PRU13: PAS gesa SPR serah nama pengundi awal

SHAH ALAM: PAS Selangor menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyerahkan senarai nama pengundi awal kepada calon dan parti yang bertanding sewaktu penamaan calon PRU13 nanti.

Timbalan Pesuruhjaya III PAS Selangor, Abdul Khalid Samad berkata, penyerahan nama-nama pengundi awal adalah mempermudahkan PAS untuk mengeluarkan nama mereka dalam senarai daftar pemilih pada hari pengundian.

Malah katanya lagi, penyerahan senarai nama-nama tersebut adalah dapat mengelakkan ia dimanipulasikan oleh Barisan Nasional (BN) pada hari mengundi.

"Terdapat 200,000 lebih senarai nama pengundi awal yang akan mengundi pada pilihan raya nanti.

"Bagi memastikan nama-nama tersebut tidak dimanupulasikan oleh BN pada hari mengundi, kita menggesa agar SPR menyerahkan senarai tersebut kepada setiap parti yang bertanding untuk kita mengeluarkan nama-nama mereka dalam daftar pemilih," jelasnya pada sidang media, hari ini.

Selain itu juga Khalid yang turut mencadangkan agar selepas pengundian awal dilakukan, pengiraan undi perlu dilakukan segera di tempat pengundian tersebut.

Katanya, walaupun terdapat kawalan oleh wakil parti tetapi masih boleh berlaku penipuan kerana tidak ada wakil parti yang dapat berada di peti undi setiap masa.

"Kita juga turut mencadangkan agar pengiraan undi awal dilakukan sejurus selesainya pengundian dilakukan, ia perlu dilakukan di tempat pengundian.

"Sebelum ini kita selalu mendengar terdapat undi pos yang dimanipulasi untuk menentukan kemenangan calon BN, kita tidak mahu ini berlaku apabila pengiraan awal dilakukan ia dapat mengelakkan perkara tersebut berlaku," sambung beliau lagi.

Beliau berharap SPR sebagai satu badan yang telus dan adil dapat mempertimbangkan perkara tersebut bagi memastikan hak rakyat yang memilih sebuah kerajaan yang adil tidak dikhianati./HarakahDaily
 

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio]
Eksklusif Bersama Radio CiliFM
Buat Permintaan Lagu Klik SINI

Ulasan