Surendran: Haramkan parti politik dan pertubuhan yang berdasarkan kaum

Saya merujuk kepada kenyataan meracau baru-baru ini oleh Mahathir terhadap DAP, di mana beliau tergamak untuk menuduh DAP melaksanakan politik rasisme. Ini adalah suatu kenyataan yang mengejutkan apabila datang daripada bekas pemimpin gabungan politik pemerintah yang terdiri daripada parti-parti politik yang eksklusif kepada satu kaum. Di kebanyakan negara bertamadun sekitar dunia, UMNO-MCA-MIC akan didakwa mahkamah kerana mempunyai kriteria keahlian yang mendiskriminasi atas dasar kaum. Bahawa parti-parti politik satu kaum ini membentuk kerajaan pusat di Malaysia adalah sesuatu yang amat memalukan negara kita. Ia merupakan titik hitam yang amat besar dalam sejarah negara kita setelah Merdeka.

Adalah sukar bagi kita menamakan mana-mana negara lain di dunia yang membenarkan kewujudan parti perkauman seperti di sini. Hanya satu contoh iaitu National Party di Afrika Selatan yang eksklusif kepada kulit putih dan yang mengamalkan apartheid, menindas rakyat berkulit hitam dan menjadi sampah masyarakat dunia. Untuk tempoh setengah kurun, mereka memukul, menyeksa dan memenjarakan rakyat berkulit hitam yang tidak bersalah. Sekarang National Party tersebut tidak lagi wujud. Kecuali mereka berubah secara dasar, UMNO-MCA-MIC ditakdirkan juga menjadi sampah sejarah, diingati hanya oleh organisasi seperti PERKASA.

Apa yang paling membimbangkan adalah bahawa kerajaan bukan sahaja membenarkan parti seperti ini wujud, tetapi memelihara, memupuk dan menyokongnya. Ini adalah disebabkan kerajaan sendiri adalah manifestasi organisasi eksklusif kaum ini. Kerajaan juga sanggup menjalankan kegiatan korup bagi pihak mereka; sebagai contoh mantan Perdana Menteri Mahathir mendapatkan kewangan bagi pembinaan PWTC, ibupejabat UMNO, dengan memaksa bank-bank yang dimiliki negara untuk membatalkan hutang UMNO sehingga sejumlah RM140 juta.

Perhimpunan tahunan UMNO yang disiarkan langsung ke seluruh negara adalah seolah-olah sesuatu dari dunia yang terbalik; iaitu suatu pameran satu kaum yang jijik. Tetapi pasti pesudo-intelektual dari Oxford seperti Khairy Jamaludin akan membela kewujudan parti satu kaum dan memberi justifikasi bagi keahlian mereka dalam parti seumpama itu.

Soal pokoknya, bagaimana kita dapat menjelaskan kepada anak-anak negara ini kenapa sesetengah parti boleh dianggotai oleh satu kaum sahaja? Bukankah kita menyuntik racun rasisme ke dalam tubuh mereka? Bagaimana perkara ini telah dibenarkan berlaku selama lebih 50 tahun? Bukankah sukar dipercayai?

Untuk kebaikan negara dan anak -anak kita, saya menuntut UMNO-MCA-MIC menolak kaum sebagai kriteria keahlian dan membuka parti masing-masing kepada rakyat Malaysia daripada mana-mana kaum. Jikalau mereka tidak mahu berbuat demikian, maka mereka tidak layak memimpin negara ini. Undang-undang mesti di pinda untuk mengharamkan kesemua parti-parti politik dan pertubuhan yang berdasarkan kaum.

*Kenyataan media oleh N.Surendran (gambar kanan) selaku Naib Presiden PKR pada 24 April 2011.MerdekaReview


Ulasan