Langkau ke kandungan utama

Amalan memberi adalah kunci kejayaan

Amalan memberi adalah kunci kejayaan
PADA 23 Ogos lalu, saya berpeluang untuk mewakili MyBazar Malaysia sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dalam sesi Inclusive Business di Bangkok bersama-sama wakil dari Filipina, Laos dan Thailand.
Ini adalah sebahagian daripada acara perniagaan sektor swasta yang dianjurkan oleh OECD, badan dunia yang berpangkalan di Paris, Perancis yang mempromosikan kemajuan ekonomi dan perdagangan dunia melalui perbandingan dasar antara negara. Sesi ini merupakan permulaan kepada Forum Serantau Asia Tenggara OECD yang berlangsung pada 24 Ogos di bandar sama.
Inti pati utama Inclusive Business adalah untuk mewujudkan peluang tanpa mengabaikan golongan yang berada di 'dasar piramid'.  Idea ini adalah untuk menyediakan barangan, perkhidmatan dan mata pencarian secara komersial secara menyeluruh. Inclusive Business menjadikan golongan berpendapatan rendah sebagai sebahagian daripada teras rantaian nilai perniagaan sebagai pembekal, pengedar, peruncit atau pelanggan.
Berbeza dengan Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) yang hanya tertumpu kepada impak sosial, Inclusive Business adalah segalanya tentang membuat keuntungan yang mempunyai tujuan. Haluan utamanya adalah untuk menegaskan bahawa anda hanya akan mampu membantu orang lain secara berterusan sekiranya anda dapat menjana keuntungan untuk diri sendiri dan tentu saja; wang pelaburan untuk perkembangan perniagaan dan dengan itu, anda akan dapat membantu lebih ramai orang. 
Sebagai contoh, syarikat pengangkutan Indonesia – Gojek, membantu orang ramai untuk bergerak dari satu tempat ke satu destinasi dengan hanya menggunakan aplikasi mobil. Gojek telah berjaya mengubah ribuan penunggang motosikal di Jakarta kepada prasarana yang menguntungkan pelbagai pihak.
Syarikat yang bernilai jutaan dolar ini telah memberi kesan positif yang mendalam kepada masyarakat Indonesia dengan membantu golongan berpendapatan rendah untuk keluar dari kelompok kemiskinan serta mengurangkan kadar jenayah di samping memberi harapan baharu kepada mereka untuk meneruskan kehidupan. Tambahan pula, kadar trafik yang sesak di Jakarta menjadikan perkhidmatan seperi Gojek suatu keperluan dan bukan kemewahan.
Manakala Jollibee; salah satu daripada rangkaian makanan segera popular di Filipina, mendapatkan bekalan pertanian seperti ayam dan sayuran daripada petani dan peladang kecil-kecilan dari seluruh negara dan menjadikan mereka sebahagian daripada rangkaian pembekal utama. Dengan itu, Jollibee dapat membuat keuntungan di samping membantu petani dan peladang untuk sama-sama mendapat faedah dari amalan ini.
Contoh-contoh di atas membuktikan bahawa bantuan yang diberikan kepada golongan berpendapatan rendah mampu memberikan faedah kewangan yang baik akan tetapi ianya hanya akan dapat direalisasikan sekiranya dijalankan secara berkumpulan. Petani dan peladang kecil hanya akan dapat menuai faedah bersama jika mereka menjadi pembekal secara berkelompok. Pemuda-pemuda bermotosikal di Indonesia juga menubuhkan satu kumpulan pekerja untuk Gojek.
Oleh itu, kita sebagai rakyat Malaysia seharusnya bersatu untuk sama-sama kekal teguh melalui kerjasama yang mantap demi mencapai kejayaan yang lebih besar. Penambahbaikan diri di samping keinginan untuk memperbaiki orang lain adalah satu syarat penting dalam menjayakan Inclusive Business atau Perniagaan Menyeluruh ini.
Sebagai contoh, sekiranya saya adalah seorang usahawan keropok, saya hanya akan mendapat faedah yang minima jika mengamalkan penjualan secara individu, tetapi bayangkan faedah yang menanti sekiranya satu kelompok atau konsortium ditubuhkan untuk menjadi pembekal untuk satu kumpulan pembeli yang sama.
Di samping itu, konsortium ini juga dapat sama-sama berkongsi sumber pelaburan untuk pemasaran dan penyelidikan bersama. Hasilnya, satu peluang keemasan akan terbuka untuk semua melalui kapasiti yang lebih menyeluruh bagi menjalankan aktiviti eksport sekali gus membolehkan pasaran berkembang ke luar negara!
Ini merupakan salah satu matlamat utama MyBazar dalam kerjasama bersama usahawan tempatan melalui pembangunan alat digital demi meningkatkan mutu pasaran mereka. Sokongan kami bukan sekadar ke atas pertumbuhan perniagaan di dalam negeri malahan ke peringkat antarabangsa dengan menjalankan aktiviti eksport ke luar negara. Dengan pangkalan operasi di pelbagai negara, bermula dengan Arab Emiriah Bersatu dan Pakistan, usahawan MyBazar akan memperoleh peluang untuk mengeksport barangan mereka ke pasaran global melalui platform e-dagang yang kami sediakan.
 Saya berharap agar kita sama-sama memulakan perjalanan ini demi mewujudkan peluang baru untuk masyarakat setempat. Ayuh, kita mulakan sekarang.

Fazil Irwan Som,  Ketua Pegawai Eksekutif MyBazar Malaysia

Sinar Harian

Ulasan

 1. Hari yang baik: anda memerlukan pinjaman segera untuk menyelesaikan keperluan kewangan anda, kami menawarkan pelbagai dari $ 5,000.00 hingga $ 10,000,000.00 Max pinjaman, kami boleh dipercayai, cekap, cepat dan dinamik, dengan jaminan 100% dan kami juga memberi kredit kepada (. kadar faedah yang dikenakan untuk semua pinjaman habis bulan (3%), jika anda berminat kembali kepada kami melalui (mrwilliam751@gmail.com) dengan maklumat di bawah ini: nama penuh: Negara: Jumlah alamat pinjaman : Tempoh: Umur: Jantina: Pekerjaan: nombor telefon: Terima kasih. Saya menanti tindak balas segera anda
  Whats aplikasi +919650892379

  BalasPadam


 2. Hello, Do you need a loan from The most trusted and reliable company
  in the world? if yes then contact us now for we offer loan to all
  categories of seekers be it companies or for staff usage. We offer
  loan at 3% interest rate, Contact us via email:
  getyourloanhere@gmail.com

  (1) Full Name
  (2) Full Address
  (3) Country
  (4) Age
  (5) Occupation
  (6) Tell phone number
  (7) Sex:
  (8) Loan Amount needed:
  (9) Loan Duration

  Email us at: getyourloanhere@gmail.com

  Whats app +919650892379

  BalasPadam

Catat Ulasan

Ulaslah Yang Terbaik..

Catatan Minggu lepas popular

Dua syarikat internet dan pengarahnya didenda RM20 juta

KUALA LUMPUR, 16 Ogos (Bernama) -- Dua syarikat perusahaan internet serta dua pengarahnya didenda keseluruhan RM20 juta oleh Mahkamah Sesyen Ampang di sini atas pelbagai tuduhan mengeluarkan instrumen pembayaran wang elektronik yang tidak diluluskan Bank Negara Malaysia (BNM), mempromosi skim piramid dan terlibat dalam pengubahan wang haram sejak 2012.

Hakim Suzana Hussin menjatuhkan hukuman itu ke atas Syarikat MFace International Sdn Bhd (Mface), Syarikat MBI Marketing Sdn Bhd (MBI), pengarah Mface, Kau Fong Seng, 35, dan pengarah MBI, Teow Wooi Huat, 52, selepas wakil syarikat tersebut dan kedua-dua lelaki itu menukar pengakuan kepada bersalah pada sebutan semula kes  hari ini.

Syarikat Mface didenda  masing-masing RM7 juta dan RM2.5 juta bagi pertuduhan mempromosikan skim piramid iaitu skim MFC Club dan pertuduhan mengeluarkan suatu instrumen pembayaran yang telah ditetapkan iaitu wang elektronik yang diperuntukkan di bawah Seksyen 24(1) Akta Sistem Pembayaran 2003.

Kedua-dua kesala…

Celcom, Huawei jalin kerjasama guna platform pengkomputeran

CELCOM Axiata Berhad telah menandatangani perjanjian dengan Huawei Technologies (Malaysia) Sdn Bhd bagi menggunakan Platform Penyelesaian Operasi Pengkomputeran Awan dan Perisian Sebagai Perkhidmatan.
Menerusi perjanjian itu, Celcom menjadi yang pertama di negara ini menggunakan Perkhidmatan Sokongan Operasi berasaskan Pengkomputeran Awan sepenuhnya bagi mempertingkat kecekapan dalam automasi dan kepintaran pengurusan rangkaian, seterusnya memberi kelancaran dalam perjalanan Celcom untuk menjadi syarikat digital.  
Ketua Pegawai Teknologi Celcom Axiata Berhad, Amandeep Singh berkata, melalui kerjasama ini, Huawei berhasrat mengetengahkan penyelesaian AUTIN™ dimilikinya serta berkongsi pengalaman global dengan Celcom dalam usaha mencapai operasi rangkaian lebih divisualkan, diautomasi dan pintar.Platform Operasi Digital ini menggabungkan Kecerdasan Buatan (Artificial Intelligence, AI) dan teknologi Machine Learning, dijana oleh Perkhidmatan Operasi Sesawang (Operation Web Services, OWS)…

Syarikat MLM terkemuka di malaysia CNI Malaysia kini berwajah baru.

CNI Malaysia kini berwajah baru dan menggunakan sistem online dalam bisnesnya. Mereka memperkenalkan O2O frenz plan.

Apa itu o2o frenz plan? o2o frenz plan adalah MENJANA KEUNTUNGAN SETIAP KALI ANDA BERBELANJA. Dengan pengalaman CNI 30 tahun dalam industri MLM di malaysia.

CNI malaysia menyediakan tawan paling hebat dan diskaun untuk 7 juta produk dan termasuk produk CNI yang bertarah GMP.

O2O plan juga adalah peluang terbaik untuk rakyat malaysia memulakan perniagaan secara online. Hanya bermodal permulaan RM50 sahaja anda sudah layak untuk menyertai plan O2O plan terkini CNI Malaysia.

jika anda berminat boleh layari link ini : www.cni.my/976745/o2o


www.gajimasyuk.com

Pelabur jangan panik!

AMANAH Saham Nasional Berhad (ASNB), anak syarikat unit amanah Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang juga pengurus tabung Amanah Saham Bumiputera (ASB), menasihati para pelabur berwaspada dan tidak berkongsi maklumat peribadi dan pelaburan dengan pihak yang tidak dikenali.
Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif ASNB, Mohammad Hussin menasihati para pelabur supaya tidak melayan sebarang panggilan yang bertanyakan mengenai butiran pelaburan walaupun pemanggil mendakwa mereka adalah pegawai bank mahupun pegawai ASNB sendiri.
"Sebagai pengurus unit amanah yang mengurus lebih 229 bilion unit dalam edaran milik lebih 13.4 juta pemegang akaun, ASNB sentiasa komited melindungi wang pelabur dengan menggunakan sistem keselamatan terbaik.“Jika menerima sebarang panggilan yang mencurigakan, pelabur disarankan jangan mudah panik dan tidak membuat sebarang transaksi membabitkan pengeluaran ASB atau unit amanah ASNB yang lain.
"Pelabur diminta untuk peka dan mengambil tahu mengenai …

Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI