Langkau ke kandungan utama

Media Islam Melaporkan : 4 Tentara AS Terluka dalam Serangan Bom Pinggir Jalan di Semenanjung Sinai


 

(voa-islam.com) - Enam tentara penjaga perdamaian internasional, termasuk empat asal Amerika Serikat, terluka hari Kamis (3/9/2015) dalam dua pemboman pinggir jalan di Semenanjung Sinai Mesir di mana jihadis afiliasi Daulah Islam (IS) aktif beroperasi, kata para pejabat keamanan Mesir dan AS.

Pasukan penjaga perdamaian tersebut, bagian dari pasukan yang memonitor perjanjian perdamaian 1979 antara Mesir dan Zionis Israel, berbasis di utara semenanjung Sinai, di mana IS telah menewaskan puluhan tentara dalam berbagai serangan.

"Kami menyadari bahwa empat Pasukan penjaga perdamaian AS dan dua pasukan MFO terluka hari ini (Kamis) dalam dua ledakan IED di timur laut Sinai," kata juru bicara Departemen Pertahanan AS Kapten Jeff Davis dalam sebuah pernyataan seperti dilansir AFP.

"MFO mengevakuasi para tentara tersebut melalui udara ke fasilitas medis di mana semua menerima pengobatan untuk luka yang tidak mengancam kehidupan."

Tidak ada kata segera tentang kebangsaan dari dua penjaga perdamaian lainnya. Dua belas negara memberikan kontribusi pasukan untuk misi tersebut, termasuk Australia, Inggris dan Kanada, serta Amerika Serikat.

Para pejabat keamanan Mesir mengatakan para penjaga perdamaian terkena bom pinggir jalan yang ditanam pada jalan yang menuju dari basis mereka.

Para pejabat mengatakan anggota IS telah menempatkan bom di sana yang ditujukan untuk tentara Mesir yang lewat.

Mesir sendiri telah berjuang keras untuk menumpas perjuangan bersenjata mujahidin di semenanjung sejak militer menggulingkan presiden Muhammad Mursi pada 2013.

Davis mengatakan Amerika Serikat "berkomitmen untuk mengambil langkah-langkah yang diperlukan" untuk melindungi pasukannya dan "mendukung perjanjian perdamaian antara Zionis Israel dan Mesir." (st/afp)

Ulasan

  1. Potongan Gaji Penjawat Awam Untuk Bayaran PTPTN. Setuju atau Tidak. Kronologi Berita Najib VS Wall Street Journal WSJ. Daripada Dakwaan Fitnah Bertukar Kepada Perakuan Derma. here are options berita, berita harian, berita terkini, berita malaysia, harian metro or sinar harian.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Ulaslah Yang Terbaik..

Catatan Minggu lepas popular

LEBIH 700 RAKYAT MALAYSIA TELAH PUN BERJAYA DENGAN SISTEM INI...NAK TAU?

Assalamualaikum dan Apa khabar! 
Ramai orang tanya saya, bagaimana buat duit/sale hanya tanpa belanja sesen pun?? Anda mungkin telah join banyak program tapi semuanya tak berjaya bukan...
Akan tetapi, saya yakin kali ini, ini adalah program terakhir yang bakal anda akan join! Program hebat ini akan memukau anda dengan kecanggihan dan ketelusan sistem ini. Pada bulan April 2017 sahaja, lebih 700 rakyat Malaysia telah pun berjaya dengan sistem ini...Nak tau? Caranya dibongkar di sini...
http://www.jutawanapp.com/?id=blogpopular
NAK JOIN GROUP FB KLIK SINI https://www.facebook.com/groups/mudah55/

Simpan rekod perniagaan selepas penghapusan GST

SYARIKAT-syarikat harus terus menyimpan rekod perniagaan mereka selepas penghapusan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) kerana audit terhadap cukai enam peratus berkenaan dijangka akan terus berlaku yang akan mengambil masa sehingga tujuh tahun dari masa pembekalan, kata Ernst & Young Advisory Services Sdn Bhd. Firma berkenaan juga  berkata, peraturan dan kewajipan GST akan terus diterapkan, termasuk memfailkan pemulangan GST, pengeluaran invois cukai serta tuntutan kredit cukai input, di mana perlu, selain pelarasan hutang lapuk.  
Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, di bawah kerajaan Pakatan Harapan, mengarahkan GST pada kadar sifar mulai 1 Jun, 2018 dan akan memperkenalkan semula Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan (SST).“Peniaga perlu memahami kesan terhadap arahan kadar sifar seperti yang membabitkan harga dan sistem cukai,” kata Rakan Pengurusan Cukai Aseannya, Yeo Eng Ping, dalam satu kenyataan.
Proses peralihan  dari GST ke SST, mungkin mengambil masa yang singkat, ju…

Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI

: Bersikap Adil Terhadap Islamic State (ISIS)/Daulah Islam >> SEJARAH BERDIRINYA ISIS >> Membantah Fitnah Keji Media Mainstream ::

Oleh : Ibnu Nasrullah

Khilafah yang dideklarasikan oleh oleh Islamic State of Iraq and Sham (ISIS) memang fenomenal. Selain fenomenal deklarasi ini juga kontroversial karena menimbulkan pro dan kontra dikalangan umat Islam bahkan para aktivis dakwah.

Tak sedikit yang setuju kemudian menjadi ansharnya, ada juga yang tidak setuju dengan alasan yang dianggap syar’i, tetapi ada juga yang gelap mata memfitnah secara membabi buta tanpa dasar yang jelas dan tabayyun terlebih dahulu.

Padahal keagungan Islam telah mengajarkan umatnya untuk adil dalam menilai, apalagi dosa lisan adalah salah satu dosa yang paling banyak menjerumuskan manusia ke dalam jilatan api neraka.

“Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.” (QS. Al-Hujurat : 6)

“Hai orang-orang yang beriman hendaklah ka…

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI