Langkau ke kandungan utama

SENIMAN Kecewa Dengan Kerajaan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SENIMAN: Utamakan artis tempatan, bukan K-pop

Presiden Persatuan Seniman Malaysia (SENIMAN) Zed Zaidi berkata artis tempatan perlu diberi keutamaan untuk membuat persembahan peringkat kebangsaan seperti ketika sambutan Hari Belia Negara 2012.

Katanya, artis dan seniman itu perlu diberi keutamaan, selaras dengan slogan untuk mendahulukan rakyat seperti yang diuar-uarkan kerajaan.

NONE"Kalau kita buat hari belia antarabangsa, mungkin wajarlah kita menjemput artis luar negara buat persembahan.

"Kalau hendak beri peluang kepada artis luar negara biarlah berpada-pada. Kalau ada peluang, dahulukan artis tempatan," katanya kepada Malaysiakini.

Beliau juga percaya ekonomi tempatan akan tumbuh dengan lebih rancak jika wang sebanyak itu kekal di dalam luar negara dan dibayar kepada artis tempatan.
Malah, katanya lagi, wang sebanyak itu juga akan membolehkan lebih ramai artis tempatan membuat persembahan pada sambutan berkenaan.

Katanya, artis tempatan perlu diutamakan, tidak kira jika bayaran itu dibuat oleh penaja atau kerajaan.
Pelakon muda itu turut menjelaskan bahawa kenyataannya itu bukan menunjukkan sikap anti-artis luar negara.

"Saya selaku Presiden SENIMAN, yang merupakan kumpulan pendesak untuk memperjuangkan artis tempatan, perlu bersuara kerana artis lain takut akan digam jika mereka bercakap (tentang perkara ini)," katanya.

Beliau mengulas isu berhubung kos sehingga AS$300,000 (RM900,000) untuk membawa tiga kumpulan pop Korea (K-pop) untuk membuat persembahan di sambutan tersebut.

Jumlah tersebut dinyatakan ketua setiausaha Kementerian Belia dan Sukan, Datuk Mohid Mohamed, susulan dakwaan bahawa persembahan kumpulan K-pop tersebut dibayar dengan harga tinggi berbanding artis tempatan.

Menterinya, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek sebelum ini turut menyatakan bahawa kos yang ditanggung penganjur, Stadium First Sdn Bhd untuk membawa kumpulan tersebut - Dal Shabet, Teen Pop dan U-Kiss - akan ditanggung penaja.

Malaysiakini sedang mendapatkan penjelasan Shabery berhubung perincian sebenar mengenai jumlah bayaran kepada artis K-pop dan artis tempatan yang membuat persembahan di program anjuran kementerian itu./MalaysiaKini

Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

Cara buat duit dengan simkad VIP digi

Jika berminat nak tahu buat duit hanya sebar link website sahaja.... 

KLIK SINI

Hudud: PAS Dah Kena Main

Hudud mesti selari dengan Perlembagaan, kata Khairy

Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin menegaskan pendirian Putrajaya dalam isu hudud mesti selari dengan Perlembagaan Persekutuan dan tidak bercanggah dengan undang-undang tertinggi negara tersebut.
Khairy berkata sebarang undang-undang dalam negara perlu berpandukan kepada Perlembagaan yang menjadi asas kepada negara Malaysia sejak merdeka.

"Negara kita berpandu kepada Perlembagaan yang merupakan undang-undang tertinggi.

"Jadi apa-apa undang-undang yang diluluskan mesti tidak boleh bercanggah dengan Perlembagaan, ini termasuklah hudud," kata Khairy pada sidang media selepas perasmian Hari Sukan Negara di Kuala Lumpur petang ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang turut hadir semasa majlis petang ini bagaimanapun tidak bersama dengan Khairy pada sidang media yang diadakan kerana bergegas ke program lain.

BAGAIMANA MELABUR DENGAN TW88?

Ada RM50 Anda di beri sekeping simkad dan RM30 topup. Anda topup sahaja setiap bulan. Maklumat detail KLIK SINI

Perniagaan Online vs Perniagaan Offline

Terdapat 2 model perniagaan pada masa kini yang disebut sebagai perniagaan online (atas talian) dan perniagaan offline (membuka kedai). Seiring dengan perkembangan teknologi internet, semakin ramai
yang mula berjinak-jinak dengan perniagaan online sama ada secara serius juga secara sambilan. Perbandingan perniagaan online vs perniagaan offline yang dibuat menunjukkan perniagaan online mempunyai kelebihan yang menjadi pilihan ramai perniaga. Ada di antara mereka yang sudah bergelar jutawan. Kelebihan bisnes online berbanding offline ialah: 1. Waktu bisnes
Bisnes online: waktu perniagaan 24 jam seminggu Bisnes offline: waktu perniagaan terhad. 2. Kos overhead
Bisnes online: Anda hanya perlu ada laptop dan sambungan internet. Daftarkan domain & webhosting berharga dalam lingkungan RM200 – RM250 SETAHUN.Namun jika anda seorang yang memang bermodal ciput, ada penyedia webhosting yang menawarkan webhosting percuma atau gunakan saja blog percuma sebagai kedai’ maya anda. Bisnes offline: ko…

DULU BIASA – BIASA..KINI JUTAWAN

Siapa tak kenal Muhamad Naim..

Dulu orangnya biasa-biasa sahaja.. kini dia bergelar jutawan... nak tahu dia buat bisnes apa..

jom layari kisahnya KLIK SINI

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya