Najib RM Gila Kuasa!!! FBC dibayar RM83.8 juta tingkatkan profil Malaysia

Kerajaan telah membayar sejumlah 19.6 juta Euro (RM83.88 juta) kepada syarikat perunding, FBC Media yang kini disiasat oleh pengawal media Britain atas dakwaan melanggar etika media, menurut jawapan perdana menteri di Dewan Rakyat hari ini.

NONEAhli parlimen Batu, Tian Chua berkata perkembangan itu memalukan negara kerana kerajaan terlibat dengan firma seperti itu.

"Kerajaan Malaysia melanggar undang-undang Britain kerana program (dibayar FBC Media) disiarkan di Britain.

"Apa yang tak dibenarkan oleh undang-undang Britain adalah mana-mana pihak membayar kepada media untuk buat berita," katanya pada sidang media di bangunan parlimen hari ini.

Jawapan bertulis daripada perdana menteri pada 6 Jun lalu menyatakan bahawa kontrak itu adalah untuk FBC Media menyedikan khidmat rundingan, nasihat serta pengurusan kempen komunikasi kepada kerajaan.

“Kontrak selama setahun itu telah disambung sebanyak dua kali dan ditamatkan pada tahun 2010. Nilai kontrak untuk tiga tahun itu ialah Euro 19.6 juta (RM94 juta),” kata Najib.

azlanPerdana Menteri juga ditanya sama ada kerajaan memberi arahan kepada FBC Media yang berpangkalan di London bagi penerbitan program yang ditayangkan dalam berita British Broadcasting Corporation (BBC) dan justifikasi bagi tindakan seumpama itu.

“Penerbitan dan penyiaran program mengenai Malaysia di media antarabangsa merupakan sebahagian dari usaha meningkatkan profil Malaysia di peringkat antarabangsa sebagaimana yang diperuntukkan di dalam kontrak kerajaan dengan FBC Media,” katanya.

Bagaimanapun menurut Najib kerajaan tidak mempunyai kawalan berhubung bila sesuatu rancangan itu disiarkan.

“Ia merupakan tanggungjawap FBC Media mendapatkan masa penyiaran di media antarabangsa dan kerajaan tidak mempunyai kawalan ke atas perkara ini.

“Ini merupakan perundingan di antara FBC Media dengan pihak BBC,” kata Najib.

azlanMengulas lanjut, Tian berkata isu yang perlu ditimbulkan adalah tindakan kerajaan membayar perunding tanpa pengetahuan rakyat Malaysia.

Kerajaan juga bergelut dengan kontroversi sebelum ini ekoran tindakannya menggunakan khidmat firma Apco Worldwide dengan bayaran sebanyak RM83.8 juta.

"Banyak lagi (perunding) yang terlibat dengan GTP, ETP dan sebagainya.

"Kita ingin tahu apa tujuannya kita bayar untuk perunding ini?," soalnya lagi yang juga naib presiden PKR.

Dalam pada itu beliau turut mengaitkan FBC Media dengan satu lawatan perdana menteri ke Kazakhstan sebelum ini.

NONE"Saya dapat jawapan daripada menteri bahawa kunjungan ke World Islamic Economic Forum di Kazkhstan di mana perdana menteri juga melawat presiden dan juga besan anak perdana menteri sendiri, perbelanjaan untuk kunjungan itu adalah RM1.72 juta.

"Bagaimana kita boleh guna perbelanjaan begitu besar untuk satu kunjungan saja?

"Ini adalah perbelanjaan besar yang kita perlukan penjelasan daripada pemerintah," katanya.MalaysiaKini

Ulasan