Langkau ke kandungan utama

Tidak salah kalau sejarah dinilai kembali - Saifuddin Nasution

SHAH ALAM, 27 Sept : "Pendapat kamu benar tapi pendapat aku belum tentu salah," jelas Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution pada satu program Wacana 'Merdeka Wajarkah Sejarah Ditulis Semula' anjuran Sinar Harian di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf hari ini.

Saifuddin yang menjadi panel ketiga menjelaskan sejarah negara ini tidak salah kalau dinilai ataupun ditelitikan kembali kerana itu adalah hak yang perlu diutamakan dalam memenuhi pendapat individu.

"Sejarah menjadi isu yang agak panas pada masa kini dan pelbagai isu timbul dari Mat Indera sehinggalah pada satu tahap kenyataan yang mengatakan negara ini tidak pernah dijajah, tapi apa yang ingin saya nyatakan adalah tidak salah kita menilai jika ada pendapat baru dan bukan masa untuk kita mencari siapa hero.

"Kita melihat di Filipina yang sekarang ini juga sedang hangat dengan soal sejarah disana dan pelbagai pihak mengeluarkan pendapatnya sendiri dan ini lah negara demokrasi yang mengamalkan kebebasan untuk menyatakan pendapat.

"Apa yang saya sentuh ini adalah negara Filipina bebas untuk rakyatnya persoalkan kemerdekaan tetapi di negara kita sebaliknya mereka yang berkata-kata dengan pendapat sejarah baru ditangkap serta didakwa di mahkamah," jelasnya.

Tambahnya lagi, apa jua pendapat yang dinyatakan oleh setiap individu ia tidak boleh dikatakan salah kerana tentu ada bukti-bukti terbaru yang ditemuinya dan sepatutnya kerajaan menilainya terlebih dahulu bagi mengetahui kesahihannya.

"Sejarah perlu dilihat dari pelbagai sudut dan bukannya hanya tertumpu kepada satu arah sahaja. Mungkin terdapat bukti-bukti terbaru dan dalam keadaan ini kebenaran sejarah perlu kita pertahankan kebenaran walaupun baru ditemui sehingga menimbulkan pertikaian.

"Betul yang mengatakan orang terakhir dalam perjuangan akan diraikan dan keadaan ini seumpama dalam perlumbaan larian yang mana peserta terakhir akan diraikan apabila menang sedangkan pelari sebelumnya diabaikan.

"Inilah yang berlaku dalam sejarah negara mereka yang memperjuangkan kemerdekaan akan dianggap perjuang sejarah tetapi mereka yang berjuang dari awal sejak zaman Kesultanan Melaka tidak pernah dianggap perjuang kemerdekaan, kenapa ini berlaku dan ia perlu dipersoalkan.

"Merungkai cerita Tok Janggut di Kelantan, beliau bukannya pemberontak tetapi beliau hanya memimpin rakyat yang tidak puashati dengan cukai yang dikenakan oleh Inggeris, pemimpin rakyat adakah itu juga dikatakan pemberontak.

"Kita perlu melihat Tok Janggut adalah seorang pembela bukannya pemberontak tetapi tidak pernah ada dalam pelajaran sejarah yang menjelaskan siapa Tok Janggut yang sebenarnya.

"Persoalan sedemikian yang timbul ini perlu dikaji semula dan tidak salah untuk kita mengkaji atau reformasikan kembali sejarah negara kalau ada fakta baru," sambung beliau lagi.

Saifuddin juga memberitahu sejarah terbit dari tiga faktor iaitu melalui sikap prajudis dan prasangka.

"Tiga faktor membentukkan sejarah iaitu pertama sikap prajudis dan prasangka yang mana ia boleh berlaku kesilapan jika seseorang itu mempunyai niat sedemikian, yang kedua adalah mereka yang membuat kajian hanya mengikut laporan tertentu tanpa usul periksa dan terakhir sekali jahil kepada hakikat peradapan umat manusia.

"Kajian baru perlu ada dan sejarah perlu diperbaharui jika fakta yang dikemukakan adalah fakta yang betul," usulnya lagi.

Wacana tersebut turut diserai Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi, Dekan Fakulti Sastera dan Sains Universiti Malaya Prof Datuk Mohamad Abu Bakar dan Pakar Sejarah Majlis Profesor Negara (MPN) Prof Datuk Dr. Ramlah Adam yang dipengerusikan Syed Menawar.HarakahDaily


Ulasan

Catatan Minggu lepas popular

Menjadi Hamba Seks, Jutawan Kosmetik Jadi Tumpuan Ramai

Biodata Hanni Borhan jutawan kosmetik Jamu Susuk Dara dijadikan hamba seks oleh suami. Facebook Dato Seri Hanni Borhan mengemparkan ramai pengguna laman sosial apabila beliau meluahkan masalah rumah tangga kepada umum. Menerusi luahannya dilaman sosial, Hanni Borhan kecewa dengan sikap suaminya yang hanya menjadikan beliau sebagai hamba seks dan juga tempat pengeluaran duit seperti mesin ATM. Lebih teruk lagi, suami Hanni Borhan yang dikenali sebagai remi turut terjerumus ke dalam penagihan dadah. Kisah perit Hanni Borhan kini mendapat perhatian dan sokongan moral oleh ramai pembaca yang mengikuti perkembangannya dilaman sosial.


Biodata Hanni Borhan Jutawan Dijadikan Hamba Seks Suami

Nama Penuh: Hanni Binti Borhan

Umur: 27 Tahun

Asal: Klang Selangor

Pekerjaan: Ahli perniagaan dan pengasas produk Jamu Susuk Dara (JSD)

Nama Suami: Remi

Gelaran Pangkat: Dato Seri

Tahun Perkahwinan: 23 November 2012

Bilangan anak: 3 orang

Facebook: https://www.facebook.com/borhan.hanni

Produk Hanni Borhan Pengasas …

Dari penjual burger, kini miliki kilang sendiri

Mohd Izzuddin dan isteri bersama produk patty burger keluaran mereka KIRA-kira 20 tahun lalu, dia hanya seorang peniaga burger di sebuah gerai di tepi jalan berhampiran sebuah kolej di Taman Gelora, Kuantan, Pahang.
Baginya, perniagaan gerai burger yang diusahakan ketika itu lebih daripada sebagai sumber pendapatan kerana dia turut mencari pengalaman berdepan selok-belok perniagaan demi mencapai wawasan masa depannya untuk bergelar seorang usahawan. Kini Mohd Izzuddin Mohamed, 41, berada di landasan tepat dalam merangka arah tuju wawasannya itu apabila dia berjaya mengembangkan perniagaan daripada peniaga burger biasa kepada perniagaan francais jenamanya sendiri, Akie Burger, di bawah Program Pra Francais Perbadanan Nasional Berhad (PNB).
Dia yang berpandangan jauh ke depan dalam perniagaan pada mulanya membuka beberapa gerai burger di sekitar Kuantan yang diuruskan sendiri pada 2009 sebelum mengambil keputusan membuat sendiri patty burger untuk kegunaan gerainya. Ketika itu dia hany…

KOLEKSI LAGU RAYA DI BLOG TONE AMRI

Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI

Perniagaan Online vs Perniagaan Offline

Terdapat 2 model perniagaan pada masa kini yang disebut sebagai perniagaan online (atas talian) dan perniagaan offline (membuka kedai). Seiring dengan perkembangan teknologi internet, semakin ramai
yang mula berjinak-jinak dengan perniagaan online sama ada secara serius juga secara sambilan. Perbandingan perniagaan online vs perniagaan offline yang dibuat menunjukkan perniagaan online mempunyai kelebihan yang menjadi pilihan ramai perniaga. Ada di antara mereka yang sudah bergelar jutawan. Kelebihan bisnes online berbanding offline ialah: 1. Waktu bisnes
Bisnes online: waktu perniagaan 24 jam seminggu Bisnes offline: waktu perniagaan terhad. 2. Kos overhead
Bisnes online: Anda hanya perlu ada laptop dan sambungan internet. Daftarkan domain & webhosting berharga dalam lingkungan RM200 – RM250 SETAHUN.Namun jika anda seorang yang memang bermodal ciput, ada penyedia webhosting yang menawarkan webhosting percuma atau gunakan saja blog percuma sebagai kedai’ maya anda. Bisnes offline: ko…

Catatan popular daripada blog ini

Ceramah Anwar Ibrahim Di Gopeng (Video)

Ceramah terbaru Anwar : KlikSINI

Dato' Omar Abu Bakar - Saya Terlibat Dalam Perancangan Fitnah Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim (video panas!!)

[Klik Start Jika Nak Dengar Radio] Eksklusif Bersama Radio CiliFM Buat Permintaan Lagu Klik SINI

Ceramah Terkini!!! Mat Sabu (video)

Mat Sabu: Buat Perubahan Besar Kita Ambil Ahli Putrajaya