Langkau ke kandungan utama

Negara Islam (IS) Kuasai 19 Pos Pemeriksaan Rezim Assad dan Milisi Sekutu di Pinggiran Aleppo
ALEPPO, SURIAH (voa-islam.com) - Daulah Islam (IS) menguasai 19 pos pemeriksaan rezim Bashar Al-Assad dan milisi sekutunya di pinggiran kota Aleppo, terus melanjutkan gerak maju mereka pada hari Selasa (27/10/2015) melawan pasukan pemerintah Suriah dan loyalis sekutu dekat kota terbesar kedua Suriah di bagian utara, para aktivis lokal melaporkan.

Setelah kontrol IS atas lokasi-lokasi strategis di jalan raya Khanasser-Ithreya dekat Aleppo, bentrokan sengit meletus antara anggota IS dan pasukan pro-rezim.

Tentara pro-Assad berusaha untuk mendapatkan kembali daerah yang jatuh ke tangan IS di pedesaan Aleppo.

Berbicara kepada ARA News, aktivis hak-hak sipil Wael Mohammed mengatakan bahwa IS mampu mengontrol pompa air di daerah Ithreya, mengambil alih barikade Thirayan di jalan raya Khanasser.

Barikade Thirayan, yang digunakan sebagai markas keamanan oleh kelompok Palestina Liwaa al-Quds, telah diserang oleh bom mobil IS, di mana serangan itu telah menyebakan lebih dari 20 anggota kelompok Al-Quds tewas.

Dengan memutus jalan Aleppo-Khanasser, IS telah memotong jalur suplai antara Hama dan lingkungan yang dikuasai rezim di kota Aleppo. Jalan ini dianggap sebagai satu-satunya jalur suplai untuk tentara Assad menuju kota Aleppo.

IS sekarang mengendalikan 19 pos pemeriksaan milik pasukan pro-rezim dan milisi sekutu di pinggiran kota Aleppo, ketika seluruh distrik Ithreya jatuh ke tangan mereka.

Sebuah sumber yang dekat dengan IS mengatakan kepada ARA News bahwa IS sedang mempersiapkan untuk menyerang distrik Khanasser, yang dianggap benteng paling penting bagi pasukan pro-Assad antara Aleppo dan Hama.

Sementara itu, IS menyerbu kota As-Safira di pedesaan selatan Aleppo setelah pemboman markas besar pasukan pro-Assad di sana.

Kota As-Safira memegang posisi kunci di jalan antara Aleppo dan Damaskus.

Berbicara kepada ARA News di As-Safira, aktivis media Omar Jassam menegaskan bahwa IS meluncurkan "ofensif kejutan dan ofensif" di kota itu pada Selasa malam.

"Mereka (anggota IS) menargetkan kota dengan puluhan roket dan artileri berat, membom posisi tentara serta bangunan tempat tinggal," kata Jassam, menunjukkan bahwa IS merebut beberapa lingkungan selatan dari As-Safira.

"Bentrokan berlanjut antara ISIS dan pasukan pro-Assad hingga Selasa tengah malam, di mana puluhan orang dilaporkan tewas di kedua belah pihak," kata sumber itu, menyebut nama sebelumnya dari IS, kepada ARA News. (an/ARA)

Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

BN resah pemimpin utama Pakatan tanding di Johor

KUALA LUMPUR, 18 April: Walaupun masih di peringkat khabar angin, Barisan Nasiinal (BN) terutama MCA sudah menggeletar apabila pemimpin popular PAS dan  DAP akan bertanding di Johor pada pilihan raya umum akan datang.

Sebelum ini, PAS mengumumkan naib presidennya, Salahudin Ayub akan bertanding di Johor, kini akhbar Cina mula memainkan isu pemimpin kanan DAP pula akan bertanding di Johor.

Akhbar Sin Chew pada 16 April melaporkan bahawa terdapat desas-desus penasihat DAP yang juga ahli parlimen Ipoh Timur Lim Kit Siang (gambar) akan bertanding di Johor sebagai langkah strategik untuk menumbangkan kubu kuat Barisan Nasional di negeri selatan itu.

Selain itu, laman web The Malaysian Times turut melaporkan perkara yang sama bahawa Lim kemungkinan besar bertanding di Kulai atau Labis, kedua-dua kerusi MCA yang kini disandang bekas presiden MCA Ong Ka Ting dan anak presiden kepada presiden MCA kini, Chua Tee Yong.

Bukan itu sahaja, ahli parlimen Batu Gajah Fong Po Kuan yang…

Penamaan KWSP, ramai 'serah kepada majikan'

KUCHING - Jika ditanya kepada mana-mana pekerja mengenai simpanan hari tua KWSP, kebanyakannya sedar mengenai peri pentingnya untuk menamakan penerima atau wasi bagi caruman mereka andai ditakdirkan mereka 'pergi' sebelum hari tua, malah ramai menganggap ia sebagai ‘tanggungjawab penting’.
Namun apabila unsur seperti polisi, terma, peraturan dan sebagainya diutarakan, tidak ramai dapat memberikan jawapan yang tepat, sebaliknya ramai menganggap ia  perkara enteng yang jarang-jarang sekali didengar apa-apa masalah mengenainya. Muhammad Elyias Omar, 30, perancang kewangan sebuah bank di sini, mengakui kenyataan ini kerana dalam tugasan hariannya, beliau perlu tahu mengenai selok belok pengurusan kewangan dan menurutnya beliau faham benar bahawa ramai yang ditemui mengambil mudah berkaitan soal penama KWSP.
Malah beliau sendiri sedar mengenai pentingnya soal penamaan selepas diberi taklimat semasa baharu memulakan tugas di bank itu kira-kira tujuh tahun lalu, selepas taklimat bel…

AWEK-AWEK CUN AJAK BUAT BISNES..RUGI TAK JOIN..

FOTO HIASAN.

[ IKLAN ] Bisnes Online..

Modal cuma RM55.00 untuk memulakan bisnes.

beli 1 lot = RM55 bonus anda RM400.00 
beli 2 lot = RM110 bonus anda RM800.00 
beli 10 lot = RM550 bonus anda RM4000.00 
beli 100 lot = RM5500 bonus anda RM40,000.00

Belilah berapa lot yang anda mampu...

Tiada paksaan...

Cuba anda perhatikan jika anda beli 4000 lot = RM220,000.00

Ini hasilnya : RM1,600,000.00

Anda sudah bergelar JUTAWAN!!!!! Mudah kan kan kan..

Sertai kami sekarang anda mampu megubahnya!!

Maklumat link kat sini :

* http://biz55.lot.my
* http://revobiziklan.blogspot.com
* https://www.facebook.com/UsahawanInternetBoss
* https://www.facebook.com/groups/geng2usahawan

Perniagaan Online vs Perniagaan Offline

Terdapat 2 model perniagaan pada masa kini yang disebut sebagai perniagaan online (atas talian) dan perniagaan offline (membuka kedai). Seiring dengan perkembangan teknologi internet, semakin ramai
yang mula berjinak-jinak dengan perniagaan online sama ada secara serius juga secara sambilan. Perbandingan perniagaan online vs perniagaan offline yang dibuat menunjukkan perniagaan online mempunyai kelebihan yang menjadi pilihan ramai perniaga. Ada di antara mereka yang sudah bergelar jutawan. Kelebihan bisnes online berbanding offline ialah: 1. Waktu bisnes
Bisnes online: waktu perniagaan 24 jam seminggu Bisnes offline: waktu perniagaan terhad. 2. Kos overhead
Bisnes online: Anda hanya perlu ada laptop dan sambungan internet. Daftarkan domain & webhosting berharga dalam lingkungan RM200 – RM250 SETAHUN.Namun jika anda seorang yang memang bermodal ciput, ada penyedia webhosting yang menawarkan webhosting percuma atau gunakan saja blog percuma sebagai kedai’ maya anda. Bisnes offline: ko…

Petronas jana purata 850,000 tong minyak sehari

PETROLIAM Nasional Bhd (Petronas) ketika ini memiliki 60 lapangan menghasilkan minyak dan gas di Sarawak yang mengeluarkan purata 850,000 tong minyak sehari, kata Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Wan Zulkiflee Wan Ariffin. Beliau berkata, sektor minyak dan gas di Sarawak juga diperluaskan ke aktiviti hiliran sambil menambah kilang pembuatan kimia pertama di Bintulu dibina pada 1980.
Petronas memulakan rangkaian stesen minyak runcit pada pertengahan 1980an, katanya. “Kini terdapat 81 stesen minyak dikendalikan oleh orang Sarawak, menyediakan bahan api kepada bandar-bandar di negeri ini yang sedang berkembang maju dan juga kawasan di luar bandar. “Pencapaian ini membuktikan komitmen berterusan kami untuk berkembang di Sarawak dan menambah nilai kepada sumber minyak dan gasnya,” katanya. Wan Zulkiflee berkata demikian pada majlis permeterian kontrak antara Petronas Carigali Sdn Bhd dan Brooke Dockyard and Engineering Works Corp di sini, hari ini. Beliau berkata,…

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI