Langkau ke kandungan utama

Negara Islam (IS) Kuasai 19 Pos Pemeriksaan Rezim Assad dan Milisi Sekutu di Pinggiran Aleppo
ALEPPO, SURIAH (voa-islam.com) - Daulah Islam (IS) menguasai 19 pos pemeriksaan rezim Bashar Al-Assad dan milisi sekutunya di pinggiran kota Aleppo, terus melanjutkan gerak maju mereka pada hari Selasa (27/10/2015) melawan pasukan pemerintah Suriah dan loyalis sekutu dekat kota terbesar kedua Suriah di bagian utara, para aktivis lokal melaporkan.

Setelah kontrol IS atas lokasi-lokasi strategis di jalan raya Khanasser-Ithreya dekat Aleppo, bentrokan sengit meletus antara anggota IS dan pasukan pro-rezim.

Tentara pro-Assad berusaha untuk mendapatkan kembali daerah yang jatuh ke tangan IS di pedesaan Aleppo.

Berbicara kepada ARA News, aktivis hak-hak sipil Wael Mohammed mengatakan bahwa IS mampu mengontrol pompa air di daerah Ithreya, mengambil alih barikade Thirayan di jalan raya Khanasser.

Barikade Thirayan, yang digunakan sebagai markas keamanan oleh kelompok Palestina Liwaa al-Quds, telah diserang oleh bom mobil IS, di mana serangan itu telah menyebakan lebih dari 20 anggota kelompok Al-Quds tewas.

Dengan memutus jalan Aleppo-Khanasser, IS telah memotong jalur suplai antara Hama dan lingkungan yang dikuasai rezim di kota Aleppo. Jalan ini dianggap sebagai satu-satunya jalur suplai untuk tentara Assad menuju kota Aleppo.

IS sekarang mengendalikan 19 pos pemeriksaan milik pasukan pro-rezim dan milisi sekutu di pinggiran kota Aleppo, ketika seluruh distrik Ithreya jatuh ke tangan mereka.

Sebuah sumber yang dekat dengan IS mengatakan kepada ARA News bahwa IS sedang mempersiapkan untuk menyerang distrik Khanasser, yang dianggap benteng paling penting bagi pasukan pro-Assad antara Aleppo dan Hama.

Sementara itu, IS menyerbu kota As-Safira di pedesaan selatan Aleppo setelah pemboman markas besar pasukan pro-Assad di sana.

Kota As-Safira memegang posisi kunci di jalan antara Aleppo dan Damaskus.

Berbicara kepada ARA News di As-Safira, aktivis media Omar Jassam menegaskan bahwa IS meluncurkan "ofensif kejutan dan ofensif" di kota itu pada Selasa malam.

"Mereka (anggota IS) menargetkan kota dengan puluhan roket dan artileri berat, membom posisi tentara serta bangunan tempat tinggal," kata Jassam, menunjukkan bahwa IS merebut beberapa lingkungan selatan dari As-Safira.

"Bentrokan berlanjut antara ISIS dan pasukan pro-Assad hingga Selasa tengah malam, di mana puluhan orang dilaporkan tewas di kedua belah pihak," kata sumber itu, menyebut nama sebelumnya dari IS, kepada ARA News. (an/ARA)

Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

Celcom Xpax tawar pelan internet sehingga 15GB

Zalman Aefendy (dua, kanan) pada majlis pengenalan pelan Xpax baharu. CELCOM Xpax memperkenalkan Pelan Internet Xpax yang menawarkan sehingga 15GB kuota internet bersama Music Walla dan Video Walla Percuma.
Pelanggan juga dapat menikmati ciri tambahan yang dipertingkatkan untuk melengkapi gaya hidup digital mereka seperti Pelan Harian RM5 (2GB), Pelan Mingguan RM6 (500MB), RM19 (5GB) dan Pelan Bulanan RM79 (15GB, dengan Music Walla percuma dan 15GB Video Walla).
Ketua Pegawai Pemasaran Celcom Axiata Berhad, Zalman Aefendy Zainal Abidin berkata, pelan Internet Xpax dan ciri tambahannya adalah tawaran yang terhebat bagi memenuhi gaya hidup digital pelanggan.
“Kami inginkan pelanggan menikmati pengalaman internet digital terbaik dengan rangkaian Lightning Fast LTE Celcom, tanpa kebimbangan kehabisan kuota data.
“Celcom komited memenuhi kehendak pelanggan prabayar yang menginginkan lebih banyak internet dengan harga berpatutan, tanpa sebarang kerumitan. Dengan Xpax #nokelentong, apa yang …

RAMLY bakal jadi pesaing hebat produk McD

Iklan Penaja SHAH ALAM, 7 OGOS: Selepas tentangan hebat diberikan kepada premis makanan segera McDonalds berhubung isu boikot ekoran serangan rejim Zionis terhadap Palestin, pengguna tempatan mula mengalihkan perhatian dan memberikan sokongan terhadap produk Halal Burger Ramly.

Laman sosial facebook sudah pastinya menjadi tumpuan berkenaan usaha itu sebagai alternatif dalam mendapatkan hidangan makanan segera yang dimiliki sepenuhnya oleh orang Islam.
Kebanyakan pelayar laman sosial memberikan respon positif terhadap perkara ini selain berkongsi gambar hidangan burger Ramly yang boleh didiapati di beberapa premisnya iaitu Ramly Halal Mart, Ramly Kiosk dan Ramly Café.

Safrina Sulaiman Safri, berkata pengusaha produk tempatan perlu memanfaatkan peluang yang ada untuk menarik perhatian pengguna.

“Inilah masa terbaik local brands nak ambik kesempatan tarik hati pelanggan setia McD…keluarkan produk yang macam McD tapi local made (buatan tempatan). siap ada burger oblong lagi.
“Mac…

SENARAI KEDUDUKAN TERKINI ORANG MELAYU PALING KAYA DI MALAYSIA TAHUN 2016

Berdasarkan kedudukan ranking senarai 50 orang terkaya di Malaysia pada tahun 2016 yang dikeluarkan oleh majalah perniagaan popular Forbes, (www.forbes.com) terdapat tujuh individu melayu tersenarai dalam ranking tersebut Kesemua mereka yang tersenarai sebagai individu berbangsa melayu Islam terkaya di Malaysia pada tahun 2016 adalah seperti berikut

1. Tan Sri Syed Mokhtar Al­bu­­khary Tan Sri Syed Mokhtar Al­bu­­khary merupakan orang melayu paling kaya di Malaysia dengan nilai kekayaan sebanyak AS$1.45 bilion pada tahun 2016 Beliau yang berusia 64 tahun memulakan karier perniagaannya sebagai pedagang beras dan tidak mempunyai latar belakang pendidikan tinggi Bagaimanapun usaha beliau sepanjang bergelar seorang ahli perniagaan, kini beliau menjalankan pelbagai perniagaan terutamanya menerusi syarikat tersenarai di Bursa Malaysia, iaitu MMC Corp. dan DRB-Hicom Beliau yang juga pengerusi pengerusi Yayasan Al-Bukhary merupakan individu yang kekal dalam senarai top 10 orang terkaya di Mal…

Hai-O (Hairuddin Omar) juga lincah di dapur

HAI O, bukan nama asing dalam arena bola sepak negara. Tetapi adakah anda tahu, selain lincah di padang, beliau juga lincah di dapur ketika memasak di restoran miliknya, Restoran Adeq Sue Ikan Bakar di Jalan Kamarudin, Kuala Terengganu.

Dari bintang bola sepak, pemilik nama sebenar Hairuddin Omar ini sekarang sudah bergelar Pengarah Eksekutif Pemasaran Adeq Sue Resources Sdn Bhd (Adeq Sue).  

Jika ada masa luang dan tiada latihan bola sepak, Hai O, 35,  menguruskan restorannya bahkan beliau tidak kekok membasuh pinggan dan gelas.

“Semua bermula pada 2011, saya berbincang dengan ahli keluarga untuk memulakan perniagaan. Memandangkan dalam keluarga, kakak saudara saya, Shukuriah Abd Ghafar atau Kak Sue berkemahiran dan pandai memasak, jadi kami sepakat buka restoran.

“Modal permulaan untuk buka restoran adalah RM150,000 dikongsi bersama Kak Sue dan suaminya, Mohd Kamal Ariffin yang menguruskan bahagian kewangan. Kos itu meliputi kos membangunkan kawasan restoran yang me…

iPay88 sasar Timur Tengah

Kok Long menjelaskan mengenai perancangan iPay88.
SYARIKAT iPay88 Sdn Bhd (iPay88) kini menyasarkan meluaskan pasaran e-dagang ke Timur Tengah.
Pengasas bersama dan Pengarah Eksekutifnya, Chan Kok Long berkata, iPay88 telah pun diiktiraf dan dipercayai di rantau Asia seperti Hong Kong dan Bangladesh. Menurutnya, iPay88 menjangkakan peningkatan pendapatan dari pasaran antarabangsa menjelang akhir tahun ini.
"Walaupun Malaysia masih mengetuai dari segi pertumbuhan hasil, dari segi jumlah jualan, iPay88 melihat pertumbuhan 34 peratus di Indonesia untuk suku pertama dan kedua 2017 berbanding dengan tempoh yang sama pada 2016.
"Jumlah urus niaga di Indonesia juga meningkat sebanyak 97 peratus tempoh yang sama. Jumlah jualan di Filipina meningkat sebanyak 64 peratus dan jumlah urus niaga mencatatkan pertumbuhan sebanyak 44 peratus.
"Bangladesh adalah peserta akhir dalam sektor e-dagang, namun ia telah mencatatkan pertumbuhan yang luar biasa dalam masa yang singkat," kata…

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI