Langkau ke kandungan utama

KFC cipta kelainan menerusi hidangan bucket

KFC

KENTUCKY Fried Chicken (KFC) adalah syarikat rangkaian restoran makanan segera khusus menjual ayam goreng sejak 1930, di Louisville, Kentucky.
KFC merupakan syarikat rangkaian makanan segera kedua terbesar dunia selepas McDonald's dengan hampir 20,000 lokasi secara global dan 123 negara (sehingga Disember 2015).
Rangkaian makanan segera itu adalah anak syarikat, Yum! Brands, syarikat restoran memiliki jenama Pizza Hut dan Taco Bell.
KFC diasaskan Kolonel Harland Sanders, pengusaha ayam goreng restoran tepi jalan di Corbin, Kentucky.
Sanders mula mengenal pasti potensi konsep perniagaan restoran berasaskan francais dan memulakan cawangan francais KFC pertamanya di Utah pada 1952.
Daripada itu, jenama KFC mula dikenali ramai di dalam industri makanan segera dan jadi pilihan serta mendominasi populariti hamburger.
Dengan jenamakan dirinya sebagai Kolonel Sanders, Harland menjadi tokoh sejarah budaya Amerika yang terkenal ketika itu dan imejnya masih banyak digunakan dalam pengiklanan KFC.

Bagaimanapun, perkembangan pesat syarikat mendorong Sanders menjualnya kepada sekumpulan pelabur diketuai John Y Brown Jr dan Jack C Massey pada 1964.
KFC antara rantaian makanan segera Amerika yang pertama berkembang di peringkat antarabangsa, membuka cawangan di Kanada, United Kingdom, Mexico dan Jamaica pada pertengahan 1960-an.
Pada awal 1970-an, KFC dijual kepada pengedar jenama, Spirit iaitu Heublein, yang diambil alih RJ Reynolds, makanan dan konglomerat tembakau.
Syarikat kemudian menjual rangkaian restoran itu kepada PepsiCo dan terus berkembang di luar negara.
Pada 1987, ia menjadi rangkaian restoran Barat pertama di China, berkembang dengan pesat yang kini menjadi pasaran tunggal terbesar di dunia.
PepsiCo memecah bahagian restorannya sebagai Tricon Global Restaurants sebelum Yum! Brands.

Produk asli KFC adalah kepingan ayam goreng, diproses dengan resipi Sanders 11 herba dan rempah ratus.
Sebahagian besar ayam goreng dihidangkan dalam 'bucket' yang menjadi ciri terkenal sejak mula diperkenalkan francais Pete Harman pada 1957.
Sejak awal 1990-an, KFC memperluas menu ayam lain seperti burger ayam dan bungkus ayam, salad, kentang goreng Perancis dan coleslaw, pencuci mulut dan minuman ringan yang dibekalkan PepsiCo.
KFC terkenal dengan slogannya Finger Lickin ‘Good, Nobody Does Chicken Like KFC dan So Good.

Sinar Harian

Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

Dua syarikat internet dan pengarahnya didenda RM20 juta

KUALA LUMPUR, 16 Ogos (Bernama) -- Dua syarikat perusahaan internet serta dua pengarahnya didenda keseluruhan RM20 juta oleh Mahkamah Sesyen Ampang di sini atas pelbagai tuduhan mengeluarkan instrumen pembayaran wang elektronik yang tidak diluluskan Bank Negara Malaysia (BNM), mempromosi skim piramid dan terlibat dalam pengubahan wang haram sejak 2012.

Hakim Suzana Hussin menjatuhkan hukuman itu ke atas Syarikat MFace International Sdn Bhd (Mface), Syarikat MBI Marketing Sdn Bhd (MBI), pengarah Mface, Kau Fong Seng, 35, dan pengarah MBI, Teow Wooi Huat, 52, selepas wakil syarikat tersebut dan kedua-dua lelaki itu menukar pengakuan kepada bersalah pada sebutan semula kes  hari ini.

Syarikat Mface didenda  masing-masing RM7 juta dan RM2.5 juta bagi pertuduhan mempromosikan skim piramid iaitu skim MFC Club dan pertuduhan mengeluarkan suatu instrumen pembayaran yang telah ditetapkan iaitu wang elektronik yang diperuntukkan di bawah Seksyen 24(1) Akta Sistem Pembayaran 2003.

Kedua-dua kesala…

Celcom, Huawei jalin kerjasama guna platform pengkomputeran

CELCOM Axiata Berhad telah menandatangani perjanjian dengan Huawei Technologies (Malaysia) Sdn Bhd bagi menggunakan Platform Penyelesaian Operasi Pengkomputeran Awan dan Perisian Sebagai Perkhidmatan.
Menerusi perjanjian itu, Celcom menjadi yang pertama di negara ini menggunakan Perkhidmatan Sokongan Operasi berasaskan Pengkomputeran Awan sepenuhnya bagi mempertingkat kecekapan dalam automasi dan kepintaran pengurusan rangkaian, seterusnya memberi kelancaran dalam perjalanan Celcom untuk menjadi syarikat digital.  
Ketua Pegawai Teknologi Celcom Axiata Berhad, Amandeep Singh berkata, melalui kerjasama ini, Huawei berhasrat mengetengahkan penyelesaian AUTIN™ dimilikinya serta berkongsi pengalaman global dengan Celcom dalam usaha mencapai operasi rangkaian lebih divisualkan, diautomasi dan pintar.Platform Operasi Digital ini menggabungkan Kecerdasan Buatan (Artificial Intelligence, AI) dan teknologi Machine Learning, dijana oleh Perkhidmatan Operasi Sesawang (Operation Web Services, OWS)…

Syarikat MLM terkemuka di malaysia CNI Malaysia kini berwajah baru.

CNI Malaysia kini berwajah baru dan menggunakan sistem online dalam bisnesnya. Mereka memperkenalkan O2O frenz plan.

Apa itu o2o frenz plan? o2o frenz plan adalah MENJANA KEUNTUNGAN SETIAP KALI ANDA BERBELANJA. Dengan pengalaman CNI 30 tahun dalam industri MLM di malaysia.

CNI malaysia menyediakan tawan paling hebat dan diskaun untuk 7 juta produk dan termasuk produk CNI yang bertarah GMP.

O2O plan juga adalah peluang terbaik untuk rakyat malaysia memulakan perniagaan secara online. Hanya bermodal permulaan RM50 sahaja anda sudah layak untuk menyertai plan O2O plan terkini CNI Malaysia.

jika anda berminat boleh layari link ini : www.cni.my/976745/o2o


www.gajimasyuk.com

Pelabur jangan panik!

AMANAH Saham Nasional Berhad (ASNB), anak syarikat unit amanah Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang juga pengurus tabung Amanah Saham Bumiputera (ASB), menasihati para pelabur berwaspada dan tidak berkongsi maklumat peribadi dan pelaburan dengan pihak yang tidak dikenali.
Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif ASNB, Mohammad Hussin menasihati para pelabur supaya tidak melayan sebarang panggilan yang bertanyakan mengenai butiran pelaburan walaupun pemanggil mendakwa mereka adalah pegawai bank mahupun pegawai ASNB sendiri.
"Sebagai pengurus unit amanah yang mengurus lebih 229 bilion unit dalam edaran milik lebih 13.4 juta pemegang akaun, ASNB sentiasa komited melindungi wang pelabur dengan menggunakan sistem keselamatan terbaik.“Jika menerima sebarang panggilan yang mencurigakan, pelabur disarankan jangan mudah panik dan tidak membuat sebarang transaksi membabitkan pengeluaran ASB atau unit amanah ASNB yang lain.
"Pelabur diminta untuk peka dan mengambil tahu mengenai …

Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI