Perniagaan Online vs Perniagaan Offline

online-shopping-ecommerce-ss-1920
Terdapat 2 model perniagaan pada masa kini yang disebut sebagai perniagaan online (atas talian) dan perniagaan offline (membuka kedai). Seiring dengan perkembangan teknologi internet, semakin ramai
yang mula berjinak-jinak dengan perniagaan online sama ada secara serius juga secara sambilan. Perbandingan perniagaan online vs perniagaan offline yang dibuat menunjukkan perniagaan online mempunyai kelebihan yang menjadi pilihan ramai perniaga. Ada di antara mereka yang sudah bergelar jutawan.
Kelebihan bisnes online berbanding offline ialah:
1. Waktu bisnes
Bisnes online: waktu perniagaan 24 jam seminggu
Bisnes offline: waktu perniagaan terhad.
2. Kos overhead
Bisnes online: Anda hanya perlu ada laptop dan sambungan internet. Daftarkan domain & webhosting berharga dalam lingkungan RM200 – RM250 SETAHUN.Namun jika anda seorang yang memang bermodal ciput, ada penyedia webhosting yang menawarkan webhosting percuma atau gunakan saja blog percuma sebagai kedai’ maya anda.
Bisnes offline: kos lebih besar berbanding dengan bisnes online. Antara kos yang wajib diambil kira ialah kos sewa kedai, gaji pekerja, kos pemasaran dan pengiklanan offline, bil air dan elektrik.
3. Lokasi
Bisnes online: Anda bebas menjalankan perniagaan anda di mana-mana sahaja asalkan anda ada komputer/laptop, sambungan internet dan pejabat pos untuk beroperasi.
Bisnes offline: Statik. Terutamanya kalau anda membuka premis perniagaan, anda tidak boleh membawa kedai anda ke lokasi lain kecuali anda bergerak seperti stall burger, mengguna van atau motor. Cuma akan penat sedikit dan Juga jangan lupa kos minyak dan maintenance.
4. Modal permulaan
Perniagaan online: Anda bebas samada nak menyimpan stok dengan banyak atau sedikit bergantung pada permintaan. Sekiranya anda menjadi agen dropship, anda langsung tidak memerlukan stok. Dalam laman web/ blog, anda hanya perlu pamerkan gambar sahaja.
Perniagaan Offline: Anda perlu menyediakan modal yang agak besar untuk menyediakan stok di kedai anda.
5. Pekerja
Bisnes online: tidak memerlukan pekerja
Bisnes offline: perlu ada pekerja di permis.
6. Pelanggan
Bisnes online: melangkaui sempadan negara kerana pelanggan boleh datang dari mana-mana pelusuk dunia yang mempunyai kemudahan internet.
Bisnes offline: terhad pada pelanggan di sekitar kedai sahaja, dan dijangkakan pelanggan akan berkurang pada hari bekerja.
7. Pengiklanan dan pemasaran
Kedai offline: memerlukan lebih banyak pengiklanan dan pemasaran. Juga perlukan sebuah website untuk mengiklankan kedai di internet dan media sosial.
Bukti jelas menunjukkan bahawa memiliki sebuah perniagaan online sangat penting untuk memajukan dan mengembangkan sesebuah perniagaan offline.
8. Risiko
Untuk stabil dalam sesebuah bisnes, ia memakan masa. Apa yang kita dapat lakukan untuk mengurangkan risiko ialah bermula dari bawah. Sekiranya jualan anda tidak sebanyak yang anda target, dengan menjual secara kecil-kecilan bagi melalui bisnes online tidak akan memberi impak yang besar sehingga boleh merugikan kerana tidak memerlukan kos permulaan dan operasi yang banyak.
9. Masa untuk keluarga
Menguruskan kedai online cukup mudah, cuma pengurusan masa yang baik
sangat penting supaya anda boleh membahagikan masa di antara perniagaan dan peribadi.
Di atas adalah 9 senarai kebaikan dan keburukan perniagaan online vs perniagaan offline. Semoga boleh menjadi panduan buat anda yang akan memulakan bisnes nanti.
kredit : https://samsuryani.wordpress.com

Ulasan

 1. Adakah anda memerlukan pinjaman mendesak yang kami tawarkan di seluruh dunia kepada siapa yang memerlukan pinjaman peluang perniagaan yang anda sedang cari di sini lagi. e-mel kepada kami sekarang di: ddffunds@gmail.com

  BORANG PERMOHONAN PINJAMAN
  1) Nama Penuh:
  2) Jantina:
  3) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan :.
  4) Tempoh Pinjaman:
  5) Negara:
  6) Alamat Rumah:
  7) Nombor Mudah Alih:
  8) Pendapatan Bulanan:
  9) Pekerjaan:
  ) Mana yang awak ada di sini tentang kami.

  Selamat sejahtera.

  BalasPadam

 2. Good day: you need an urgent loan to solve your financial needs, we offer a range from $ 5,000.00 to $ 10,000,000.00 loan Max, we are reliable, efficient, fast and dynamic, with a 100% guaranteed and we also gives credit to (. euros, pounds and dollars) the interest rate applicable to all payday loans (3%), if you are interested get back to us through (mrwilliam751@gmail.com) with the information below: full name: Country: Amount of the loan Address: Duration: Age: Gender: Occupation: phone number: Thanks. I await your urgent response
  Whats app +919650892379

  BalasPadam
 3. Adakah anda memerlukan pinjaman mendesak yang kami tawarkan di seluruh dunia kepada siapa yang memerlukan pinjaman peluang perniagaan yang anda sedang cari di sini lagi. e-mel kepada kami sekarang di: ddffunds@gmail.com

  BORANG PERMOHONAN PINJAMAN
  1) Nama Penuh:
  2) Jantina:
  3) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan :.
  4) Tempoh Pinjaman:
  5) Negara:
  6) Alamat Rumah:
  7) Nombor Mudah Alih:
  8) Pendapatan Bulanan:
  9) Pekerjaan:
  ) Mana yang awak ada di sini tentang kami.

  Selamat sejahtera.

  BalasPadam
 4. Halo, saya Puan GLORIA Peminjam Pinjaman Swasta. Kami memberi pinjaman kepada syarikat 2% yang lebih rendah. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang, ATAU anda memerlukan pinjaman perniagaan untuk meningkatkan perniagaan anda, membayar bil anda dan meningkatkan kesuburan syarikat anda? telahkah anda
  ditolak oleh Bank dan institusi kewangan lain? kami memberikan perkhidmatan yang baik kepada individu, korporat, lelaki dan wanita perniagaan dan kami bersedia membantu orang yang bersedia menulis kepada syarikat kami dan mendaftar dengan kami dan kami akan membantu ramai orang yang secara kewangan turun. Bagaimanapun, Opportunity Finance berada di Langkah Pintu anda, jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (gloriasloancompany@gmail.com) atau WhatsApp
  Nombor + 1 (631) 483-9037 dan dapatkan pinjaman anda hari ini.
  Puan Gloria S MD / Ketua Pegawai Eksekutif
  KEPERLUAN KREDIT MAKLUMAT YANG DIPERLUKAN:
  1) Nama penuh: ............
  2) Jantina: ............ .....
  3) Umur: ........................
  4) Negara: .................
  5) Nombor Telefon: ........
  6) Kerja: ..............
  7) Pendapatan: ......
  8) Jumlah Pinjaman Diperlukan: .....
  9) Tempoh pinjaman: ...............
  10) Sebab untuk pinjaman: ...........
  11) Adakah anda memohon dan ditolak? Kemudian ........
  12) Adakah anda bercakap bahasa Inggeris .......
  Best Regard

  BalasPadam
 5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam
 6. Adakah anda memerlukan pinjaman untuk tujuan kecemasan? Kami menawarkan pinjaman yang cepat dan boleh dipercayai pada kadar faedah 2% kepada individu dan organisasi korporat, sila hubungi kami melalui e-mel kami (judithdaltonloanfirm@gmail.com) untuk memohon.

  BalasPadam
 7. Kami diberi Pinjaman Peminjam swasta yang bersertifikat di negeri bersatu, kami menawarkan pinjaman bercagar dan tidak bercagar kepada individu, firma dan badan korporat pada kadar faedah 2%. Jumlah wang antara jumlah $ 1,000.00 hingga $ 5.000.000,00.Kami juga menawarkan semua jenis Pinjaman.
  Untuk lebih lanjut
  butir-butir untuk mendapatkan pinjaman hubungi kami, Sila balas
  segera ke e-mel ini di: westlakefinance@usa.com atau anda boleh hubungi +1 (518) 841-1788. +1 (415) 562-0740 dan tambahkan pada WhatsApp +19495231457
  Terima kasih

  BalasPadam
 8. My Brothers and Sister all over the world, I am Mrs Boo Wheat from Canada ; i was in need of loan some month ago. i needed a loan to open my restaurant and bar, when one of my long time business partner introduce me to this good and trustful loan lender DR PURVA PIUS that help me out with a loan, and is interest rate is very low , thank God today. I am now a successful business woman, and I became useful. In the life of others, I now hold a restaurant and bar. And about 30 workers, thank GOD for my life I am leaving well today a happy father with three kids, thanks to you DR PURVA PIUS Now I can take care of my lovely family, i can now pay my bill. I am now the bread winner of my family. If you are look for a trustful and reliable loan leader. You can Email him via,mail (urgentloan22@gmail.com) Please tell him Mrs Boo Wheat from Canada introduce you to him. THANKS

  BalasPadam
 9. Apakah Anda membutuhkan pinjaman?
  Apakah Anda mencari Keuangan?
  Apakah Anda mencari uang untuk memperbesar bisnis Anda?
  Kami membantu individu dan perusahaan untuk mendapatkan pinjaman untuk bisnis
  memperluas dan menyiapkan bisnis baru mulai berapapun jumlahnya. Dapatkan pinjaman dengan suku bunga terjangkau 1%, Apakah Anda memerlukan uang tunai / pinjaman untuk bisnis dan untuk menghapus tagihan Anda? untuk 100% guaranApakah Anda membutuhkan pinjaman?
  Apakah Anda perlu Financtee kirimkan email sekarang untuk informasi lebih lanjut hubungi kami sekarang melalui Email: (networkqualitylending@gmail.com)

  BalasPadam
 10. BERITA BAIK!!!

  Nama saya Ratih Wahyu, saya ingin berkongsi kesaksian saya di sini di platform ini untuk semua rakyat Indonesia dan seluruh Asia berhati-hati dengan peminjam internet, Tuhan telah menyokong saya melalui Puan Kathleen Brian yang baik ibu.

  Selepas beberapa tempoh cuba mendapatkan pinjaman daripada institusi kewangan, dan enggan meneruskan, jadi saya memutuskan untuk mendaftar pinjaman dalam talian tetapi saya tertipu dan saya kehilangan Rp 15.000.000 dengan pemberi pinjaman yang berbeza.

  Saya menjadi sangat terdesak untuk mendapatkan pinjaman, jadi saya bercakap dengan rakan saya yang kemudian memperkenalkan saya kepada Mrs Kathleen, yang merupakan pemilik syarikat pinjaman global. Rakan saya meminta saya memohon dari Puan Kathleen, jadi saya mengumpul keberanian dan menghubunginya.

  Saya memohon pinjaman sebanyak Rp500, 000,000 dengan kadar faedah 2%, jadi pinjaman itu mudah disepakati tanpa tekanan dan semua pengaturan dilakukan atas pemindahan kredit, karena fakta bahwa ia tidak memerlukan cagaran dan jaminan untuk mentransfer pinjaman Saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sijil lesen permohonan mereka untuk memindahkan kredit saya dan dalam masa kurang dari dua jam wang pinjaman telah dimasukkan ke dalam akaun bank saya.

  Saya fikir ia adalah satu jenaka sehingga saya menerima panggilan dari bank saya bahawa akaun saya dikreditkan dengan jumlah wang tunai Rp500.000.000. Saya sangat gembira bahawa Tuhan akhirnya menjawab doa saya dengan memerintahkan pinjaman saya dengan pinjaman asal saya, yang telah memberikan saya keinginan hati saya.

  Mereka juga mempunyai satu pasukan pakar yang akan menasihatkan anda mengenai jenis perniagaan yang anda ingin melabur dan bagaimana untuk melabur wang anda, jadi anda tidak akan pernah bangkrut lagi dalam hidup anda.

  Semoga Tuhan memberkati ibu Kathleen untuk membuat hidup mudah bagi saya, jadi saya menasihati sesiapa yang berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Puan Kathleen melalui e-mel: kathleenloancompany1@gmail.com untuk pinjaman anda.

  Anda juga boleh menghubungi saya di e-mel saya: ratihwahy@gmail.com dan Kezia yang memperkenalkan dan memberitahu saya tentang Puan Kathleen juga mendapat pinjaman baru dari syarikat itu. Anda boleh menghubungi Kezia melalui e-melnya: keziaarjuna@gmail.com.

  Akhirnya saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua untuk meluangkan masa untuk membaca kesaksian sebenar hidup saya mengenai kejayaan saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup anda.

  BalasPadam
 11. Perhatian:
  Adakah anda sedang mencari SYARIKAT PINJAMAN KEWANGAN untuk memberi anda pinjaman antara 5,000 Euro dan 5,000,000 Euro (untuk pinjaman perniagaan atau syarikat, pinjaman peribadi, pinjaman rumah, pinjaman kereta, pinjaman penyatuan hutang, modal teroka, pinjaman penjagaan kesihatan, dan lain-lain)
  Atau adakah anda telah dinafikan pinjaman dari bank atau institusi kewangan kerana satu sebab atau yang lain?
  Memohon sekarang dan dapatkan pinjaman kewangan sebenar yang diproses dan diluluskan dalam masa 3 hari.
  SYARIKAT PINJAMAN KOPERASI METODE LIMELIGHT, kami adalah "Pemberi Pinjaman Kredit Beriktiraf Antarabangsa" yang memberikan PINJAMAN KEWANGAN kepada individu dan syarikat dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2% dengan kad pengenalan anda yang sah atau pasport antarabangsa anda untuk pengesahan.
  Pembayaran balik pinjaman kami bermula 1 (Satu) tahun selepas anda menerima pinjaman anda, dan tempoh pembayaran balik adalah antara tempoh 3 hingga 35 tahun.

  UNTUK TANGGUNGJAWAB SEGERA DAN PEMPROSESAN PERMINTAAN PINJAMAN ANDA DENGAN 2 HARI KERJA,
  Hubungi kami terus melalui e-mel ini: methodistcooperativeloan@gmail.com


  Hubungi kami dengan maklumat berikut:

  Nama penuh:____________________________
  Amaun Diperlukan sebagai Pinjaman: ________________
  Tempoh Pinjaman: _________________________
  Tujuan Pinjaman: ______________________
  Tarikh lahir:___________________________
  Jantina: _______________________________
  Status perkahwinan:__________________________
  Alamat:_______________________
  Bandar / Kod pos: __________________________
  Negara: _______________________________
  Pendudukan: ____________________________
  Telefon bimbit:__________________________

  Hantar permintaan anda untuk memberi respons segera kepada: methodistcooperativeloan@gmail.com

  Terima kasih.
  Puan KATHY HALL
  Pengarah.
  SYARIKAT PINJAMAN KOPERASI METODE LIMELIGHT
  E-mel: methodistcooperativeloan@gmail.com

  BalasPadam
 12. Ini luar biasa saat saya mengira semua telah selesai dengan saya Ibu Iskandar datang untuk menyelamatkan saya. Saya sangat berhutang sejauh orang-orang yang saya pinjam uang dari geng melawan saya dan kemudian membuat saya ditangkap sebagai akibat dari hutang saya. ditahan selama berbulan-bulan maka masa rahmat diberikan kepada saya saat saya dipulangkan dan dibebaskan untuk pergi dan mencari uang untuk membayar semua hutang yang saya terima sehingga saya diberitahu bahwa ada beberapa kreditur sah online sehingga saya harus mencari Karena melalui blog saya berualang kali tertipu tapi ketika saya menemukan Ibu Iskandar CEO ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM, Tuhan mengarahkAan saya ke iklannya melalui blog karena daya tarik saya terhadapnya adalah benar-benar mukjizat mungkin karena Tuhan telah melihat bahwa saya memiliki banyak menderita karena itulah dia mengarahkan saya kepadanya. Jadi saya menerapkannya dengan antusias setelah beberapa jam pinjaman saya disetujui oleh Dewan dan dalam dua hari saya dikreditkan dengana jumlah pasti yang saya berikaan untuk semua ini tanpa jaminan tambahan Kredit Tanpa Agunan (KTA) sama seperti saya berbicara dengan Anda sekarang saya telah dapat menghapus semua hutang saya dan sekarang saya memiliki supermarket sendiri, saya tidak memerlukan bantuan orang lain sebelum saya memberi makan atau mengambil keuangan apa pun keputusan saya tidak punya urusan dengan Polisi lagi saya sekarang adalah wanita merdeka. Anda ingin mengalami kemandirian finansial seperti saya silahkan hubungi Ibu melalui BBM-nya: {D8980E0B} atau melalui email perusahaan: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com) Anda tidak dapat memperdebatkan fakta bahwa di dunia kesulitan ini Anda memerlukan seseorang untuk membantu Anda mengatasi gejolak keuangan dalam hidup Anda dengan satu atau lain cara, jadi saya memberi Anda mandat untuk mencoba dan menghubungi Ibu Iskandar di alamat di atas sehingga bisa mengatasi kemerosotan keuangan dalam hidup Anda. Anda bisa menghubungi saya melalui email berikut: (anggaannisa1979@gmail.com)) selalu bersikap positif dengan Ibu Iskandar dia akan melihat Anda melalui semua tantangan finansial Anda dan kemudian memberi Anda sebuah tampilan baru finansial.

  Detail Kontak Penuh:

  Perusahaan: ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM (ISKANDAR LENDERS)
  Email: {iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}
  BBM INVITES: {D8980E0B}
                         : {4424AA}
  Alamat Facebook: {www.facebook.com/iskandar.lesteri.7}
  Website: {iskandarlestari.wordpress.com}

             TESTIMONI OLEH
  Penerima Manfaat: Angga Annisa
     Email: {anggaannisa1979@gmail.com}

  BalasPadam
 13. BERITA BAIK

  Adakah anda berfikir untuk mendapatkan bantuan kewangan, adakah anda serius memerlukan pinjaman segera, anda memikirkan memulakan perniagaan anda sendiri, anda berada dalam hutang, ini adalah peluang anda untuk mencapai hasrat anda kerana kami menyediakan pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan, dan pinjaman korporat , Dan segala macam pinjaman pada kadar faedah 2%. Kami adalah Syarikat Pinjaman yang sah, kami menjamin semua pelanggan berharga kami bahawa mereka akan mendapatkan semua pinjaman individu dengan senyuman di wajah mereka.
  Untuk maklumat lanjut sila hubungi kami sekarang melalui e-mel:
  Susanbowmanloancompany@gmail.com

  dan anda juga boleh pergi ke syarikat Via whatsapp dengan nombor ini
  +120275328718
  anda boleh memanggil atau teks kami pada nombor itu

  BalasPadam
 14. Ini luar biasa saat saya mengira semua telah selesai dengan saya Ibu Iskandar datang untuk menyelamatkan saya. Saya sangat berhutang sejauh orang-orang yang saya pinjam uang dari geng melawan saya dan kemudian membuat saya ditangkap sebagai akibat dari hutang saya. ditahan selama berbulan-bulan maka masa rahmat diberikan kepada saya saat saya dipulangkan dan dibebaskan untuk pergi dan mencari uang untuk membayar semua hutang yang saya terima sehingga saya diberitahu bahwa ada beberapa kreditur sah online sehingga saya harus mencari Karena melalui blog saya berualang kali tertipu tapi ketika saya menemukan Ibu Iskandar CEO ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM, Tuhan mengarahkAan saya ke iklannya melalui blog karena daya tarik saya terhadapnya adalah benar-benar mukjizat mungkin karena Tuhan telah melihat bahwa saya memiliki banyak menderita karena itulah dia mengarahkan saya kepadanya. Jadi saya menerapkannya dengan antusias setelah beberapa jam pinjaman saya disetujui oleh Dewan dan dalam dua hari saya dikreditkan dengana jumlah pasti yang saya berikaan untuk semua ini tanpa jaminan tambahan Kredit Tanpa Agunan (KTA) sama seperti saya berbicara dengan Anda sekarang saya telah dapat menghapus semua hutang saya dan sekarang saya memiliki supermarket sendiri, saya tidak memerlukan bantuan orang lain sebelum saya memberi makan atau mengambil keuangan apa pun keputusan saya tidak punya urusan dengan Polisi lagi saya sekarang adalah wanita merdeka. Anda ingin mengalami kemandirian finansial seperti saya silahkan hubungi Ibu melalui BBM-nya: {D8980E0B} atau melalui email perusahaan: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com) Anda tidak dapat memperdebatkan fakta bahwa di dunia kesulitan ini Anda memerlukan seseorang untuk membantu Anda mengatasi gejolak keuangan dalam hidup Anda dengan satu atau lain cara, jadi saya memberi Anda mandat untuk mencoba dan menghubungi Ibu Iskandar di alamat di atas sehingga bisa mengatasi kemerosotan keuangan dalam hidup Anda. Anda bisa menghubungi saya melalui email berikut: (anggaannisa1979@gmail.com)) selalu bersikap positif dengan Ibu Iskandar dia akan melihat Anda melalui semua tantangan finansial Anda dan kemudian memberi Anda sebuah tampilan baru finansial.

  Detail Kontak Penuh:

  Perusahaan: ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM (ISKANDAR LENDERS)
  Email: {iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}
  BBM INVITES: {D8980E0B}
                         : {4424AA}
  Alamat Facebook: {www.facebook.com/iskandar.lesteri.7}
  Website: {iskandarlestari.wordpress.com}

             TESTIMONI OLEH
  Penerima Manfaat: Angga Annisa
     Email: {anggaannisa1979@gmail.com}

  BalasPadam
 15. KAMI MEMBERIKAN PINJAMAN UNTUK PAKET AKHIR TAHUN DENGAN TINGKAT SANGAT RENDAH.
  Halo, saya Magret Spencer, pemberi pinjaman uang pribadi, apakah Anda berhutang? Anda membutuhkan dorongan finansial? Saya sudah terdaftar dan disetujui. Saya meminjamkan ke reputasi dan tingkat individu Tersedia dalam 2%. Saya pinjamkan secara lokal dan internasional untuk semua yang membutuhkan pinjaman, dan dapat membayar kembali pinjaman, di seluruh dunia. Saya memberikan pinjaman melalui transfer rekening atau cek bank juga mendukung. Tidak membutuhkan banyak dokumen. Jika Anda ingin mendapatkan pinjaman dari reputasi kami.
  Anda dapat menghubungi kami melalui Email: magretspencerloancompany@gmail.com

  BalasPadam
 16. Adakah anda memerlukan pinjaman cepat dengan kadar faedah yang relatif rendah serendah 2% ?, cari lagi kerana Linda Moore Firma Pinjaman menawarkan pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, pinjaman rumah, pinjaman kereta, pinjaman pelajar, pinjaman penyatuan hutang e.t.c. tidak kira nilai kredit anda. Firma Pinjaman Linda Moore dijamin memberi perkhidmatan kewangan kepada pelanggan kami di seluruh dunia. Dengan pakej pinjaman yang fleksibel, pinjaman boleh diproses dan dipindahkan kepada peminjam dalam masa yang sesingkat mungkin, hubungi pakar kami untuk nasihat dan perancangan kewangan jika anda memerlukan pinjaman cepat. E-mel: lindamooreloans@gmail.com atau WHATSAPP: +19292227999.

  BalasPadam
 17. BERITA BAIK!!! BERITA BAIK!!! BERITA BAIK!!!

  Nama saya fatma Saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi tahu semua pencari pinjaman supaya berhati-hati, kerana terdapat penipuan di mana-mana, mereka akan menghantar dokumen perjanjian palsu untuk anda dan mereka akan mengatakan tidak ada bayaran pendahuluan, tetapi mereka adalah orang yang suka bermain, kerana mereka kemudian akan meminta bayaran yuran lesen atau yuran jaminan yuran dan yuran pemindahan, jadi berhati-hati dengan syarikat pinjaman mereka yang curang.

  Beberapa bulan yang lalu saya tegang dari segi kewangan dan terdesak, saya telah tertipu oleh beberapa peminjam dalam talian. Saya hampir kehilangan harapan sehinggalah Tuhan menggunakan kawan saya yang merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat boleh dipercayai yang dipanggil ibu Theresa, yang memberi pinjaman tanpa jaminan dari USD100,000 dalam masa kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau tekanan dan kadar faedah hanya 2%

  Saya sangat terkejut apabila saya menyemak baki akaun bank saya dan mendapati bahawa jumlah yang saya memohon, dihantar terus ke akaun bank saya tanpa sebarang kelewatan.

  Kerana saya berjanji bahawa saya akan berkongsi berita baik, supaya orang dapat mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan pinjaman apa-apa, sila hubungi beliau melalui e-mel sebenar: theresaloancompany@gmail.com dan oleh rahmat Tuhan dia tidak akan pernah mengecewakan anda dalam mendapatkan pinjaman jika anda taat.

  Anda juga boleh menghubungi saya di e-mel saya: feyzilfatma@gmail.com dan Sety diperkenalkan dan berbincang mengenai Puan theresa, dia juga mendapat pinjaman baru dari Puan theresa, anda juga boleh menghubunginya melalui e-melnya: martinimarais1986@gmail.com Sekarang, semua yang saya akan lakukan adalah cuba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya hantar terus ke akaun mereka setiap bulan.

  Satu perkataan cukup untuk orang bijak

  BalasPadam
 18. Nama saya SHARON LOGAN, saya dari Washington, DCUSA, Saya ingin menggunakan media ini untuk menulis kepada orang-orang di internet yang memerlukan pinjaman sebenar, bahawa jika anda memerlukan pinjaman tanpa ditipu memohon dari syarikat pinjaman karina roland adalah syarikat yang tepat untuk memohon dari saya seorang guru yang saya ditipu 2 kali oleh sebuah syarikat palsu yang kerang menjadi peminjam tetapi pada akhirnya akan scammed, tetapi sekarang saya tidak lagi bimbang kerana karina ronad telah membantu saya jadi jika anda memerlukan pinjaman segera untuk melakukan apa-apa projek atau perniagaan syarikat ini akan meletakkan senyuman ke wajah anda saya juga telah memperkenalkan kebanyakan kawan-kawan saya ke syarikat ini dan hanya 2 kawan saya memberitahu saya mereka telah menerima pinjaman ada salah seorang kawan saya menerima pinjaman $ 39,000.00 dolar dan yang lain rakan saya menerima jumlah $ 65,000.00 dolar supaya sesiapa yang memerlukan pinjaman atas talian dikenakan dari syarikat ini dan anda akan memberi jaminan, kerana syarikat ini sangat membantu dan Tuhan akan terus menggunakannya untuk membantu orang yang memerlukan pinjaman. Jika anda memerlukan pinjaman dalam talian yang memohon dari syarikat ini dan hubungi mereka melalui cara ini alamat email karinarolandloancompany@gmail.com atau whatsapp hanya 1 (312) 8721-592 dan juga anda boleh menghubungi saya melalui e-mel sharonlogan023@gmail.com untuk maklumat lebih lanjut, terima kasih semua.

  BalasPadam
 19. Nama saya Aditya Aulia saya mengalami trauma keuangan karena saya ditipu dan ditipu oleh banyak perusahaan pinjaman online dan saya pikir tidak ada yang baik bisa keluar dari transaksi online tapi semua keraguan saya segera dibawa untuk beristirahat saat teman saya mengenalkan saya. untuk Ibu pada awalnya saya pikir itu masih akan menjadi permainan bore yang sama saya harus memaksa diri untuk mengikuti semua proses karena mereka sampai pada kejutan terbesar saya setelah memenuhi semua persyaratan karena permintaan oleh proses saya bisa mendapatkan pinjaman sebesar 350jt di rekening Bank Central Asia (BCA) saya saat saya waspada di telepon saya, saya tidak pernah mempercayainya, agaknya saya bergegas ke Bank untuk memastikan bahwa memang benar ibu kontak sekarang mengalami terobosan pemanasan jantung dalam kehidupan finansial Anda melalui apakah itu BBM INVITE-nya: {D8980E0B} atau apakah kamu ingin mengkonfirmasi dari saya? Anda bisa menghubungi saya melalui surat saya: {aditya.aulia139@gmail.com} dan juga Anda bisa menghubungi perusahaan ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY (ISKANDAR LENDERS) via: {mail:iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}

  e_mail:::[aditya.aulia139@gmail.com]
  [iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  WhatsApp:::[+44] 7480 729811[Chats Only]
  Telephone Number☎[+44] 7480 729811[Calls Only]
  BBM INVITE:::[D8980E0B]

  BalasPadam
 20. nama saya Julia Simon, saya adalah korban penipuan di tangan pemberi pinjaman palsu. Saya telah kehilangan sekitar $ 45.000,00 karena saya membutuhkan modal besar $ 200.000,00. Saya hampir mati, saya tidak punya tempat untuk pergi. Bisnis saya hancur dan dalam proses itu saya kehilangan putra saya. Saya tidak tahan lagi dengan hal ini. pada Januari 2017, teman saya memperkenalkan saya kepada seorang ibu yang baik, Ny. Augusta Ibramhim, yang pada akhirnya membantu saya mendapatkan pinjaman di perusahaan pinjaman tempat dia bekerja. Ibu yang baik, Augusta Ibramhim, saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih dan semoga Tuhan melanjutkan untuk memberkatimu. Saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk menasihati sesama orang Indonesia bahwa ada banyak scammer di luar sana, jadi jika Anda memerlukan pinjaman, dan ingin mendapatkan pinjaman dengan cepat, hanya mendaftar melalui Mrs Augusta Ibramhim dan Anda dapat menghubunginya melalui email: (augustaibramhim11 @ gmail.com). Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya: (juliasimon460@gmail.com). jika Anda memiliki keraguan. tolong dia satu-satunya orang yang bisa diandalkan dan dapat dipercaya.

  Terima kasih.

  BalasPadam
 21. nama saya Julia Simon, saya adalah korban penipuan di tangan pemberi pinjaman palsu. Saya telah kehilangan sekitar $ 45.000,00 karena saya membutuhkan modal besar $ 200.000,00. Saya hampir mati, saya tidak punya tempat untuk pergi. Bisnis saya hancur dan dalam proses itu saya kehilangan putra saya. Saya tidak tahan lagi dengan hal ini. pada Januari 2017, teman saya memperkenalkan saya kepada seorang ibu yang baik, Ny. Augusta Ibramhim, yang pada akhirnya membantu saya mendapatkan pinjaman di perusahaan pinjaman tempat dia bekerja. Ibu yang baik, Augusta Ibramhim, saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih dan semoga Tuhan melanjutkan untuk memberkatimu. Saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk menasihati sesama orang Indonesia bahwa ada banyak scammer di luar sana, jadi jika Anda memerlukan pinjaman, dan ingin mendapatkan pinjaman dengan cepat, hanya mendaftar melalui Mrs Augusta Ibramhim dan Anda dapat menghubunginya melalui email: (augustaibramhim11 @ gmail.com). Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya: (juliasimon460@gmail.com). jika Anda memiliki keraguan. tolong dia satu-satunya orang yang bisa diandalkan dan dapat dipercaya.

  Terima kasih.

  BalasPadam
 22. PELUANG PINJAMAN !!!
  Anda tidak terlalu muda untuk memulakan empayar dan tidak terlalu tua untuk memulakan impian baru. Mimpi tidak menjadi realiti melalui sihir; ia memerlukan peluh, tekad dan kerja keras. Dapatkan pinjaman dari kami hari ini untuk membantu membawa anda ke dalam kebebasan kewangan baru anda. Untuk maklumat lanjut tentang cara memohon, Pm saya atau Email @: hemphillprivatefunds@gmail.com atau Whatsapp: 1 213 433 3059

  BalasPadam
 23. PELUANG PINJAMAN !!!
  Anda tidak terlalu muda untuk memulakan empayar dan tidak terlalu tua untuk memulakan impian baru. Mimpi tidak menjadi realiti melalui sihir; ia memerlukan peluh, tekad dan kerja keras. Dapatkan pinjaman dari kami hari ini untuk membantu membawa anda ke dalam kebebasan kewangan baru anda. Untuk maklumat lanjut tentang cara memohon, Pm saya atau Email @: hemphillprivatefunds@gmail.com atau Whatsapp: 1 213 433 3059

  BalasPadam
 24. e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  WhatsApp Number::::::::::[+60]1123759663

  email:::::::hafizulbin365@gmail.com
  Name::::Hafizul Bin Haziq
  Country:::Malaysia

  Kemarau kewangan saya berakhir pada bulan ini apabila saya fikir semuanya adalah urusan perniagaan dengan beberapa rakan saya di Kuala Lumpur beberapa bulan yang lalu perniagaan yang bernilai beberapa Rm785.000.00 yang keuntungannya sudah cukup untuk kita semua untuk berkongsi keuntungan tetapi akibat kegagalan perniagaan, kita semua mendapati bahawa kita mempunyai masalah kewangan yang sangat besar kerana saya tidak mempunyai wang untuk bergantung pada ketika perniagaan gagal kerana saya melabur semua saya dengan saya pada perniagaan jadi saya berada di sangat sangat maaf jadi saya terpaksa mencari bantuan kewangan saya sebenarnya telah ditolak oleh beberapa bank sebagai hasil dari kadar pinjaman mereka dan juga syarat mereka jadi saya terpaksa melalui beberapa blog sehingga saya datang menghadapi dengan Iklan Syarikat Ibu. saya menghubungi Ibu dengan segera selepas melalui beberapa proses yang sangat fleksibel permintaan pinjaman saya sebanyak Rm440.000.00 telah diluluskan oleh pihak pengurusan dan pada keesokannya Lembaga Pengurusan Peminjaman Pinjaman dikreditkan saya tanpa menangguhkan berkat ini dari ibu yang dapat menyelamatkan anda hari ini dari apa-apa embarrazement kewangan anda menjadi ibu hubungi Ibu sekarang untuk pinjaman anda yang berubah e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY "ISKANDAR LENDERS"
  [[[[Berikut adalah data peribadi saya]]]]
  Country::::::Malaysia
  Name::::::::Hafizul Bin Haziq
  email::hafizulbin365@gmail.com
  Telephone Number:[+60]1123759663
  WhatsApp Number::::::::[+60]1123759663
  e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

  BalasPadam
 25. Anda sedang mencari syarikat pinjaman kewangan sebenar untuk mendapatkan pinjaman sebanyak 10,000 euro kepada 10,000,000 euro (untuk pinjaman komersial atau perniagaan, pinjaman peribadi, pinjaman peribadi, pinjaman gadai janji, pinjaman kereta, pinjaman penyatuan hutang, pinjaman modal teroka, pinjaman kesihatan dan sebagainya. ))
  Atau adakah dia menafikan pinjaman dari bank atau institusi kewangan untuk sebarang sebab?
  Memohon sekarang dan dapatkan pinjaman kewangan sebenar. Diproses dan diluluskan dalam 3 hari.
  TANDATANGAN KEWANGAN PACIFIC Kami adalah pemberi pinjaman pinjaman antarabangsa yang menyediakan pinjaman kewangan sebenar kepada individu dan syarikat pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2% dengan kad identiti yang sah atau pasport antarabangsa negara anda untuk pengesahan.
  Pembayaran balik pinjaman bermula pada 1 (satu) tahun selepas pinjaman diterima dan tempoh bayaran balik adalah 3 hingga 35 tahun.

  Untuk makluman segera dan memproses permohonan anda untuk sempadan dalam masa 2 hari perniagaan
  Hubungi kami terus melalui mel ini: pacificfinancialloanfirm@gmail.com

  Hubungi kami dengan maklumat berikut:

  Nama penuh: ____________________________
  Jumlah wang yang diperlukan sebagai pinjaman: ________________
  Terma kredit: _________________________
  Tujuan pinjaman: ______________________
  Hari Lahir: ___________________________
  Jantina: _______________________________
  Status Perkahwinan: __________________________
  Alamat: _______________________
  City / ZIP Code: __________________________
  Negara: _______________________________
  Pendudukan: ____________________________
  Telefon bimbit: __________________________

  Hantar permintaan anda untuk tindak balas segera ke: pacificfinancialloanfirm@gmail.com

  terima kasih

  Ketua Pegawai Eksekutif Puan Victoria Johnson

  BalasPadam
 26. Apakah Anda mengalami kesulitan keuangan atau Anda ingin memenuhi impian Anda dengan dana?
  Apakah Anda memerlukan pinjaman untuk melunasi tagihan Anda, Memulai atau mengembangkan bisnis Anda?
  Apakah Anda mengalami kesulitan mendapatkan pinjaman dari Pemberi Pinjaman atau Bank karena tingginya biaya / persyaratan pinjaman?
  Apakah Anda memerlukan pinjaman untuk alasan yang sah?
  Kemudian khawatir kami datang untuk menawarkan pinjaman kepada pelamar yang tertarik baik lokal maupun luar negeri tidak peduli jenis kelamin atau lokasi tetapi usia harus 18 tahun ke atas.
  Kembali kepada kami untuk negosiasi tentang jumlah yang Anda butuhkan akan menjadi keputusan yang bijak.
  JENIS PINJAMAN KAMI
  Pinjaman ini dibuat untuk membantu klien kami secara finansial, dengan tujuan mengurangi beban finansial. Untuk alasan apa pun, pelanggan dapat menemukan rencana pinjaman yang sesuai dari perusahaan kami yang memenuhi persyaratan keuangan.

  Data pelamar:
  1) Nama Lengkap:
  2) Negara
  3) Alamat:
  4) Jenis Kelamin:
  5) Pekerjaan:
  6) Nomor telepon:
  7) Posisi saat ini di tempat kerja:
  8 Pendapatan bulanan:
  9) Jumlah pinjaman yang dibutuhkan:
  10) Jangka waktu pinjaman:
  11) Apakah Anda pernah melamar sebelumnya:
  12) Tanggal Lahir:
  Hubungi perusahaan pinjaman Gloria S melalui email:
  {gloriasloancompany@gmail.com} atau
  Nomor WhatsApp: +1 (815) 427-9002
  Nomor Perwakilan Indonesia: +6288286919466
  Salam Hormat

  BalasPadam
 27. Saya menandai webster dengan nama saya seorang petugas polisi dan saya tinggal di tenggara kentucky di A.S., Beberapa hari yang lalu saya sedang mencari pinjaman online dan saya hanya menemukan orang-orang menipu saya dengan uang saya. Saya benar-benar membutuhkan pinjaman ini untuk sebuah proyek di Kolombia dan saya telah ditipu beberapa kali suatu hari ketika saya tidak bertugas, saya memutuskan untuk melihat lagi kali ini untuk perusahaan sejati yang memberikan pinjaman. Saya menemukan perusahaan ini bernama KARINA ROLAND LOAN COMPANY dan banyak lagi orang-orang telah bersaksi tentang perusahaan ini pada awalnya saya tidak percaya tetapi saya memutuskan untuk mengajukan pinjaman yang saya cari adalah sejumlah $ 6.000.000,00 yang saya ajukan dari perusahaan ini dan mereka memberi tahu saya semua yang perlu dilakukan saya mempercayai mereka dan saya melakukan apa mereka menyuruh saya melakukannya dan mereka meyakinkan saya bahwa dalam waktu 7 jam saya akan mendapatkan pinjaman saya dengan aman, saya tidak pernah mempercayai mereka tetapi saya menunggu pinjaman saya tepat waktu 7 jam saya mendapat telepon dari perusahaan bahwa jika saya telah menerimanya pinjaman saya belum dan saya berkata Tidak. Mereka mengatakan kepada saya untuk pergi ke bank saya dan memeriksa rekening saya bahwa bank saya mungkin tidak mengirimi saya peringatan, saya patuhi dan saya pergi ke bank saya dan memeriksa rekening saya dengan terkejut ketika sampai di sana saya melihat pinjaman $ 6,000,000.00 di akun saya uang yang saya miliki di akun saya sebelumnya ore adalah $ 1,000,000.00 dan sekarang saya menemukan $ 7,000,000.00 sebagai pulsa uang saya dan pinjaman saya adalah $ 7,000,000.00 saya sangat senang dan saya berterima kasih kepada perusahaan ini karena mereka hebat. Saya ingin menggunakan sedikit waktu saya untuk menulis kepada orang-orang di Amerika Serikat dan orang-orang di seluruh dunia bahwa jika Anda membutuhkan pinjaman nyata, karina roland adalah perusahaan yang tepat untuk melamar dari perusahaan ini tidak tahu saya melakukan ini jadi jika ada yang membutuhkan pinjaman Anda dapat menghubungi saya melalui mail markwebster023@gmail.com atau menghubungi perusahaan melalui alamat surat karinarolandloancompany@gmail.com, salam +1585 708-3478 salam.

  BalasPadam
 28. Apakah Anda mengalami kesulitan keuangan atau Anda ingin memenuhi impian Anda dengan dana?
  Apakah Anda memerlukan pinjaman untuk melunasi tagihan Anda, Memulai atau mengembangkan bisnis Anda?
  Apakah Anda mengalami kesulitan mendapatkan pinjaman dari Pemberi Pinjaman atau Bank karena tingginya biaya / persyaratan pinjaman?
  Apakah Anda memerlukan pinjaman untuk alasan yang sah?
  Kemudian khawatir kami datang untuk menawarkan pinjaman kepada pelamar yang tertarik baik lokal maupun luar negeri tidak peduli jenis kelamin atau lokasi tetapi usia harus 18 tahun ke atas.
  Kembali kepada kami untuk negosiasi tentang jumlah yang Anda butuhkan akan menjadi keputusan yang bijak.
  JENIS PINJAMAN KAMI
  Pinjaman ini dibuat untuk membantu klien kami secara finansial, dengan tujuan mengurangi beban finansial. Untuk alasan apa pun, pelanggan dapat menemukan rencana pinjaman yang sesuai dari perusahaan kami yang memenuhi persyaratan keuangan.

  Data pelamar:
  1) Nama Lengkap:
  2) Negara
  3) Alamat:
  4) Jenis Kelamin:
  5) Pekerjaan:
  6) Nomor telepon:
  7) Posisi saat ini di tempat kerja:
  8 Pendapatan bulanan:
  9) Jumlah pinjaman yang dibutuhkan:
  10) Jangka waktu pinjaman:
  11) Apakah Anda pernah melamar sebelumnya:
  12) Tanggal Lahir:
  Hubungi perusahaan pinjaman Gloria S melalui email:
  {gloriasloancompany@gmail.com} atau
  Nomor WhatsApp: +1 (815) 427-9002
  Nomor Perwakilan Indonesia: +6288286919466
  Salam Hormat

  BalasPadam
 29. Apakah Anda mengalami kesulitan keuangan atau Anda ingin memenuhi impian Anda dengan dana?
  Apakah Anda memerlukan pinjaman untuk melunasi tagihan Anda, Memulai atau mengembangkan bisnis Anda?
  Apakah Anda mengalami kesulitan mendapatkan pinjaman dari Pemberi Pinjaman atau Bank karena tingginya biaya / persyaratan pinjaman?
  Apakah Anda memerlukan pinjaman untuk alasan yang sah?
  Kemudian khawatir kami datang untuk menawarkan pinjaman kepada pelamar yang tertarik baik lokal maupun luar negeri tidak peduli jenis kelamin atau lokasi tetapi usia harus 18 tahun ke atas.
  Kembali kepada kami untuk negosiasi tentang jumlah yang Anda butuhkan akan menjadi keputusan yang bijak.
  JENIS PINJAMAN KAMI
  Pinjaman ini dibuat untuk membantu klien kami secara finansial, dengan tujuan mengurangi beban finansial. Untuk alasan apa pun, pelanggan dapat menemukan rencana pinjaman yang sesuai dari perusahaan kami yang memenuhi persyaratan keuangan.

  Data pelamar:
  1) Nama Lengkap:
  2) Negara
  3) Alamat:
  4) Jenis Kelamin:
  5) Pekerjaan:
  6) Nomor telepon:
  7) Posisi saat ini di tempat kerja:
  8 Pendapatan bulanan:
  9) Jumlah pinjaman yang dibutuhkan:
  10) Jangka waktu pinjaman:
  11) Apakah Anda pernah melamar sebelumnya:
  12) Tanggal Lahir:
  Hubungi perusahaan pinjaman Gloria S melalui email:
  {gloriasloancompany@gmail.com} atau
  Nomor WhatsApp: +1 (815) 427-9002
  Nomor Perwakilan Indonesia: +6288286919466
  Salam Hormat

  BalasPadam
 30. Apakah Anda mengalami kesulitan keuangan atau Anda ingin memenuhi impian Anda dengan dana?
  Apakah Anda memerlukan pinjaman untuk melunasi tagihan Anda, Memulai atau mengembangkan bisnis Anda?
  Apakah Anda mengalami kesulitan mendapatkan pinjaman dari Pemberi Pinjaman atau Bank karena tingginya biaya / persyaratan pinjaman?
  Apakah Anda memerlukan pinjaman untuk alasan yang sah?
  Kemudian khawatir kami datang untuk menawarkan pinjaman kepada pelamar yang tertarik baik lokal maupun luar negeri tidak peduli jenis kelamin atau lokasi tetapi usia harus 18 tahun ke atas.
  Kembali kepada kami untuk negosiasi tentang jumlah yang Anda butuhkan akan menjadi keputusan yang bijak.
  JENIS PINJAMAN KAMI
  Pinjaman ini dibuat untuk membantu klien kami secara finansial, dengan tujuan mengurangi beban finansial. Untuk alasan apa pun, pelanggan dapat menemukan rencana pinjaman yang sesuai dari perusahaan kami yang memenuhi persyaratan keuangan.

  Data pelamar:
  1) Nama Lengkap:
  2) Negara
  3) Alamat:
  4) Jenis Kelamin:
  5) Pekerjaan:
  6) Nomor telepon:
  7) Posisi saat ini di tempat kerja:
  8 Pendapatan bulanan:
  9) Jumlah pinjaman yang dibutuhkan:
  10) Jangka waktu pinjaman:
  11) Apakah Anda pernah melamar sebelumnya:
  12) Tanggal Lahir:
  Hubungi perusahaan pinjaman Gloria S melalui email:
  {gloriasloancompany@gmail.com} atau
  Nomor WhatsApp: +1 (815) 427-9002
  Nomor Perwakilan Indonesia: +6288286919466
  Salam Hormat

  BalasPadam
 31. Kabar baik!!!

  Nama saya teddy dan saya dari Jawa Tengah Indonesia dan alamat saya KP. KADU RT 10 RW 04 KEL SUKAMULYA KEC CIKUPA KAB TANGERANG BANTEN, Saya baru saja menerima pinjaman Rp 3 Miliar (Small Business Admintration (SBA) dari Perusahaan Pinjaman Dangote setelah membaca artikel dari Lady Jane Alice (ladyjanealice@gmail.com) dan Mahammad Ismali (mahammadismali234@gmail.com) tentang cara mendapatkan
  pinjaman dari Perusahaan Pinjaman Dangote dengan tingkat bunga 2% tanpa lisensi atau biaya gurantor, saya baru saja melamar melalui email dan ikhlas selama prosesnya, awalnya saya takut mengira itu seperti penipuan perusahaan peminjaman sebelumnya, tetapi yang mengejutkan saya ini nyata bahwa saya juga berjanji akan memberi tahu lebih banyak orang, percayalah itu nyata 100%, pelamar lain dari negara lain juga dapat bersaksi.

  Email Perusahaan Pinjaman Dangote Melalui email: Dangotegrouploandepartment@gmail.com

  Email saya: teddydouble334@yahoo.com

  BalasPadam
 32. Salam untuk semua warganegara malaysia, nama saya Andika Enny, SILA, saya ingin berkongsi kesaksian hidup saya di sini di platform ini agar semua warganegara malaysia harus berhati-hati dengan pemberi pinjaman di internet, Tuhan benar-benar menyokong saya melalui ibu yang baik MARIA ALEXANDER . Setelah beberapa lama berusaha mendapatkan pinjaman dari institusi kewangan, dan ditolak, jadi saya memutuskan untuk mendaftar melalui pinjaman dalam talian tetapi saya ditipu dan saya kehilangan lebih dari 40 ribu Rm dengan pemberi pinjaman yang berbeza setelah membayar beberapa yuran dan tidak mendapat hutang. Saya menjadi sangat terdesak untuk mendapatkan pinjaman, jadi saya berbincang dengan seorang kawan saya Kabu layu yang kemudian memperkenalkan saya kepada Puan MARIA ALEXANDER, seorang pemberi pinjaman di syarikat bernama ACCESS LOAN FIRM sehingga rakan saya meminta saya untuk memohon dari ibu MARIA, jadi Saya mengumpulkan keberanian dan menghubungi Ibu MARIA.

  Saya memohon pinjaman 600,000 Rm dengan kadar faedah 2%, jadi pinjaman itu diluluskan tanpa tekanan dan semua pengaturan dibuat semasa pemindahan kredit, kerana tidak memerlukan jaminan dan jaminan untuk pinjaman pemindahan yang saya hanya diberitahu kepada dapatkan perjanjian lesen permohonan mereka untuk memindahkan kredit saya dan dalam masa kurang dari 48 jam wang pinjaman telah dimasukkan ke dalam akaun bank saya.

  Saya fikir itu adalah jenaka sehingga saya menerima panggilan dari bank saya bahawa akaun saya dikreditkan dengan jumlah 600,000 Rm. Saya sangat gembira kerana Tuhan akhirnya menjawab doa saya dengan memesan pinjaman saya dengan pinjaman asal saya, yang memberi saya keinginan hati saya. mereka juga mempunyai sekumpulan pakar yang akan memberitahu anda tentang jenis perniagaan yang ingin anda laburkan dan bagaimana untuk melaburkan wang anda, sehingga anda tidak akan muflis lagi dalam hidup anda. Semoga ALLAH memberkati Puan MARIA ALEXANDER untuk mempermudah hidup saya, jadi saya menasihati sesiapa yang berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Puan MARIA melalui e-mel: (mariaalexander818@gmail.com) atau (Whatsapp: +1 (254) 276 -8402. untuk pinjaman anda

  Akhir kata, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua kerana meluangkan masa untuk membaca kesaksian sebenar mengenai kehidupan saya mengenai kejayaan saya dan saya berdoa agar Tuhan melakukan kehendak-Nya dalam hidup anda. Sekali lagi nama saya ANDIKA ENNY, anda boleh menghubungi saya untuk maklumat lebih lanjut melalui e-mel saya: (andikaenny0@gmail.com)

  BalasPadam
 33. Nama saya Suyono Ratha, saya ingin menggunakan media ini untuk menasihati semua orang agar berhati-hati mendapatkan pinjaman Internet kerana banyak peminjam internet di sini semua penipu dan mereka hanya cerita untuk menipu wang anda, saya meminta pinjaman Rp750, 000,000, 00 dari seorang wanita di Turki dan saya memperoleh Rp25.000.000 tanpa mendapat pinjaman,

  Pada 12 Januari 2020, rakan saya KABU-LAYU di tempat kerja saya memerlukan saya pinjaman dari ACCESS LOAN FIRM dan dia akhirnya Menerima pinjaman. Saya tidak pernah mempercayainya sehingga saya pergi bersamanya ke bank untuk mengesahkannya dan saya kagum kerana saya sangat banyak wang hanya untuk mendapatkan pinjaman untuk keluarga saya.

  Semoga Tuhan memberkati Puan MARIA ALEXANDER atas apa yang telah dilakukannya kepada saya dan keluarga, saya memerlukan rakan-rakan saya untuk memaklumkan saya kepada seorang ibu yang baik.MARIA ALEXANDER, ACCESS LOAN FIRM, semoga dia memerlukan dan saya meminta pinjaman sebanyak Rp750,000,000, 00
  Saya memerlukan terma dan syarat pinjaman syarikat dan permohonan pinjaman saya diluluskan untuk saya tanpa tekanan dan kesukaran.


  Akhirnya, saya mendapat pinjaman di akaun bank saya dan saya meminta rakan saya KABU-LAYU untuk menerima pinjaman dan saya juga menyediakan banyak orang kepada Puan MARIA ALEXANDER ibu yang baik berharap mereka juga mendapat pinjaman mereka tanpa berlengah ..
  Saya mahu anda yang membaca kesaksian saya menghubungi ibu yang baik, anda memerlukan pinjaman dan anda juga akan memberikan bukti ibu yang baik.

  jadi saya menggunakan cara ini untuk setiap orang Indonesia dan orang lain yang sesuai yang membaca kesaksian saya dan dia memerlukan pinjaman untuk dihubungi
  Puan MARIA ALEXANDER melalui EMAIL: (mariaalexander818@gmail.com) (Whatsapp: +1 (254) 276-8402

  Anda masih boleh menghubungi saya memerlukan lebih banyak maklumat melalui EMAIL: suyonoratha@gmail.com

  Anda juga boleh menghubungi rakan saya KABU-LAYU melalui EMAILnya: kabulayu18@gmail.com
  terima kasih sekali lagi kerana membaca kesaksian saya, dan semoga Tuhan terus memberkati kita dan memberi kita kehidupan dan kesejahteraan.

  BalasPadam
 34. PELUANG PINJAMAN !!!

  Anda tidak pernah terlalu muda untuk memulakan sebuah kerajaan dan tidak pernah terlalu tua untuk memulakan impian baru. Mimpi tidak menjadi kenyataan melalui sihir; ia memerlukan peluh, tekad dan kerja keras. Dapatkan pinjaman dari kami hari ini untuk membantu membawa anda ke alam kebebasan kewangan anda yang baru. Perkhidmatan kami merangkumi:

  Pinjaman Peribadi
  Pinjaman Perniagaan
  Pinjaman Harta Tanah
  Rehab
  Penyatuan Hutang
  Pinjaman Gadai janji
  Pinjaman Pembinaan
  Pinjaman Jambatan dan Banyak Lagi ...

  Kami menawarkan pada kadar faedah yang berpatutan dengan jadual pembayaran yang tersusun sehingga 360 bulan, tanpa caj tersembunyi, tanpa denda pembayaran pendahuluan, tanpa cek kredit, proses cepat dan kelulusan segera. Untuk Maklumat lanjut mengenai cara membuat permohonan, Pm saya atau E-mel @: altafinance2@gmail.com atau Whatsapp: +1 213 433 3059 +62 838-9943-4932
  Kejayaan bukanlah kebetulan, jika anda tidak mengambil risiko, anda akan selalu bekerja untuk seseorang yang melakukannya.

  BalasPadam
 35. Salam untuk kalian semua. Nama saya Agus Santoso, saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan para pencari pinjaman agar berhati-hati, karena banyak sekali penipuan di mana-mana, mereka akan mengirimkan dokumen perjanjian palsu kepada Anda dan berjanji ini dan itu, para penganggur, saya sarankan Anda semua memiliki untuk berhati-hati

  Beberapa bulan yang lalu, saya mengalami kesulitan keuangan dan sangat membutuhkan pinjaman untuk mendapatkan kembali bisnis saya, saya mengajukan pinjaman 250 juta. Saya tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman online. Saya mengalami lebih banyak kesulitan keuangan karena saya meminjam untuk membayar sebagian biaya setelah menghabiskan dana saya. Saya hampir kehilangan harapan sampai ALLAH menggunakan teman saya untuk merujuk saya ke pemberi pinjaman yang sangat andal bernama Helen Wilson, seorang ibu yang luar biasa, yang meminjamkan saya pinjaman 250 juta tanpa jaminan dalam waktu 24 jam tanpa tekanan pada tingkat bunga 2%.

  Saya terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya ajukan telah dicairkan langsung ke rekening bank saya tanpa penundaan.

  Karena saya berjanji akan membagikan kabar baik agar masyarakat bisa mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa stres. Jadi jika Anda membutuhkan pinjaman, silakan hubungi ibu yang baik melalui email: helenwilson719@gmail.com

  dan dengan rahmat Allah dia tidak akan mengecewakan. jika Anda mematuhi perintah-perintahnya.

  Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: agsantoso576@gmail.com
  dan teman saya yang memperkenalkan saya dan bercerita tentang Bu Helen Wilson, dia juga mendapat pinjaman baru dari Bu Helen Wilson, Anda juga dapat menghubungi dia melalui email: (wahyusaptohandoko256@gmail.com) sekarang,

  Yang akan saya lakukan adalah berusaha memenuhi pembayaran pinjaman bulanan saya. Anda masih bisa mengobrol, ibu yang baik, Nomor WhatsApp; +1-585-326-2165

  mohon bijak dan semoga Allah membimbing kita semua

  Nama saya Agus Santoso
  Pinjaman saya 250 juta
  KEUANGAN WEMA
  email: helenwilson719@gmail.com
  WA: +1-585-326-2165

  Waalaikumsalam Warahmatullahi Wabarakatuh

  BalasPadam

Catat Ulasan

Ulaslah Yang Terbaik..