Langkau ke kandungan utama

Ibnu Taimiyyah musuh Syiah

Perbincangan secara ilmiah mampu memberi pencerahan terhadap sesuatu isu agama. - Gambar hiasan

Iklan Penaja
http://usahawanjutawan33.blogspot.com/p/siapa-di-antara-andayang-ingin.html

SEMUA maklum akan kesesatan kelompok Syiah di sisi penilaian Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ). Tidak terbilang betapa ramainya golongan ulama ASWJ bangkit menentang mereka secara ilmiah terutamanya melalui pena yang tajam dan hikmah.

Ketajaman mereka melumpuhkan segala senjata kesesatan Syiah, sekali gus meletakkan mereka dalam status yang sangat dibenci, didengki dan dimusuhi Syiah.

Antara tokoh imam ASWJ yang masyhur memusuhi dan dimusuhi Syiah ialah Syeikh al-Islam Ibnu Taimiyyah rahimahullaah (w728H) yang mengarang kitab dan ensiklopedia yang tidak terhitung bilangannya. Tulisan beliau banyak sekali menambah kesesatan iktikad kumpulan sesat seperti Syiah, Qadariah dan Jahmiyyah.


Senjata padu

Sebahagian karya terunggul beliau yang menjadi senjata padu mematahkan benteng Syiah ialah Minhaaj al-Sunnah al-Nabawiyyah fii Naqdhi Kalaami al-Syii’ah wa al-Qadariyyah (Metodologi Sunnah Nabawiyyah Dalam Membantah Perkataan Syiah dan Qadariyyah).

Kitab yang disiapkan dalam sembilan jilid ini pada dasarnya dikarang beliau untuk membantah kitab yang berjudul Minhaaj al-Karaamah fii Ma’rifat al-Imaamah (Metodologi Karamah Dalam Mengetahui Perihal Imamah), ditulis seorang tokoh imam Syiah pada zaman beliau iaitu Ibnu Al-Muththahhar al-Hillii (w726H) diberi gelaran al-‘Allaamah oleh golongan pelampau Syiah.

Beliau menulis kitab ini juga dengan tujuan untuk menghantarnya kepada salah seorang penguasa Dinasti Ilkhan (dinasti Islam yang mengusai sebahagian besar Asia Barat dan India Timur) bernama Khudabandah yang pada asalnya seorang Sunni tetapi berpaling kepada Syiah disebabkan penyelewangan Ibnu Al-Muththahhar Al-Hillii.

Nukilan emas Syeikh al-Islam ini terus dimanfaatkan murid dan pengikutnya dengan penghasilkan pelbagai judul ringkasan merentasi zaman. Antara yang masyhur ialah ringkasan ditulis murid utama beliau iaitu al-Imam al-Hafizh al-Dzahabi (w748H) bertajuk Minhaaj al-I’tidaal fii Naqdhi Kalaam Ahl al-Rafdh wa al-I’tizaal (Metodologi Yang Benar Dalam Membantah Kalam Rafidhah dan Muktazilah).

Selain daripada al-Dzahabi, ringkasan juga ditulis oleh Syaikh Abdur Rahman bin Hasan bin Muhammad bin Abdil Wahhab, Syaikh Abdullah al-Ghunaiman dan Syaikh Muhammad Maalullaah. Namun, kitab ini juga tidak ketinggalan dibidas kembali oleh tokoh Syiah bernama Mahdi bin Salih al-Qazwaini.

Penyokong Syiah  'panas'

Kehebatan hujah Ibnu Taimiyyah melalui karya beliau telah membuatkan para imam Syiah serta penyokong taasub mereka kepanasan sehingga mereka bersungguh-sungguh berusaha menimbulkan pelbagai penulisan serta serangan balas untuk memfitnah Ibnu Taimiyyah.

Lihat sahaja kepada pelbagai tuduhan yang dilontarkan ke atas beliau oleh kelompok Syiah ini terutama fitnah besar, Ibnu Taimiyyah memperlekehkan Ali bin Abi Talib radhiyallaahu ‘anhu serta ahli keluarganya.

Sedangkan dengan jelas kita boleh selusuri pujian dan pengiktirafan Ibnu Taimiyyah terhadap Amirul Mukminin ini di dalam kitab beliau Minhaaj al-Sunnah serta Majmuu’ Fataawaa. Contohnya sepertimana yang dinukilkan daripada Minhaaj al-Sunnah (3/406), “Adalah Ali bin Abi Talib radhiyallaahu ‘anhu adalah Khalifah al-Rasyidin al-Mahdiyyin yang terakhir”. Begitu juga pujian beliau lagi: "Dan beliau sebaik-sebaik ahli bait dan sebaik-baik Bani Hasyim setelah Nabi SAW". (Majmuu’ Fataawaa, 4/496)

Tidak cukup dengan itu, Ibnu Taimiyyah juga dituduh sebagai kafir oleh Syiah dan ini boleh dilihat melalui tulisan-tulisan terutama di laman sesawang mereka antaranya al-kafi, net dan sebagainya. Beberapa tahun lepas seorang tokoh Syiah di Kuwait yang bernama Muhammad Baqir Al-Mahri yang mendakwa dirinya sebagai wakil kepada seluruh Maraji’ Syi’iyyah telah menyerang ketokohan Ibnu Taimiyyah dek kerana tidak berpuas hati dengan tulisan beliau yang jelas menerangkan kesesatan aqidah Syiah.

Beliau menuduh Ibnu Taimiyyah telah membawa manhaj takfir dan taasub serta menggesa agar pengikut Ibnu Taimiyyah meninggalkan negara itu.

Beginilah jelasnya permusuhan yang dilancarkan oleh Syiah baik dalam kalangan tokoh-tokoh mereka juga pentaksub-pentaksub. Permusuhan ini  membawa kesan yang sangat negatif sehingga ada juga dalam kalangan masyarakat di Malaysia yang secara membuta tuli menelan fitnah ini dan menolak karya bermanfaat beliau yang selama ini banyak memberi khidmat kepada ummah.

Tidak gerun

Golongan pemfitnah ini seolah-olah tidak gerun dengan amaran ALLAH tentang dosa memfitnah dan mereka kisah dusta tentang seseorang. Haruslah diingatkan kepada seluruh masyarakat Islam secara am dan di Tanah Melayu secara khususnya agar berhati-hati dengan fitnah dibawa oleh kelompok Syiah yang kebanyakannya menyamar di belakang jubah ASWJ.

Syeikh Al-Islam Ibnu Taimiyyah bukanlah tokoh ASWJ yang tunggal difitnah dan dicerca serta dikafirkan kelompok ini, bahkan tidak terbilang tokoh ASWJ yang lain menerima nasib yang sama.

Semoga ALLAH merahmati Syeikh Al-Islam atas jasanya yang mulia dan mengampuni segala silap dan salah beliau. Semoga kita semua terhindar daripada tertipu dengan kesamaran fitnah musuh-musuh Islam dan kekal diberi taufik dan hidayah ALLAH untuk kekal berdiri teguh di atas agama Islam bermanhajkan Aqidah ASWJ yang diambil daripada jalan Nabi SAW dan sahabatnya radhiyallaahu ‘anhum.

Sinar Harian

Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

Guru tertipu skim pelaburan dijanjikan jiran

KUANTAN- Seorang guru wanita membuat laporan polis terhadap pasangan suami isteri yang juga jirannya selepas rasa tertipu dalam urusan pelaburan crypto-coin yang disertai melalui pasangan sejak tahun lalu.


Wanita berusia 57 tahun dari Lipis itu bertindak demikian bagi menuntut kembali wang pelaburannya berjumlah RM18,000 daripada pasangan berusia 60 dan 62 tahun itu kerana mendakwa langsung tidak menerima sebarang keuntungan hasil pelaburan tersebut.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial negeri, Superintendan Mohd Wazir Mohd Yusof berkata, mangsa yang juga pengadu dalam kes itu sudah bersemuka dengan jirannya (penama) bagi menuntut wangnya kembali namun mereka gagal memulangkan balik dengan alasan wang pelaburan sudah berada dalam sistem.


Menurutnya, guru berkenaan diperkenalkan tentang skim pelaburan tersebut oleh jirannya (isteri) pada September tahun lalu dan dipelawa untuk menyertai pelaburan yang kononnya menjanjikan keuntungan lumayan yang diuruskan suaminya.

“Pengadu mendak…

Dari penjual burger, kini miliki kilang sendiri

Mohd Izzuddin dan isteri bersama produk patty burger keluaran mereka KIRA-kira 20 tahun lalu, dia hanya seorang peniaga burger di sebuah gerai di tepi jalan berhampiran sebuah kolej di Taman Gelora, Kuantan, Pahang.
Baginya, perniagaan gerai burger yang diusahakan ketika itu lebih daripada sebagai sumber pendapatan kerana dia turut mencari pengalaman berdepan selok-belok perniagaan demi mencapai wawasan masa depannya untuk bergelar seorang usahawan. Kini Mohd Izzuddin Mohamed, 41, berada di landasan tepat dalam merangka arah tuju wawasannya itu apabila dia berjaya mengembangkan perniagaan daripada peniaga burger biasa kepada perniagaan francais jenamanya sendiri, Akie Burger, di bawah Program Pra Francais Perbadanan Nasional Berhad (PNB).
Dia yang berpandangan jauh ke depan dalam perniagaan pada mulanya membuka beberapa gerai burger di sekitar Kuantan yang diuruskan sendiri pada 2009 sebelum mengambil keputusan membuat sendiri patty burger untuk kegunaan gerainya. Ketika itu dia hany…

Perniagaan Online vs Perniagaan Offline

Terdapat 2 model perniagaan pada masa kini yang disebut sebagai perniagaan online (atas talian) dan perniagaan offline (membuka kedai). Seiring dengan perkembangan teknologi internet, semakin ramai
yang mula berjinak-jinak dengan perniagaan online sama ada secara serius juga secara sambilan. Perbandingan perniagaan online vs perniagaan offline yang dibuat menunjukkan perniagaan online mempunyai kelebihan yang menjadi pilihan ramai perniaga. Ada di antara mereka yang sudah bergelar jutawan. Kelebihan bisnes online berbanding offline ialah: 1. Waktu bisnes
Bisnes online: waktu perniagaan 24 jam seminggu Bisnes offline: waktu perniagaan terhad. 2. Kos overhead
Bisnes online: Anda hanya perlu ada laptop dan sambungan internet. Daftarkan domain & webhosting berharga dalam lingkungan RM200 – RM250 SETAHUN.Namun jika anda seorang yang memang bermodal ciput, ada penyedia webhosting yang menawarkan webhosting percuma atau gunakan saja blog percuma sebagai kedai’ maya anda. Bisnes offline: ko…

Cara mudah menjadi Jutawan melalui ASB?

Bagaimana RM537 Menjadi RM340,000 Dengan Teknik ASB??

Buat duit dengan Amanah Saham Bumiputera (ASB) semakin popular disebabkan pulangannya yang agak konsisten. Pada tahun 2013 dividen ASB ialah 8.7% termasuk bonus dan 8.5% pada tahun 2014 yang lalu. Mereka yang tidak merebut peluang keemasan di depan mata ini memanglah merugikan.

Ramai di antara kita yang merungut kerana tidak mempunyai duit lebih untuk
disimpan di ASB. Sebenarnya ianya bergantung bagaimana kita menguruskan kewangan bulanan yang kita dapat. Yang terbaik ialah kita simpan dahulu dan lebihnya kita gunakan buat perbelanjaan. Bukannya belanja dulu baru simpan! Konsep ini dah terbalik.

Sebagai contoh, jika anda mendapat gaji RM2,000 sebulan, anda perlu menyimpan
30% dahulu atau RM600 ke ASB. Baki RM1,400 barulah anda gunakan untuk membayar
rumah, kereta dan bil yang selainnya. Kalau tak cukup, anda perlu rombak
semula gaya hidup anda untuk menampung perbelanjaan baki tadi.

Jadi bagaimana untuk kita buat duit dengan ASB. A…

Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya


Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI