KENYATAAN MEDIA LAJNAH ANTARABANGSA PEMUDA PAS MALAYSIA PARA ULAMA’ PERLU SEPAKAT, FATWA JELAS MENGENAI ISIL


  

PENJIMAT MINYAK PETROL  

BERBAIK!!! UNTUK KENDERAAN ANDA

KENYATAAN MEDIA LAJNAH ANTARABANGSA PEMUDA PAS MALAYSIA PARA ULAMA’ PERLU SEPAKAT, FATWA JELAS MENGENAI ISIL  (30 Jun 2014)

 Lajnah Antarabangsa Pemuda PAS Malaysia (LA PPM) mengikuti perkembangan terkini maklumat di Iraq dan Syria dengan Kumpulan jihad Pergerakan Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL) mengisytiharkan pembentukan sistem khalifah baharu di Iraq dan Syria.

 Kumpulan tersebut turut melantik ketua mereka, Syeikh Abu Bakar Al Baghdadi sebagai Amirul Mukminin dan Khalifah meliputi Diyala di Iraq sehingga Aleppo di Syria serta semua muslim di dunia.

 Mereka mengisytiharkan pergerakan mereka sebagai Negara Islam dengan membuang perkataan Iraq dan Levant pada pergerakan mereka.

LA PPM meminta negara-negara umat Islam serta para ulama’ sedunia duduk berbincang mengenai kedudukan ISIL atau Negara Islam ini. Apakah ISIL sebuah pergerakan yang diterima oleh para ulama’, jihad yang mereka dokongi sebagai sah dan diiktiraf manakala semua ahli kumpulan tersebut sebagai golongan mujahid yang benar di sisi Islam.

LA PPM tidak mahu kekeliruan berlaku kerana telah banyak kumpulan jihad muncul dengan bertopengkan Islam dan dengan alasan memperjuangkan Islam, namun membawa mesej yang salah dengan tindakan yang bertentangan dengan syariat Islam.

Dalam hal ini, LA PPM berpendapat, jika apa yang di bawa oleh ISIL (Negara Islam) baik untuk umat Islam seluruh dunia, maka adalah lebih baik seluruh dunia Islam bersatu di bawah satu pemerintahan Islam.

Soal siapa yang akan menjadi pemimpin serta dasar yang akan di bawa boleh dibincangkan bersama.

Perpecahan negara umat Islam akan melemahkan umat Islam yang akhirnya di perkotak katikkan oleh musuh Islam seperti Israel serta dipimpin oleh pemimpin boneka di negara-negara umat Islam.

Jika apa yang di bawa oleh ISIL (Negara Islam) tidak baik dan bertentangan dengan Islam, para ulama’ perlu bersepakat dengan mengeluarkan fatwa supaya umat Islam tidak menyertainya.

 Umat Islam perlu jelas kelompok manakah yang benar-benar memperjuangkan Islam dan kumpulan manakah yang salah dan songsang, muncul kerana sesuatu yang sebab yang diragukan dan mungkin ditaja oleh Barat bagi mengucar kacirkan perpaduan dan imej Islam.

DR RAJA AHMAD AL HISS
Pengerusi Lajnah Antarabangsa
Pemuda PAS Malaysia

Ulasan