Langkau ke kandungan utama

Negara Islam IS Wilayatu Halab Puji Rekan Mereka di Sinai

ISIS Wilayatu Halab Puji Rekan Mereka di Sinai

KIBLAT.NET, Aleppo – Kelompok jihadis Daulah Islamiyah (ISIS) cabang Aleppo, Wilayatu Halab, beberapa waktu lalu merilis video ucapan selamat kepada rekan mereka di Semenanjung Sinai, Mesir, karena berhasil menjatuhkan pesawat milik maskapai Rusia pada tanggal 31 Oktober lalu. Namun video itu tidak menunjukkan bukti bahwa ISIS cabang Mesir itu benar-benar menjatuhkan pesawat yang membawa dua ratus lebih penumpang itu. Meski demikian, para pejabat negara-negara Barat menduga kuat bahwa kelompok jihadis pimpinan Al-Baghdadi itu telah menaruh bom di dalam pesawat Metrojet milik maskapai Rusia tersebut.

Dalam tayangan video, kelompok ISIS mengatakan bahwa pesawat Rusia itu dijatuhkan sebagai balasan atas bombardir Rusia di Suriah. Video juga menampilkan sejumlah orang sedang mendiskusikan akibat dan konsekuensi serangan-serangan Rusia tersebut. ISIS mengancam bahwa Rusia akan dikalahkan di Suriah sebagaimana nasib Uni Soviet di Afghanistan.

ISIS sebelumnya telah mengklaim bertanggung jawab atas jatuhnya pesawat Rusia tersebut paling tidak dalam tiga kali kesempatan.

Beberapa jam setelah pesawat Rusia itu jatuh, Wilayatu Sinai mengeluarkan sebuah pernyataan bahwa “tentara khilafah telah berhasil menjatuhkan pesawat Rusia.” Radio milik kelompok ISIS, Al-Bayan, juga merilis pernyataan yang sama dalam versi audio. Tanggal 4 November, ISIS kembali mengatakan bahwa mereka bertanggung jawab melalui sebuah pesan audio dengan argumentasi tambahan yang menantang bahwa mereka tidak harus membuktikan bagaimana cara mereka menghancurkan pesawat Rusia itu. Meski demikian, kelompok loyalis Al-Baghdadi itu menambahkan, mereka akan merilis video bukti-bukti yang mendukung klaim mereka itu di masa yang akan datang. Dalam video terbarunya saat ini belum ada bukti-bukti yang ditampilkan.Kelompok ISIS telah menyebarluaskan video klaim tanggung jawab mereka tersebut dalam berbagai versi bahasa. Dalam sejumlah screenshots yang diambil dari video itu terlihat Presiden Rusia Vladimir Putin bertemu dengan Bashar Assad dan Presiden Iran Hassan Rouhani. Pada bagian lain menunjukkan bahwa Rusia berkolaborasi dengan AS dalam melawan mujahidin di Suriah. Selanjutnya, ada satu bagian yang menunjukkan Wilayatu Sinai berbaiat kepada Al-Baghdadi, ilustrasi pesawat Metrojet Rusia yang disabotase, serta kesaksian seseorang tentang kerusakan akibat serangan udara Rusia.

Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

9 Langkah Terbaik Mulakan Bisnes Internet

Anda nak mula bisnes internet tapi tak tahu nak mula dari mana? Ni saya berikan anda 9 langkah cara nak mulakan bisnes internet… Saya sudah lihat ramai orang yang baru bermula berjaya kembangkan bisnes internet mereka dengan melakukan perkara berikut: Cari permintaan, masalah dan penyelesaian prospek.Tulis ayat jualan yang POWER.Bina website yang menarik dan mudah digunakan.Gunakan enjin carian untuk tarik trafik ke website anda.Gunakan media sosial untuk penjenamaan.Tingkatkan kredibiliti anda, jadi seorang yang pakar.Follow Up pelanggan anda menggunakan pemasaran emel.Tingkatkan jualan anda melalui Back-End Sales dan Upselling.Fokus dan konsisten. ok, anda dah tahu langkah-langkah yang perlu anda lakukan. Sekarang, saya akan jelaskan satu per satu langkah-langkah ini di bawah.. Langkah 1: Cari Permintaan, Masalah dan Penyelesaian Kebanyakkan kesalahan orang baru adalah mereka mencari produk dulu, kemudian baru pasaran. Untuk meningkatkan peluang anda untuk berjaya, mulakan dengan pa…

51 tokoh dapat anugerah Tan Sri

Seramai 51 individu dianugerahkan darjah kebesaran yang membawa gelaran Tan Sri bersempena Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V, hari ini. Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin; Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor; dan Ketua Polis Negara Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun dianugerahi darjah kebesaran Panglima Mangku Negara (P.M.N.). Seramai 48 individu pula menerima darjah kebesaran Panglima Setia Mahkota (P.S.M) yang turut membawa gelaran Tan Sri. Mereka ialah Ketua Pengarah Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU), Datuk Seri Ahmad Zaki Ansore Mohd Yusof; Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Wira Aziah Ali; Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Seri Mohd Hashim Abdullah dan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Datuk Seri Zainal Rahim Seman. Turut menerima darjah kebesaran itu ialah bekas Ketua Pengarah Unit Perancang Ekonomi (EPU) Datuk Seri Dr Rahamat Bivi Yusoff; Tengku Temenggong Kelantan, Datu…

Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI

Panas!! Datuk Alif Syukri Jutawan Terlajak laris Nak Bocor Rahsia Kejayaannya

Aliff Syukri LIHAT sahaja gambar di atas siapa sahaja yang tidak kenal dengan fenomena tag line 'terlajak laris'. Datuk Aliff Syukri pengasas syarikat terkemuka  D'Herbs Healthy Sdn Bhd dengan pelbagai produk kecantikan dan kesihatan berdiri gah tidak hanya di dalam Malaysia malah turut mendapat liputan di luar negara.

Kejayaannya tidak terus bermula dari atas, tetapi beliau sendiri bermula dari bawah.
Berbekalkan azam yang kuat, beliau bermula dengan hanya menjual produk beliau sendiri kepada sahabat handai dan juga rakan-rakan sepejabat.

Tidak reti duduk diam, Aliff mengambil kesempatan  memasarkan produk beliau di Pasar Tani Seksyen 13, Kelana Jaya & Sri Andalas pada masa terluang.

Dengan gaya tersendiri, produk beliau mendapat sambutan ramai justeru memikat hati pelanggan.
Syarikat D'Herbs berjaya ditubuhkan pada tahun 2010 dengan 4 produk utama iaitu Bedak Asas, Produk pelansingan, Minuman Kesihatan Wanita dan Lipstick Rawatan Bibir.

Pada masa itu bel…

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI