Langkau ke kandungan utama

Tips elak Penipuan tawaran kerja di rumah

Penipuan tawaran kerja di rumah

Pernahkah anda melihat atau terbaca iklan menawarkan pekerjaan menarik yang boleh dilakukan di rumah? Kerja mengisi katalog dalam sampul surat memang mudah dan menarik.

Begitu juga memasang barang permainan, mengirim koleksi setem dan foto bukannya peluang untuk kita mendapatkan wang, sebaliknya peluang mereka untuk membuat wang dengan menipu kita.Kebanyakan iklan sebegini tersiar di akhbar, internet termasuk diedarkan melalui risalah yang dihantar ke peti surat rumah.

Sebahagian daripadanya terbukti benar menawarkan pekerjaan seperti yang diiklankan, namun sebahagian lagi dikesan menipu orang ramai sehingga membabitkan kerugian mencecah ratusan ringgit.

Kegiatan ini bukan perkara baru, namun ia terus berleluasa kerana sukar untuk menjejak penjenayah yang bijak berselindung di sebalik taktik licik. Ikuti kupasan modus operandi minggu ini.

Si Penipu

- Licik dan gemar ambil kesempatan terhadap orang lain
-Tahu akan proses membuka serta menguruskan akaun di bank
-Mempunyai rakan untuk kendalikan panggilan, SMS, penghantaran borang dan lain-lain

Sasaran mangsa

-Individu yang ada masa lapang

-Mahu cari rezeki sampingan
-Suri rumah yang ingin bantu meringankan beban tanggungan keluarga
-Tertarik dengan tawaran lumayan
-Mudah percaya sesuatu perkara, tidak mengesyaki orang lain
-Kurang ikuti perkembangan dunia luar

Modus Operandi

-Suspek masukkan iklan kecil dalam akhbar harian untuk tarik perhatian mangsa
-Alamat digunakan palsu - tidak wujud, pejabat kosong, pejabat orang lain atau alamat peti surat perkhidmatan pos- agar identiti serta kegiatan mereka sukar dikesan
-Orang yang tertarik boleh terus hubungi melalui telefon bimbit atau SMS
-Suspek akan minta nama dan alamat mangsa untuk kirim borang pendaftaran
-Mangsa diminta masukkan wang deposit (wang pendaftaran kerja) ke dalam akaun syarikat atau dibayar melalui kiriman wang, cek serta wang pos
-Mangsa kemudiannya perlu mengirim borang pendaftaran yang diisi bersama slip bank ke alamat syarikat berserta dengan satu sampul kosong bersetem
-Setelah mangsa kirim semua dokumen diminta, suspek akan hilangkan diri

Tip elak jadi mangsa

-Jangan mudah percaya dengan iklan yang disiarkan terutamanya yang meminta berhubung melalui telefon bimbit atau SMS
-Dapatkan pengesahan perkhidmatan tawaran syarikat daripada Kementerian Sumber Manusia
-Dapatkan khidmat nasihat daripada Tribunal Tuntutan Pengguna Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna
-Waspada akan teknik membuat bayaran dahulu, sebelum mendapat atau menerima sebarang perkhidmatan atau kerja yang ditawarkan
-Jika curiga dengan tawaran yang diiklankan, buat laporan polis

Pengalaman mangsa 1

“Kejadian berlaku enam tahun lalu. Walaupun kerugian dialami tak banyak tetapi saya tetap tidak dapat lupakan pengalaman itu,” kata Rahayu ketika ditemui baru-baru ini.

Menurutnya, ketika itu dia baru menamatkan persekolahan dan bercadang mencari kerja sambilan, sementara menunggu keputusan SPM.

Dia dan adiknya cuba mencari kerja kosong melalui iklan yang tersiar dalam beberapa akhbar tempatan.

“Kami sangat tertarik dengan satu iklan yang tawarkan kerja memasang anak patung sebab ia boleh dibuat di rumah. Gajinya pun, boleh tahan.
“Kami tidak perlu masuk pejabat tapi hanya perlu buat bayaran daftar kerja  RM70 seorang,” katanya.
Rahayu berkata, dia dan adiknya bertambah yakin dengan pekerjaan itu kerana terdapat testimoni beberapa pekerja lain yang dilampirkan bersama mengatakan mereka menerima gaji lumayan dalam tempoh singkat.

Menurutnya, dia dan adiknya diminta menukarkan wang pendaftaran berjumlah RM140 kepada wang pos dan menghantar ke alamat seperti yang tertera dalam iklan. Mereka diminta menunggu selama dua minggu, sebelum anak patung dihantar ke rumah untuk dipasang.

“Namun selepas tempoh itu, kami masih tak terima anak patung. Syarikat itu tak dapat dihubungi.
“Kami sangat kecewa kerana itu adalah pengalaman pertama kami mencari kerja. Tak sangka jadi mangsa tipu,” katanya. ( Kakitangan swasta, Rahayu Kamal, 29)

Pengalaman mangsa 2

Menurut Abu Salim, dia kerugian kira-kira RM500 selepas tertipu dengan tawaran iklan kerja di rumah iaitu memasukkan katalog ke dalam sampul surat yang disiarkan dalam sebuah akhbar tempatan.

Katanya, dia hanya mencari kerja sambilan secara suka-suka, sebelum tertarik dengan iklan tersebut yang menawarkan gaji lebih RM3,000.
“Siapa yang tidak berminat kalau dapat gaji lumayan, kerja pula mudah dan boleh dibuat di rumah sahaja.

“Saya memang tak syak apa-apa sebab iklan tu keluar dalam akhbar terkenal,” katanya.

Menurutnya, setelah menghubungi nombor yang tertera di dalam iklan, dia diarahkan untuk memberikan nombor MyKad dan membuat pembayaran pendaftaran bekerja sebanyak RM500.

Abu Salim berkata, tanpa berfikir panjang, dia kemudiannya segera memasukkan wang dengan jumlah yang diminta ke dalam akaun bank serta diarahkan menunggu selama dua minggu untuk proses seterusnya.
Bagaimanapun katanya, selepas tempoh itu, tiada sebarang maklum balas diterima dari pihak pengiklan. Apabila dia cuba menghubungi pihak terbabit, dia mendapati nombor telefon sudah ditamatkan perkhidmatan.
“Ingatkan boleh tambah pendapatan, tapi jadi mangsa tipu pulak.
“Saya kesal sebab akhbar tu tak tapis iklan yang nak disiarkan,” katanya dengan nada kesal.
Dia percaya dan yakin mungkin sudah ramai yang terpedaya dengan iklan tersebut dan berharap ada pihak bertanggungjawab dapat menangani iklan seumpama itu. ( Peneroka, Abu Salim Hassan, 50)
 

*Sumber: ASP Foo Chek Seng Pegawai Penyelaras Kor Sukarelawan Polis Siswa Siswi (SUKSIS) Universiti Malaya

Sinar Harian

Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

Perniagaan Online vs Perniagaan Offline

Terdapat 2 model perniagaan pada masa kini yang disebut sebagai perniagaan online (atas talian) dan perniagaan offline (membuka kedai). Seiring dengan perkembangan teknologi internet, semakin ramai
yang mula berjinak-jinak dengan perniagaan online sama ada secara serius juga secara sambilan. Perbandingan perniagaan online vs perniagaan offline yang dibuat menunjukkan perniagaan online mempunyai kelebihan yang menjadi pilihan ramai perniaga. Ada di antara mereka yang sudah bergelar jutawan. Kelebihan bisnes online berbanding offline ialah: 1. Waktu bisnes
Bisnes online: waktu perniagaan 24 jam seminggu Bisnes offline: waktu perniagaan terhad. 2. Kos overhead
Bisnes online: Anda hanya perlu ada laptop dan sambungan internet. Daftarkan domain & webhosting berharga dalam lingkungan RM200 – RM250 SETAHUN.Namun jika anda seorang yang memang bermodal ciput, ada penyedia webhosting yang menawarkan webhosting percuma atau gunakan saja blog percuma sebagai kedai’ maya anda. Bisnes offline: ko…

Jawapan Tuduhan dan Fitnah Bodoh Syria care Malaysia Terhadap Daulah Islam. [ Dunia Islam ]

ini pula adalah kebodohan syriakari kali yang ke-100.

Untuk melihat kebodohan,fitnah dan penipuan mereka 1-99 sila rujuk revolusiislam.com. pada kotak search sila taip kari atau FSA atau syriakari... admin telah tunjukkan bukti fitnah, penipuan dan kebodohan mereka dalam melaporkan berita2 konflik di Syria dan Iraq.

Kebodohan Syriakari dalam melaporkan sesuatu isu sebenarnya reflect akan kebodohan admin2nya. ustaz2 dan Sheikh di belakang syriakari pula tidak mengambil berat akan bentuk reporting.

Daulah mengeluarkan kenyataan menjemput kristian kepada Islam. Jika mereka tidak mahu kepada Islam tidak mengapa. (Kristian adalah kafir najis dan pig anyway). Daulah memberi mereka syarat ke dua iaitu bayar jizyah 2% dan sebagai balasan ISIS akan protect jiwa dan harta kristian. Sesiapa yang memerangi kristian yang telah membayar jizyah, golongan ini akan diperangi oleh Daulah.

 dan jika kristian ini tidak mahu kepada Islam dan tidak mahu membayar jizyah.. di dalam hukum Islam, me…

Jutawan Muda Muhammad Naim Melancarkan Website replika milik Kumpulan MMG UIA

Foto Sumber FB miliknya
Kuala Lumpur - 28/3/2017 Kumpulan MMG UIA Tone Excel telah melancarkan sebuah laman web promosi miliknya yang diberi nama www.gajimasyuk.com . Di petik dari FB milik Presidennya Muhammad Naim sehingga ke hari ini pendaftaran sudah mencecah 500 ratus orang.Website replika MMGUIA ini menjadi fenomena kepada pengguna simkad Tone Excel. Kepada yang berminat nak tahu apa isi kandungan website replika MMGUIA boleh melayari www.gajimasyuk.com .

Kepada ahli Tone Excel bukan kumpulannya juga boleh menyertai website replika MMGUIA ini yang hanya perlu membuat bayaran RM30.00 sahaja. sekali seumur hidup.

Muhammad Naim membuat LIve di FBnya pada 28/3/17 pada jam 5 petang semalam.

Rahsia Kejayaan Jutawan Datuk Seri Vida didedahkan

Hasmiza menghasilkan produk berkualiti dengan jualan tinggi.
BAIK orang dewasa mahupun kanak-kanak, sebut sahaja nama 'Datuk Seri Vida' atau 'Qu Puteh', pasti wajahnya segera terbayang di depan mata. Berpakaian serba glamor, diserikan pula dengan pelbagai hiasan 'bling-bling', termasuk cincin berlian di jari jemari dan semestinya crown yang bernilai hingga ratusan ribu, pemilik nama sebenar Datuk Seri Dr Hasmiza Othman, kini berjaya mencipta fenomena tersendiri menerusi empayar perniagaannya.

Akui Hasmiza atau lebih dikenali sebagai Datuk Seri Vida, beliau bukannya sengaja mahu mencipta publisiti atau mempamerkan kemewahan diri, sebaliknya ia adalah sebagai satu identiti untuknya mengetengahkan produk keluarannya.

Menyedari percaturannya itu turut diguna pakai oleh segelintir usahawan lain bagi mengetengahkan produk masing-masing, Hasmiza bagaimanapun menasihatkan agar mereka jangan terlalu ghairah sehingga merendahkan maruah sendiri.

"Imej ken…

Dari penjual burger, kini miliki kilang sendiri

Mohd Izzuddin dan isteri bersama produk patty burger keluaran mereka KIRA-kira 20 tahun lalu, dia hanya seorang peniaga burger di sebuah gerai di tepi jalan berhampiran sebuah kolej di Taman Gelora, Kuantan, Pahang.
Baginya, perniagaan gerai burger yang diusahakan ketika itu lebih daripada sebagai sumber pendapatan kerana dia turut mencari pengalaman berdepan selok-belok perniagaan demi mencapai wawasan masa depannya untuk bergelar seorang usahawan. Kini Mohd Izzuddin Mohamed, 41, berada di landasan tepat dalam merangka arah tuju wawasannya itu apabila dia berjaya mengembangkan perniagaan daripada peniaga burger biasa kepada perniagaan francais jenamanya sendiri, Akie Burger, di bawah Program Pra Francais Perbadanan Nasional Berhad (PNB).
Dia yang berpandangan jauh ke depan dalam perniagaan pada mulanya membuka beberapa gerai burger di sekitar Kuantan yang diuruskan sendiri pada 2009 sebelum mengambil keputusan membuat sendiri patty burger untuk kegunaan gerainya. Ketika itu dia hany…

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI