anugerah tahunan Liga RAM kali ke-15 2018 yang diadakan di Kuala Lumpur baru-baru ini.
Empat anugerah berkenaan dimenangi bagi kategori Pengurus Utama (Sukuk) 2017; Anugerah Pengurus Utama X 2017 bagi Nilai Program; Anugerah Lead Manager 2017; dan Anugerah Pengurus Utama (Sukuk) 2017.
Ketua Pegawai Eksekutif AmInvestment Bank dan Pengarah Urusan Perbankan Borong AmBank Group, Amina Teh Maimunah Raja Abdul Aziz berkata, menerima penghargaan ini daripada RAM adalah testimoni kepada inisiatif Kumpulan AmBank dalam memulakan perjalanan Top 4 kumpulan melalui usaha dan ketabahan dalam mengekalkan kepimpinan dalam pasaran korporat dan Sukuk

sinar Harian online.
www.gajimasyuk.com

RAHSIA JANA PENDAPATAN TAMBAHAN DENGAN MUDAH HANYA DENGAN APLIKASI ANDROID AJAIB

RAHSIA JANA PENDAPATAN TAMBAHAN DENGAN MUDAH HANYA DENGAN APLIKASI ANDROID AJAIB JUTAWAN APPS!!

Pening memikirkan mahu cari duit tambahan?
Bagaimana mahu mencari duit tambahan secara santai-santai sahaja dengan mudah dan berkesan. Kini ada Aplikasi Android Jutawan App yang dicipta oleh rakyat Malaysia sendiri bagi cari duit tambahan dengan handphone sahaja. Beli Aplikasi Android Jutawan App tersebut dan pasang sahaja Apps tersebut, maka Android anda mula boleh menjana duit tambahan dengan banyak setiap hari.
ANDA tak percaya ke ada kaedah cari duit tambahan dengan handphone sahaja? Teknologi sekarang sangat maju dan ada mereka yang bijak mampu mencipta Aplikasi Android untuk menjana duit tambahan untuk ANDA setiap hari. . Ianya sangat mengujakan semua orang. Ini bukti pendapatan & bayaran saya sendiri yang menggunakan Aplikasi Android tersebut hanya bermula pada 9 Ogos 2016 sahaja. Saya juga sama, percaya tidak percaya, namun memberanikan diri untuk beli dan pasang. Kemudian saya ikut …

RAMLY bakal jadi pesaing hebat produk McD

Iklan Penaja SHAH ALAM, 7 OGOS: Selepas tentangan hebat diberikan kepada premis makanan segera McDonalds berhubung isu boikot ekoran serangan rejim Zionis terhadap Palestin, pengguna tempatan mula mengalihkan perhatian dan memberikan sokongan terhadap produk Halal Burger Ramly.

Laman sosial facebook sudah pastinya menjadi tumpuan berkenaan usaha itu sebagai alternatif dalam mendapatkan hidangan makanan segera yang dimiliki sepenuhnya oleh orang Islam.
Kebanyakan pelayar laman sosial memberikan respon positif terhadap perkara ini selain berkongsi gambar hidangan burger Ramly yang boleh didiapati di beberapa premisnya iaitu Ramly Halal Mart, Ramly Kiosk dan Ramly Café.

Safrina Sulaiman Safri, berkata pengusaha produk tempatan perlu memanfaatkan peluang yang ada untuk menarik perhatian pengguna.

“Inilah masa terbaik local brands nak ambik kesempatan tarik hati pelanggan setia McD…keluarkan produk yang macam McD tapi local made (buatan tempatan). siap ada burger oblong lagi.
“Mac…

485 laporan polis kes penipuan pelaburan diterima

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman Datuk Seri Mortadza Nazarene pada sidang media mengenai Analisis Prestasi Tahunan Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Tahun 2015 di Menara 238 Jalan Tun Razak hari ini. - Foto Bernama

KUALA LUMPUR - Sebanyak 485 laporan dengan kerugian lebih RM100 juta diterima polis sehingga Jun ini membabitkan kes penipuan pelaburan skim cepat kaya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Bukit Aman, Datuk Seri Mortadza Nazarene berkata dari siasatan yang dijalankan, kes penipuan itu terus berlaku kerana mangsa selalunya mudah terpedaya dengan pulangan wang lebih tinggi dari nilai yang dilaburkan.

"Mangsa juga dijanjikan faedah atau keuntungan yang lebih tinggi daripada apa yang ditawarkan oleh institusi-institusi kewangan berlesen," katanya sambil menambah antara skim cepat kaya tersebut ialah Skim Piramid dan Skim Ponzi.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Menara 238 di sini, hari ini.

Dalam kejayaan te…

Jutawan Muda Muhammad Naim Melancarkan Website replika milik Kumpulan MMG UIA

Foto Sumber FB miliknya
Kuala Lumpur - 28/3/2017 Kumpulan MMG UIA Tone Excel telah melancarkan sebuah laman web promosi miliknya yang diberi nama www.gajimasyuk.com . Di petik dari FB milik Presidennya Muhammad Naim sehingga ke hari ini pendaftaran sudah mencecah 500 ratus orang.Website replika MMGUIA ini menjadi fenomena kepada pengguna simkad Tone Excel. Kepada yang berminat nak tahu apa isi kandungan website replika MMGUIA boleh melayari www.gajimasyuk.com .

Kepada ahli Tone Excel bukan kumpulannya juga boleh menyertai website replika MMGUIA ini yang hanya perlu membuat bayaran RM30.00 sahaja. sekali seumur hidup.

Muhammad Naim membuat LIve di FBnya pada 28/3/17 pada jam 5 petang semalam.

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI