Langkau ke kandungan utama

5 Jenis Bisnes Pasti Untung (Kajian Kes) Tahun 2012

Perniagaan sentiasa dikaitkan dengan risiko. Risiko gagal dan risiko rugi. Kebanyakan kita sedia maklum dengan data yang menjelaskan 90% perniagaan tutup kedai pada tahun yang pertama.
Perniagaan Tutup Kedai
Ini tidak kira perniagaan itu jenis perniagaan online atau konvensional. Kedua-duanya mempunyai risiko yang sama ditanggung oleh pemiliknya.
Namun begitu, perniagaan sentiasa menjadi pilihan yang terbaik untuk mereka yang berminat untuk membina empayar, atau membuka lebih banyak pekerjaan.
Perkongsian kali ini adalah berlandaskan dengan jenis perniagaan yang menguntungkan.

Cara Selamat – Kaji Formula S&D

Kajian Supply and DemandBiasanya, para usahawan baru yang memulakan perniagaan tidak berlandaskan kajian S&D. Ia bermaksud supply & demand. Memulakan bisnes yang tidak mempunyai permintaan pasaran adalah bisnes yang berisiko yang tinggi.
Formula supply & demand adalah formula luar biasa yang dapat membantu kita, untuk memulakan perniagaan yang dijamin ada potensi pelanggannya. Supply bermaksud kita bertindak sebagai pembekal.
Manakala demand pula berdasarkan pasaran dan pelanggan. Apa yang pelanggan minta (demand), itu yang kita akan supply (bekal).
Justeru itu, perkara pertama memulakan perniagaan bukan sekadar ‘memulakan sesuatu’ secara membabi buta. Adalah lebih baik kita bermula dengan mengkaji sama ada bisnes yang kita mahu mulakan itu mempunyai permintaan atau sebaliknya.

5 Jenis Bisnes Pasti Untung – Tahun 2012

Bagi yang rasa sukar untuk melakukan kajian permintaan pasaran pada tahun 2012 ini, ketepikan rasa sukar itu sekarang.
Kaji Permintaan Pasaran
Kerana pasukan laman web Inc.com telah melakukan kajian terhadap potensi perniagaan yang menguntungkan pada tahun 2012. Berikut adalah di antara senarai perniagaan yang mempunyai potensi besar.
  1. Penjagaan haiwan.
  2. Penerbitan di Internet.
  3. Mobil & social gaming.
  4. Restoran.
  5. E-Commerce.
#1 – Penjagaan Haiwan
Manusia dan haiwan peliharaan memang tidak dapat dipisahkan. Di Amerika Syarikat, penduduk di negara itu sanggup mengeluarkan kos untuk menjaga binatang kesayangan mereka.
Hal ini dibuktikan dengan data yang diperoleh menerusi American Pet Products Association. Di mana mereka menganggarkan penjaga-penjaga binatang peliharaan ini akan membelanjakan sebanyak USD53 bilion pada tahun 2012.
Satu angka besar yang boleh dimanipulasikan sekiiranya kita memulakan perniagaan berasaskan penjagaan haiwan.
#2 – Penerbitan Di Internet
Atau lebih dikenali sebagai produk informasi.
Bisnes Penerbitan Di Internet
Pada tahun 2012, penerimaan rakyat Malaysia terhadap transaksi jual beli informasi semakin baik. Perniagaan informasi sentiasa mempunyai permintaan. Selaras dengan kepentingan pendidikan, kepuasan ilmu dan sebagainya.
Industri penerbitan berasaskan Internet di dunia sudah lama bertapak. Tetapi di Malaysia, tidak ramai yang mengambil peluang kecuali beberapa individu dan organisasi sahaja.
Majalah Niaga juga adalah di antara organisasi yang mengambil kesempatan terhadap industri penerbitan di Internet.
#3 – Gajet & Social Gaming
Tahun 2012 menunjukkan perkembangan penduduk di seluruh muka bumi ini termasuk Malaysia, sudah mula menjadikan gajet sebagai alat rasmi dalam kehidupan seharian.
Kita dapat lihat orang ramai menggunakan gajet seperti tablet iPad, Galaxy Tab, dan juga telefon pintar (smartphone) seperti iPhone, Samsung Galaxy S2 dan pelbagai lagi.
Inovasi dalam dunia teknologi akan tetap diteruskan tanpa menunggu kita. Ini termasuk permainan video yang terdapat dalam gajet-gajet ini. Ia digelar social gaming.
Industri ini sahaja telah membantu 1,500 pembangun untuk membuka peluang pekerjaan kepada 28,000 orang dan mengaut keuntungan lebih USD4.5 bilion. Ia adalah peningkatan sebanyak 397% jika dibandingkan pada tahun 2007.
Contoh permainan video yang terhangat adalah Angry BirdsDraw Something dan banyak lagi.
#4 – Restoran
Manusia mana yang tidak mahu makan?
Industri makanan adalah industri yang sentiasa berkembang setiap tahun. Lebih spesifik, kajian yang dikeluarkan oleh National Restaurant Association mendapati, industri makanan berasaskan makanan sihat adalah industri paling hangat.
Bagi mereka yang mempunyai kemahiran memasak, sinergi dengan orang yang mempunyai gaya fikir sebagai seorang usahawan untuk mengambil peluang dalam industri pemakanan ini.
Satu daripadanya adalah membuka restoran.
#5 – E-Commerce
E-commerce adalah industri perniagaan yang popular pada tahun 2012. Peningkatan terhadap industri ini sepanjang tahun 2007 sehingga tahun 2012 adalah 10.4%.
Malah industri ini dianggarkan akan membuka lebih banyak peluang pekerjaan sehingga 210,000 peluang pada tahun 2007. Di Malaysia sendiri, penduduk kita sudah biasa dengan pembelian secara online menerusi beberapa laman web seperti:
  1. Facebok.
  2. Mudah.my.
  3. eBay.
  4. Lelong.
Justeru itu, ini adalah satu peluang yang baik untuk usahawan yang baru mula bertapak. Kos yang perlu kita tanggung juga adalah rendah. Manakala keuntungannya pula sentiasa menjangkaui imaginasi kita.

Ambil Peluang, Bertindak Sekarang

Perkongsian maklumat tentang peluang perniagaan terhangat pada tahun 2012 ini bukan sekadar maklumat biasa. Ia adalah untuk membuka mata kita terhadap peluang yang boleh diambil pada tahun ini.
Ambil Peluang Sekarang
Bagi yang masih bekerja, gunakan maklumat ini untuk kita memulakan perniagaan secarapart time. Ia secara tidak langsung menambah sumber pendapatan baru untuk membayar kos-kos kehidupan setiap bulan, tanpa perlu usik gaji bulanan.
Kredit: Employ Scoop, Investopedia, Wax Impressions

Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

Dua syarikat internet dan pengarahnya didenda RM20 juta

KUALA LUMPUR, 16 Ogos (Bernama) -- Dua syarikat perusahaan internet serta dua pengarahnya didenda keseluruhan RM20 juta oleh Mahkamah Sesyen Ampang di sini atas pelbagai tuduhan mengeluarkan instrumen pembayaran wang elektronik yang tidak diluluskan Bank Negara Malaysia (BNM), mempromosi skim piramid dan terlibat dalam pengubahan wang haram sejak 2012.

Hakim Suzana Hussin menjatuhkan hukuman itu ke atas Syarikat MFace International Sdn Bhd (Mface), Syarikat MBI Marketing Sdn Bhd (MBI), pengarah Mface, Kau Fong Seng, 35, dan pengarah MBI, Teow Wooi Huat, 52, selepas wakil syarikat tersebut dan kedua-dua lelaki itu menukar pengakuan kepada bersalah pada sebutan semula kes  hari ini.

Syarikat Mface didenda  masing-masing RM7 juta dan RM2.5 juta bagi pertuduhan mempromosikan skim piramid iaitu skim MFC Club dan pertuduhan mengeluarkan suatu instrumen pembayaran yang telah ditetapkan iaitu wang elektronik yang diperuntukkan di bawah Seksyen 24(1) Akta Sistem Pembayaran 2003.

Kedua-dua kesala…

Celcom, Huawei jalin kerjasama guna platform pengkomputeran

CELCOM Axiata Berhad telah menandatangani perjanjian dengan Huawei Technologies (Malaysia) Sdn Bhd bagi menggunakan Platform Penyelesaian Operasi Pengkomputeran Awan dan Perisian Sebagai Perkhidmatan.
Menerusi perjanjian itu, Celcom menjadi yang pertama di negara ini menggunakan Perkhidmatan Sokongan Operasi berasaskan Pengkomputeran Awan sepenuhnya bagi mempertingkat kecekapan dalam automasi dan kepintaran pengurusan rangkaian, seterusnya memberi kelancaran dalam perjalanan Celcom untuk menjadi syarikat digital.  
Ketua Pegawai Teknologi Celcom Axiata Berhad, Amandeep Singh berkata, melalui kerjasama ini, Huawei berhasrat mengetengahkan penyelesaian AUTIN™ dimilikinya serta berkongsi pengalaman global dengan Celcom dalam usaha mencapai operasi rangkaian lebih divisualkan, diautomasi dan pintar.Platform Operasi Digital ini menggabungkan Kecerdasan Buatan (Artificial Intelligence, AI) dan teknologi Machine Learning, dijana oleh Perkhidmatan Operasi Sesawang (Operation Web Services, OWS)…

Syarikat MLM terkemuka di malaysia CNI Malaysia kini berwajah baru.

CNI Malaysia kini berwajah baru dan menggunakan sistem online dalam bisnesnya. Mereka memperkenalkan O2O frenz plan.

Apa itu o2o frenz plan? o2o frenz plan adalah MENJANA KEUNTUNGAN SETIAP KALI ANDA BERBELANJA. Dengan pengalaman CNI 30 tahun dalam industri MLM di malaysia.

CNI malaysia menyediakan tawan paling hebat dan diskaun untuk 7 juta produk dan termasuk produk CNI yang bertarah GMP.

O2O plan juga adalah peluang terbaik untuk rakyat malaysia memulakan perniagaan secara online. Hanya bermodal permulaan RM50 sahaja anda sudah layak untuk menyertai plan O2O plan terkini CNI Malaysia.

jika anda berminat boleh layari link ini : www.cni.my/976745/o2o


www.gajimasyuk.com

Pelabur jangan panik!

AMANAH Saham Nasional Berhad (ASNB), anak syarikat unit amanah Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang juga pengurus tabung Amanah Saham Bumiputera (ASB), menasihati para pelabur berwaspada dan tidak berkongsi maklumat peribadi dan pelaburan dengan pihak yang tidak dikenali.
Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif ASNB, Mohammad Hussin menasihati para pelabur supaya tidak melayan sebarang panggilan yang bertanyakan mengenai butiran pelaburan walaupun pemanggil mendakwa mereka adalah pegawai bank mahupun pegawai ASNB sendiri.
"Sebagai pengurus unit amanah yang mengurus lebih 229 bilion unit dalam edaran milik lebih 13.4 juta pemegang akaun, ASNB sentiasa komited melindungi wang pelabur dengan menggunakan sistem keselamatan terbaik.“Jika menerima sebarang panggilan yang mencurigakan, pelabur disarankan jangan mudah panik dan tidak membuat sebarang transaksi membabitkan pengeluaran ASB atau unit amanah ASNB yang lain.
"Pelabur diminta untuk peka dan mengambil tahu mengenai …

Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI