Langkau ke kandungan utama

Mulakan perniagaan atas talian tak sukar

Mulakan perniagaan atas talian tak sukar

SEBUT sahaja Mudah.my, Lazada, Shopee, 11Street, Zalora, FashionValet dan Alibaba, ramai yang sudah kenal nama-nama ini sebagai kedai atas talian terkenal di Malaysia.
Bahkan jika sebut Facebook atau Instagram sekalipun, semakin ramai rakyat Malaysia melihat laman media sosial ini bukan semata-mata tempat beramah mesra dengan rakan-rakan tetapi juga untuk membeli-belah.
Satu kajian oleh iPrice Group melaporkan, sehingga Ogos 2017 nilai industri e-dagang di negara ini bernilai RM24.6 bilion.
Pada Julai 2017, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, pelbagai usaha sedang dilakukan untuk meningkatkan sumbangan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) industri e-dagang daripada 5.4 peratus pada 2015 kepada sembilan hingga 10 peratus menjelang 2020.
Dengan peningkatan kos hidup hari ini, semakin ramai menjalankan perniagaan atas talian untuk menjana pendapatan kedua.
Tanpa memerlukan modal besar atau kemahiran canggih mengendalikan komputer, sesiapa sahaja boleh memulakan perniagaan dengan risiko kerugian sifar atau sangat minimum.
Bahkan, ada juga yang pada mulanya menjalankan perniagaan ini secara sambilan akhirnya menjadikannya sumber pendapatan utama dengan ramai meninggalkan pekerjaan makan gaji mereka.

Mula tanpa modal

Dalam ‘Seminar Mula E-Commerce’ di sini, pada 20 Januari lalu, lebih 100 orang awam yang berminat dengan perniagaan atas talian hadir mempelajari ilmu asas.
Seminar selama sehari ini menggabungkan empat penggiat perniagaan atas talian untuk memberi bimbingan cara memulakan perniagaan atas talian daripada peringkat asas menggunakan platform percuma hinggalah cara membesarkan perniagaan menggunakan ruang internet berbayar.
Pengasas kedai barangan ibu dan anak thebabystore.com.my, Syed Rosman Hashimy Syed Alwi, 33, menjadi penceramah pertama seminar.
Beliau berkongsi pengalamannya menceburi bidang perniagaan atas talian sejak 2013.
“Perniagaan atas talian boleh dimulakan tanpa kos sekiranya seseorang itu sudah pun memiliki komputer dan capaian internet. Dua cara mudah adalah menjadi ejen ‘dropship’ atau menjual dengan cara mengambil pesanan awal.
"Sebagai contoh, jika ada kilang keropok lekor berdekatan tempat tinggal, iklankan produk kilang itu di internet. Jika ada tempahan, minta pelanggan buat bayaran penuh termasuk kos penghantaran. Dengan duit itu, penjual beli produk, hantar kepada pelanggan dan nikmati untung daripada jualan itu,” katanya.

Banyak platform

Syed Rosman turut berkongsi peta jalan yang memberi panduan kepada peniaga baharu membangunkan perniagaan sesuai dengan tahap kemampuan mereka.
Langkah pertama yang dicadangkan beliau adalah bermula dengan membuat jualan di laman pasaran mudah.my kerana laman ini memberi kemahiran asas dalam membuat penyenaraian produk. Laman ini juga tidak mengenakan sebarang caj perkhidmatan.
Setelah mahir, peniaga boleh berpindah ke laman pasaran lain seperti Shopee, Lazada dan 11Street. Ada antara laman ini mengenakan caj perkhidmatan dan ada yang percuma.
Apa yang penting kata Syed Rosman, di peringkat ini peniaga boleh fokus kepada aktiviti jualan dan perkhidmatan pelanggan kerana mereka tidak perlu memikirkan aspek teknikal seperti pewujudan dan penyelenggaraan laman sesawang yang memerlukan skop kemahiran yang jauh berbeza.
Di peringkat ini juga peniaga tidak perlu fokus melaburkan wang untuk aktiviti promosi seperti Facebook Advertisement dan Google Advertisement kerana pemilik laman pasaran akan menggalas tanggungjawab itu.
“Kesempatan ini boleh digunakan peniaga untuk meningkatkan kecekapan operasi, menyusun aliran tunai yang baik dan merancang dengan baik sebelum mewujudkan platform e-dagang mereka sendiri,” katanya.

Tingkatkan kepercayaan

Bagi pengasas laman notabisnes.net, Ahmad Izwan Abdul Wahab, 35, dua perkara penting menjana kepercayaan pelanggan urus niaga atas talian adalah kepercayaan pembeli terhadap diri penjual dan keberkesanan produk atau perkhidmatan yang ditawarkan.
Dikenali sebagai pemudah cara dalam kalangan usahawan atas talian, Ahmad Izwan menekankan untuk meningkatkan kepercayaan, interaksi secara konsisten memainkan peranan utama. Semakin kerap mereka 'melihat’ peniaga, semakin meningkatlah kepercayaan.
“Kemudian baru kita masuk kepada menjaga hati pelanggan. Definisi pelanggan di sini adalah mereka yang membeli produk walaupun ia hanyalah sampel bernilai RM1.
“Dengan maklumat peribadi pelanggan seperti nombor telefon dan alamat emel, kita sentiasa berkomunikasi dengan mereka berhubung status pembelian seperti status pesanan mereka, produk sudah dibungkus, sudah dihantar dan akhir sekali pertanyaan jika mereka sudah menerima produk yang dibeli.
"Bisnes yang menghubungi dan menjaga kepentingan pelanggan secara proaktif akan mendapat kepercayaan tinggi pelanggan walaupun tanpa bersua muka," tegasnya.- Bernama

Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

RHB perkenal aplikasi perbankan mudah alih baharu

RHB Bank Bhd (RHB) memperkenalkan aplikasi perbankan mudah alih RHB Reflex yang baharu, menawarkan keupayaan pengurusan aliran tunai serba boleh kepada pelanggan perniagaan. RHB berkata aplikasi tersebut membolehkan pengguna menggunakan semua jenis transaksi melalui mudah alih, termasuk pembayaran pukal, pembayaran tunggal, pengurusan gaji dan pembayaran bil.
Ng berkata langkah itu sejajar dengan inisiatif transformasi digital bank dan setakat ini, bank itu menyaksikan peningkatan pelanggan baharu bagi platform digitalnya sebanyak 25 peratus dari segi tahun ke tahun.“la turut membolehkan pengguna melihat semua akaun dan transaksi yang dilakukan oleh syarikat dan anak syarikat mereka,” kata Ketua Perbankan Perniagaan dan Transaksi Kumpulan Jeffrey Ng Eow Oo dalam kenyataan hari ini.
Pelanggan RHB Business Current Account dan RHB Reflex di Malaysia dan Singapura kini boleh memuat turun aplikasi mudah alih Reflex di Apple App Store dan Google Play Store secara percuma dan tanpa sebarang …

U Mobile tandatangan perjanjian kemudahan pinjaman RM1bilion

U Mobile Sdn Bhd telah menandatangani perjanjian kemudahan pinjaman bertempoh berjumlah RM1 bilion selama tiga tahun bersama United Overseas Bank (Malaysia) Bhd (UOB Malaysia) bagi tujuan pembiayaan program perbelanjaan modalnya (CAPEX). Ketua Pegawai Eksekutif U Mobile, Wong Heang Tuck berkata, jumlah ini akan digunakan bagi memperluaskan dan memperbaiki rangkaiannya di seluruh negara.
"Suntikan segar ini juga berupaya beri lonjakan dan mempercepatkan strategi pembangunan rangkaian kami. Tidak lama lagi, pelanggan akan menikmati pengalaman penggunaan rangkaian yang jauh lebih baik di seluruh Malaysia," katanya.      "U Mobile gembira atas sokongan UOB Malaysia. Perjanjian kemudahan kredit sebanyak RM1 bilion ini adalah antara perjanjian terbesar dan ia mencerminkan keyakinan pihak bank kepada kualiti kredit dan asas perniagaan U Mobile.
sinar harian
www.gajimasyuk.com

Syarikat MLM terkemuka di malaysia CNI Malaysia kini berwajah baru.

CNI Malaysia kini berwajah baru dan menggunakan sistem online dalam bisnesnya. Mereka memperkenalkan O2O frenz plan.

Apa itu o2o frenz plan? o2o frenz plan adalah MENJANA KEUNTUNGAN SETIAP KALI ANDA BERBELANJA. Dengan pengalaman CNI 30 tahun dalam industri MLM di malaysia.

CNI malaysia menyediakan tawan paling hebat dan diskaun untuk 7 juta produk dan termasuk produk CNI yang bertarah GMP.

O2O plan juga adalah peluang terbaik untuk rakyat malaysia memulakan perniagaan secara online. Hanya bermodal permulaan RM50 sahaja anda sudah layak untuk menyertai plan O2O plan terkini CNI Malaysia.

jika anda berminat boleh layari link ini : www.cni.my/976745/o2o


www.gajimasyuk.com

Landasan Perjuangan Saya Ialah Islam-Mat Sabu

GOMBAK 11 SEPT : Tidak ada yang harus diragui kerana pegangan dan perjuangannya sejak kecil berteraskan Islam, sementara ceritera bahawa beliau menyokong komunis pula hanya ditimbulkan oleh akhbar yang semakin hilang kredibilitinya seperti Utusan Malaysia.

Oleh itu kata timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu, tidak ada apa yang perlu dikhuatirkan kerana tidak ada apa yang pernah berubah seperti yang didakwa oleh media milik Umno-Barisan Nasional itu.

"Saya memilih perjuangan atas dasar Islam. Masa remaja dulu saya pilih Abim (Angkatan Belia Islam Malaysia). Kemudian tahun 1978 saya sertai perjuangan parti Islam (PAS), sokong perjuangan ulama.

"Sepanjang saya berpidato idola saya adalah Syed Qutb, Imam Hasan Al-Banna, Jamaludin Al-Afghani, dan ulama-ulama lain.

"Tiba-tiba saya dituduh komunis, tak sedih ke tuan-tuan? Jahat sungguh," katanya dalam ceramah di Dewan Kolej Universiti Islam Dr Zulkifli Muhammad (KUIZM), Taman Melewar malam tadi.

Beliau berkata demik…

Celcom Xpax tawar pelan internet sehingga 15GB

Zalman Aefendy (dua, kanan) pada majlis pengenalan pelan Xpax baharu. CELCOM Xpax memperkenalkan Pelan Internet Xpax yang menawarkan sehingga 15GB kuota internet bersama Music Walla dan Video Walla Percuma.
Pelanggan juga dapat menikmati ciri tambahan yang dipertingkatkan untuk melengkapi gaya hidup digital mereka seperti Pelan Harian RM5 (2GB), Pelan Mingguan RM6 (500MB), RM19 (5GB) dan Pelan Bulanan RM79 (15GB, dengan Music Walla percuma dan 15GB Video Walla).
Ketua Pegawai Pemasaran Celcom Axiata Berhad, Zalman Aefendy Zainal Abidin berkata, pelan Internet Xpax dan ciri tambahannya adalah tawaran yang terhebat bagi memenuhi gaya hidup digital pelanggan.
“Kami inginkan pelanggan menikmati pengalaman internet digital terbaik dengan rangkaian Lightning Fast LTE Celcom, tanpa kebimbangan kehabisan kuota data.
“Celcom komited memenuhi kehendak pelanggan prabayar yang menginginkan lebih banyak internet dengan harga berpatutan, tanpa sebarang kerumitan. Dengan Xpax #nokelentong, apa yang …

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI