KFC cipta kelainan menerusi hidangan bucket

KFC

KENTUCKY Fried Chicken (KFC) adalah syarikat rangkaian restoran makanan segera khusus menjual ayam goreng sejak 1930, di Louisville, Kentucky.
KFC merupakan syarikat rangkaian makanan segera kedua terbesar dunia selepas McDonald's dengan hampir 20,000 lokasi secara global dan 123 negara (sehingga Disember 2015).
Rangkaian makanan segera itu adalah anak syarikat, Yum! Brands, syarikat restoran memiliki jenama Pizza Hut dan Taco Bell.
KFC diasaskan Kolonel Harland Sanders, pengusaha ayam goreng restoran tepi jalan di Corbin, Kentucky.
Sanders mula mengenal pasti potensi konsep perniagaan restoran berasaskan francais dan memulakan cawangan francais KFC pertamanya di Utah pada 1952.
Daripada itu, jenama KFC mula dikenali ramai di dalam industri makanan segera dan jadi pilihan serta mendominasi populariti hamburger.
Dengan jenamakan dirinya sebagai Kolonel Sanders, Harland menjadi tokoh sejarah budaya Amerika yang terkenal ketika itu dan imejnya masih banyak digunakan dalam pengiklanan KFC.

Bagaimanapun, perkembangan pesat syarikat mendorong Sanders menjualnya kepada sekumpulan pelabur diketuai John Y Brown Jr dan Jack C Massey pada 1964.
KFC antara rantaian makanan segera Amerika yang pertama berkembang di peringkat antarabangsa, membuka cawangan di Kanada, United Kingdom, Mexico dan Jamaica pada pertengahan 1960-an.
Pada awal 1970-an, KFC dijual kepada pengedar jenama, Spirit iaitu Heublein, yang diambil alih RJ Reynolds, makanan dan konglomerat tembakau.
Syarikat kemudian menjual rangkaian restoran itu kepada PepsiCo dan terus berkembang di luar negara.
Pada 1987, ia menjadi rangkaian restoran Barat pertama di China, berkembang dengan pesat yang kini menjadi pasaran tunggal terbesar di dunia.
PepsiCo memecah bahagian restorannya sebagai Tricon Global Restaurants sebelum Yum! Brands.

Produk asli KFC adalah kepingan ayam goreng, diproses dengan resipi Sanders 11 herba dan rempah ratus.
Sebahagian besar ayam goreng dihidangkan dalam 'bucket' yang menjadi ciri terkenal sejak mula diperkenalkan francais Pete Harman pada 1957.
Sejak awal 1990-an, KFC memperluas menu ayam lain seperti burger ayam dan bungkus ayam, salad, kentang goreng Perancis dan coleslaw, pencuci mulut dan minuman ringan yang dibekalkan PepsiCo.
KFC terkenal dengan slogannya Finger Lickin ‘Good, Nobody Does Chicken Like KFC dan So Good.

Sinar Harian

Ulasan